שתף קטע נבחר
 

פני המשטר המובס. הנמר הפצוע של אסד

הוא החייל המוכשר והכריזמטי ביותר בצבא הסורי, נודע בחיסול חוליות של אל-קאעידה ובהגיית הרעיון של חביות נפץ. סוהיל אל-חסן "הנמר" לא חזר הביתה 4 שנים ויעשה זאת רק אחרי הניצחון או כשיהיה לשהיד. אך הרגע שבו תועד הגיבור העלווי מתחנן לעזרה סימל יותר מכול את מצבו הקשה של הנשיא

החייל מספר אחת בצבא הסורי "הנמר" סוהיל אל-חסן, הקצין שנשלח למשימות הקשות ביותר נגד המורדים, האיש שבשיחת טלפון משיג הפצצה של מטוסים, מסוקים וטנקים על כל אזור שיבקש, הובך באחרונה בעקבות סרטון וידאו שהתפרסם ברשת.

 

תבוסה אחר תבוסה: בשאר אסד חלש מאי פעם

 

ה"גיבור" העלווי תועד מקיים שיחת טלפון בעיר חלב ומתחנן מהמשטר בדמשק לספק לחייליו תחמושת. שיחת הטלפון, שהתנהלה עם שר הביטחון הסורי ג'אסם אל-פריג' או עם הנשיא בשאר אסד עצמו (הצד השני אינו נשמע), הודלפה לרשת וחשפה את עומק המשבר בצבא הסורי. מהם הגורמים לנסיגת הצבא הסורי מאז קיץ 2014? ומה עלולות להיות השלכותיה של היחלשות צבא המשטר על הגזרה כולה ועל ישראל?

 

גיבור מקומי

כל הצדדים הלוחמים בסוריה מכירים היטב את הקצין סוהיל אל-חסן, המכונה "א-נמר" והידוע בנחישותו ובאכזריותו. אל-חסן הוא החייל המוכשר והכריזמטי ביותר בצבא המשטר הסורי. הוא בוגר האקדמיה הצבאית וקורסי הקצינים הקשים ביותר ביחידת ההגנה האווירית, המיועדת כמובן רק למיעוט העלווי השולט. הוא נסע בעבר להשתלמויות באיראן וברוסיה. בשנים 2007-2006 הוכיח את יכולותיו בחיסול חוליות אל-קאעידה בסוריה.

 

נודע בנחישותו ובאכזריותו ולא ראה את בנו בן השנתיים. סוהיל אל-חסן, "הנמר" ()
נודע בנחישותו ובאכזריותו ולא ראה את בנו בן השנתיים. סוהיל אל-חסן, "הנמר"
בראיונות המעטים שהעניק מאז 2011 הביע "הנמר" את נאמנותו המוחלטת לנשיא אסד וטען כי אין בסוריה מהפכה או מלחמת אזרחים אלא "קונספירציה עולמית להפלת המשטר". הוא סיפר כי בארבע שנות המרד לא חזר הביתה לראות את בנו בן השש והוא מתכוון לחזור רק אחרי הניצחון או כשיהיה "שהיד". הוא מסרב לקבל העלאה בדרגה מעקיד (אלוף משנה) לעמיד (תת-אלוף) עד שלא ישיג מספר משמעותי של הישגים בשדה הקרב.

 

הפך לאגדה בחייו

האיש שהפך לאגדה בחייו נשלח לזירות הקשות ביותר. בין הישגיו של אל-חסן הסרת המצור של המורדים על חלב, פתיחת צירים וקישור בין אזורים שהיו מנותקים, בעיקר לטקיה-אידלב-חלב, וסלילת דרכי גישה לכלי רכב צבאיים. הוא נחשב להוגה הרעיון של חביות הנפץ שפתרו את בעיית המחסור בטילים. לחימתו מתאפיינת בשיטה של הרס מוחלט בשטחי האויב. חייליו הקרובים, כאלף חיילים מאומנים ביותר, פושטים על שטחי האויב אחרי הרעשה ארטילרית כבדה והפצצה של מסוקים ומטוסים. הוא נלחם בסיוע ה"שביחה", בריוני המשטר הידועים לשמצה, שאותם מכנה המשטר "ההגנה הלאומית".

