שתף קטע נבחר

מרקל: לא נשאיר את העבר הנאצי מאחור

לנוכח קריאות של רבים מהגרמנים להניח לעבר, מצהירה הקנצלרית כי "לא ניתן למחוק חלק זה של ההיסטוריה". בדבריה, שמגיעים לקראת אירועי 70 שנה לסיום המלחמה, התייחסה גם לסוגיית הפיצויים ליוון

גרמניה לא יכולה למחוק את עברה הנאצי אלא חייבת להישאר רגישה לנזק שהמשטר גרם למדינות, בהן יוון - כך אומרת היום (שבת) קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, לקראת ציון 70 שנה לסוף מלחמת העולם השנייה, ולנוכח הקולות מהדורות הצעירים להותיר את העבר הנאצי - בעבר.

 

בנאומה השבועי, אמרה מרקל כי היא מצפה לטקס האזכרה שייערך במוסקבה ב-10 במאי בנוכחות הנשיא ולדימיר פוטין. עם זאת, היא ומנהיגים נוספים אמרו כי לא ישתתפו במצעד הצבאי שייערך יום לפני על רקע המתיחות עם מוסקבה בשל סיפוחה את חצי האי קרים ומעורבותה בלחימה באוקראינה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בבירה הגרמנית צויינו בשבת אירועי 70 שנה לסופו של הקרב על ברלין. המלחמה הסתיימה ב-7 במאי, 1945. "אי אפשר למחוק חלק זה של ההיסטוריה", אמרה מרקל, בהתייחס לדורות הצעירים שנולדו בגרמניה שמבקשים לשים את העבר מאחוריהם.

 

"אנחנו יכולים לראות את זה בסוגיה היוונית ובמדינות אירופיות אחרות. לנו, הגרמנים, יש אחריות מיוחדת ועלינו להיות רגישים וזהירים לגבי מה שעשינו בתקופה הנאצית והנזק שגרמנו למדינות אחרות. אני רוחשת סימפטיה אדירה לכך".

 

בשבת הצית נשיא גרמניה יואכים גאוק את הדיון על פיצויי המלחמה כשאמר שגרמניה תשקול מחדש את דרישותיה של יוון לפיצויים על סך 312 מיליארד דולרים בגין הכיבוש הנאצי. אולם קריאותיה של יוון נפלו על אוזניים ערלות בברלין, אף שמומחים משפטיים סבורים כי יש להן צידוק. ממשלת מרקל אמרה כי מילאה את חובותיה ליוון, כששילמה ב-1960 115 מיליון מארקים גרמניים.

לפני 70 שנה. שחרור מחנה דכאו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לפני 70 שנה. שחרור מחנה דכאו(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"זה הדבר הנכון לעשות למדינה המודעת להיסטוריה שלה כמו גרמניה. עלינו לשקול

 אפשרות לתשלום פיצויים", אמר גאוק לעיתון גרמני. ממשלות גרמניה לאחר המלחמה שילמו 71 מיליארד דולר בגין נזיקין שנגרמו על ידי הנאצים. גאוק הוסיף כי על הגרמנים לחשוב מחדש על ההיבטים שנשכחו מתקופת המלחמה. "באשר לעברנו הנאצי, עשינו רבות. אך ישנם קורבנות שלא נלקחו בחשבון - כמו האסירים הסובייטים".

 

בסקר שפורסם לאחרונה, עלה כי לפחות 42 אחוזים מהגרמנים מעוניינים להותיר את העבר הנאצי בהיסטוריה. עם זאת, הסקר, שפורסם ביום השואה הישראלי ונערך על ידי מכון "פורסה", הראה עוד כי 58 אחוזים מהגרמנים אינם מעוניינים להגביל או להפסיק את חשיפתם להיסטוריה של המלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים