ענבר תפגין היום: "אמרתי שאני שוטרת. הם ראו רק את הצבע השחור שלי"
מחאת יוצאי אתיופיה תגיע היום לת"א. הם דורשים: כליאת השוטרים שהיכו וסגירת תיקים. ענבר בוגלה (23), ששירתה כשוטרת, שחזרה: "צעיר דימם וניסיתי לעזור לו. השוטרים דחפו אותי בגסות. לא עניין אותם שאמרתי שאני שוטרת". גם סיסאט יפגין: "יום יום עוצרים נערים בשכונות שלנו"
נמשכת מחאת הצעירים יוצאי אתיופיה נגד האפליה והאלימות המשטרתית נגדם: אחר הצהריים (א') תתקיים בתל אביב צעדת הפגנה שבה ישתתפו צעירים בני העדה ופעילים חברתיים. הצעדה תחל במגדלי עזריאלי ותמשיך לנתיבי איילון הסמוכים. הפעילים טוענים שהמחאה תימשך אם לא ייענו דרישותיהם לכליאת שוטרים שהיכו צעירים ממוצא אתיופי למחיקת תיקים ורישומים פליליים. שניים מהמפגינים, ענבר בוגלה וסיסאט פנטה, התראיינו ל-ynet לקראת ההפגנה.
מחאת יוצאי אתיופיה - כתבות נוספות:
- 9 שעות של מחאה: אבנים, רימוני הלם ופצועים
- יוצאי אתיופיה יפגינו: "יהיה פה בולטימור"
- זעקת יוצאי אתיופיה: "היהודי השחור מופלה שנים"
- תיעוד: שוטר התנפל על חייל והיכה אותו
בקרב הפעילים יוצאי אתיופיה התעורר חוסר אמון כלפי המשטרה וכלפי ההתחייבויות של המפכ"ל דנינו להקים צוות לטיפול באלימות המשטרתית. כבר עתה מתארגנות הפגנות נוספות של סטודנטים צברים ויוצאי אתיופיה: ביום רביעי הם מתכננים להפגין באוניברסיטה העברית, במרכז הבינתחומי הרצליה ואולי במוסדות נוספים.
אורית צאייג (25), פעילה בקהילה, אמרה ל-ynet: "ההפגנה היום היא רק אחת בשרשרת של מחאות, אנחנו לא מתכוונים להפסיק. החברה, המשטרה והרשויות צריכות להתעורר. בשלב הראשון הכוונה שלנו היא לטפל באלימות המשטרתית ובכך אנחנו מתמקדים. בהמשך נעסוק גם באפליה השיטתית ובהזנחה של הרשויות כלפינו".
ממשטרת מחוז תל אביב נמסר: "בכוונתנו להיערך לאבטחת ולבטיחות ציבור המוחים, נהגים, ואזרחים המזדמנים לאזור המחאה. חשוב לציין שכל מחאה באשר היא, צודקת ככל שתהא, חייבת להתבצע על פי דין וחוק על ידי הסדרת האירוע ותיאומו באופן מלא מול גורמי המשטרה האמונים על כך. משטרת המחוז תיערך עם כוחות המאומנים לאפשר מחאה רבת-משתתפים באופן הוגן המאזן בין צורכי המוחים לבין שלום הציבור וביטחונו. אנו מבקשים ממארגני המחאה לפנות לתחנת לב תל אביב דיזנגוף לשם תיאום וקבלת אישור לביצועה".
סיסאט פנטה, שהתראיין הבוקר לאולפן ynet, סיפר: "זה קורה ביום-יום. המשטרה עושה סיורים בשכונות מצוקה, בשכונות שלנו. הם עוצרים כל מיני בני נוער ומתחילים לחקור אותם על דברים שבעצם לא היו. תופסים אותם, מרביצים להם, לוקחים אותם, פותחים להם תיק על תקיפת שוטר. אני באופן אישי יכול להגיד לך שאנחנו רואים את זה יום-יום בשכונה. אני נתקלתי בזה בגיל 17. נעצרתי על ידי המשטרה וניסו לפתוח לי תיק על משהו שבעצם לא היה".
- אתה מרגיש שמדובר במעשים מכוונים מצד השוטרים? ספציפית כלפי אתיופים?
"כן, בוודאות. ברור שיש עוד מקרים שקורים אבל העובדה היא ש-40% מבני הנוער שיושבים בבתי הסוהר הם מהקהילה האתיופית".
- האם זאת הולכת להיות הפגנה אלימה?
"לא, זה ממש לא הכיוון. גם ההפגנה ביום חמישי לא הייתה אמורה להיות אלימה. המשטרה הוציאה את זה מכלל שליטה והתחילה להשתמש ברימוני גז ורימוני הלם, וזה כמובן הוביל לתגובה מהצד השני".
אחת ממארגני ההפגנה היום היא ענבר בוגלה (23). גם היא לא הייתה זקוקה לדיווחים האחרונים על אלימות משטרתית כדי לצאת להפגין נגד מה שמתרחש, לדבריה, "בכל מקום ובכל זמן". בוגלה, שגדלה בקריית גת, סיימה את השירות הצבאי שלה כשוטרת בשירות חובה לפני כשנתיים. לטענתה, למרות זאת היא חוותה אלימות משטרתית כבר בחופשת השחרור שלה.
"במהלך בילוי עם חברים נקלעתי כעדה לקטטה שבה היה מעורב צעיר אתיופי", היא מספרת. "הוא דימם ואני ניסיתי לעזור לו. כשהגיעו שוטרים הם דחפו אותי בגסות והיכו אותו. ממש לא עניין אותם שאמרתי שגם אני שוטרת.
כל מה שהם ראו בעיניים זה את הצבע השחור שלי".
אותו צעיר הוא רק אחד מאלפי יוצאי אתיופיה שעברו דרך המסננת של מערכת החוק הישראלית. לפי נתוני שירות בתי הסוהר, בין 30 ל-40 אחוז מהקטינים הכלואים בכלא אופק, בית הסוהר היחיד בארץ שבו אסורים בני נוער, הם ממוצא אתיופי. הזעם של הפעילים והמפגינים מתרכז בנתונים האלה ובדיווחים על אלימות משטרתית.
"יש לנו בעיות נוספות וכבדות של אפליה ואי-שוויון שנמשכות עשרות שנים, אבל בינתיים שמנו לנו למטרה לטפל באופן שבו המשטרה ומערכת החוק מטפלות בצעירים שלנו", מסכמת בוגלה. "כל נער או צעיר שנתקלים במשטרה חוו מגע לא נעים. הרבה פעמים רק בגלל צבע העור שלהם. לפעמים מדביקים להם אישומים של תקיפת שוטר, והיתקלות כזאת יכולה להרוס לנער את כל העתיד".