 

לדבריו של "הנמר", אין לגלות רחמים כלפי האופוזיציה מכיוון שהם אינם בני אנוש כלל, אלא מתאבדים מטורפים שנושאים על גופם חגורות נפץ, שהורגים אזרחים וחיילים ללא הבחנה עם סכינים ונשק חם ושקוראים לכל אויביהם "כופרים" ורוצחים בשם הדת. ברובם הגדול אין מדובר בסורים כלל אלא ב"שכירי חרב".

 

בזמן שהמשטר בדמשק רואה באל-חסן גיבור הנלחם באומץ נגד הטרור, הוא הוכרז על ידי האיחוד האירופי פושע מלחמה ונאסרה כניסתו ליבשת. לפני כשנתיים הציל "הנמר" את מעוז העדה העלווית כשהדף את ארגון ג'בהת א-נוסרה, המסונף לאל-קאעידה, מצפון ללטקיה.

 

מורד איסלאמיסטי ליד מחנה באידליב שהופצץ על ידי כוחות אסד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורד איסלאמיסטי ליד מחנה באידליב שהופצץ על ידי כוחות אסד(צילום: רויטרס)
העדה העלווית אוהבת ומוקירה את גיבוריה ההיסטוריים. בני העדה מנציחים בספרות ובעלייה לקברים מנהיגים כריזמטיים כגון האמיר מכזון א-סנג'ארי מעיראק, שהושיע את העלווים בסוריה מאויביהם בראשית המאה ה-13. בהיסטוריה המודרנית בולטים הלאומן צאלח אל-עלי שמרד בכיבוש הצרפתי ב-1920, והמנהיג המשיחי סלימאן אל-מרשד שבא אחריו והקים זרם דתי בקרב העדה.

 

לעלווים מורשת של גיבורים מקומיים שצצו מדי פעם בהיסטוריה רוויית הרדיפות של העדה ונחשבו לקדושים. רוב המנהיגים הללו גם עסקו בכתיבת שירה. אף שסוהיל נערץ בקרב לוחמיו, הוא לוחם וכותב שירה, הוא אינו מזוהה כמנהיג דתי כלל, אך בהחלט מהווה סוג של מושיע מול הסכנה האדירה המאיימת על העדה העלווית כיום. אלא שבסרטון שעלה לרשת בשבוע שעבר נראה "א-נמר" נשען על מקל הליכה, סמל למצבו של הצבא הסורי.

 

מה קורה לצבא הסורי?

התפנית במצב הצבא הסורי נראתה בקיץ 2014, כשחוליות המורדים בדרום סוריה התאחדו וכבשו את רוב האזור הגובל בגולן במחוז קוניטרה. השלב המשמעותי הבא בנסיגת הצבא הסורי חל בחורף כשג'בהת א-נוסרה ושישה ארגוני אופוזיציה נוספים התאחדו ל"ג'יש אל-פתח" (צבא הניצחון). אלה הצליחו לכבוש מידי הצבא הסורי חלקים גדולים ממחוז אידליב בצפון-מערב סוריה ובכך חסמו את ציר חלב-לטקיה. הסיבות לכך נעוצות בשינויים אזוריים שחלו בשנה האחרונה.

  

התאוששות המשטר הייתה אחיזת עיניים. אסד בארמון האליזה בפריז ב-2010 (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
התאוששות המשטר הייתה אחיזת עיניים. אסד בארמון האליזה בפריז ב-2010 (ארכיון)(צילום: AP)
המשבר הכלכלי כתוצאה מהסנקציות העולמיות על רוסיה ואיראן, שתי התומכות העיקריות בצבא הסורי, כנראה נותן את אותותיו. הורדת מחירי הנפט על ידי סעודיה החלישו את כלכלתן עוד יותר והוגבלה יכולתן לספק תחמושת ודלק. בנוסף, ההפצצות של ארצות הברית על ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בצפון סוריה שחררו במידה רבה את יתר ארגוני המורדים הסוניים מהזירה המזרחית ואפשרו להם לרכז את כוחותיהם נגד המשטר הסורי במערב. שיטת איחוד חוליות המורדים הוכיחה את יעילותה בשתי הזירות קוניטרה ואידליב.

 

יש לציין כי ההתאוששות של הצבא הסורי ב-2013 הייתה סוג של אחיזת עיניים. המחיר להישרדות המשטר הסורי היה הכנסת איראן וחיזבאללה עמוק לתוך הזירה הסורית. מי שניהל את קרבות המחץ באל-קוצייר וקלמון על גבול לבנון היו בעיקר אנשי חיזבאללה וקציני "משמרות המהפכה" האיראניים. קצינים סורים שהעזו למתוח ביקורת על המעורבות האיראנית המוגזמת בצבא הסורי חוסלו. יש הטוענים כי זהו הרקע למותו של מפקד המודיעין הסורי בלבנון, רוסתם גזאלה, לפני כחודש ממכונית תופת.  


הצבא הסורי מתקשה מול כוחות המורדים המאוחדים. חלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הצבא הסורי מתקשה מול כוחות המורדים המאוחדים. חלב(צילום: רויטרס)

חיסולים פנימיים של קצינים בצבא הסורי החלישו אותו והעלו דור של מפקדים צעירים חסרי ניסיון ברובם. מכונית התופת שפוצצה את מטה הביטחון הכללי ביולי 2012 נראית גם היא כחיסול פנימי של שר הביטחון דאוד ראג'יחה וסגנו אסף שווקאת ואחרים, משום שראו בהם אחראים לכישלון דיכוי המרד בסוריה. יש להניח כי טיהורים נוספים של קצינים בשנים האחרונות קשורים גם למאבקים על כוח, כסף וסמים.

 

פגישת חירום של מפקדת הצבא?

בסוף פברואר 2015 נראה בחמת לראשונה מאז ראשית מלחמת האזרחים בסוריה מאהר אסד, אחיו של הנשיא ומפקד הדיוויזיה ה-4 (כוח משוריין לשמירת השלטון). בהופעה נדירה זו נראו גם שר הביטחון פריג', קצינים בכירים בהם סוהיל "א-נמר" ובכירים ב"משמרות המהפכה" האיראניים. מטרת פגישת הבכירים הייתה ככל הנראה לגבש תוכנית להצלת המשטר מקריסה ואולי גם תוכנית לכיבושו מחדש של מחוז אידליב.

 

גם הישגי חיזבאללה התערערו בחודשים האחרונים. דאעש וג'בהת א-נוסרה הצליחו לכבוש אזורים בקלמון ליד גבול לבנון ואף חדרו ללבנון עצמה, וניסיון חיזבאללה לפתוח במקביל חזית מול ישראל בגולן נכשלה. בלבנון, השייח סובחי א-טופיילי, ממייסדי חיזבאללה, העביר ביקורת בפומבי על מעורבות הארגון השיעי בסוריה, ו"בזבוז" הלוחמים בזירה הסורית במקום על "הצלת פלסטין".

 

בעיתונות הערבית עסקו השבוע בשיחה המבוהלת של "א-נמר" עם אסד לכאורה, והעלו שאלות לגבי עתיד הצבא הסורי: האם הסאחל (החוף הצפוני-מערבי, מעוז העלווים) חשוף כעת? האם המשטר נמצא שוב בסכנת קריסה כמו ב-2012? אובדן השליטה גורם לצבא הסורי לרכז כוחות רבים יותר ליד הבירה דמשק ולפנות לחיזבאללה את גזרת צפון קוניטרה הגובלת בגולן. אם תמשיך נסיגת הצבא הסורי, תיאלץ איראן להעמיק את מעורבותה. במקרה זה, לתנועת חיזבאללה לא תהיה ברירה אלא "לבזבז" לוחמים רבים יותר נגד המורדים בסוריה, ואולי גם את מאגר הטילים שצברה היא תיאלץ להפעיל למטרה שונה מזו שתוכננה מראש.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסרב לקבל העלאה בדרגה. "הנמר"
מומלצים