שתף קטע נבחר

איך יוצאים מהמינוס? טיפים להתנהלות נכונה

חוסר הידע בנושאים פיננסיים עלול להיות מסוכן לעתיד הכלכלי והמשפחתי שלכם. אתם מוזמנים לעקוב אחר פרויקט "משפחה בצמיחה" בשיתוף ynet, ידיעות אחרונות ובנק הפועלים, שיספק כלים להתנהלות תקציבית נכונה יותר

נופר וגיל הם זוג צעיר עם תינוק מתוק בן 5 חודשים. הם גרים בנתניה, עובדים בתחום ההיי-טק, משתכרים היטב - ובכל זאת לא מצליחים לצאת מהמינוס. הבעיה, הם מספרים, היא בזבזנות יתר וחוסר יכולת לנהל את התקציב המשפחתי במסגרת ההכנסות.

 

 

לשלום ומימי, תושבי כרמיאל בני 50 פלוס, יש בעיה אחרת: בגילם, הם כבר רוצים לתכנן את שלב ב' של החיים ולהתחיל ליהנות קצת; אבל במקביל הם מרגישים שהם חייבים לסייע ל-5 ילדיהם ולא מצליחים להיחלץ מסחרור ההלוואות שלקחו, שמעיקות מדי חודש על חשבון הבנק שלהם.

 

והם לא לבד. ישראלים רבים מתקשים לקבל החלטות מושכלות בכל הנוגע להתנהלותם הפיננסית, בעיקר בגלל מחסור אמיתי בידע בתחום זה. ממחקרים שערך בנק הפועלים עולה כי כ-60% מכלל הציבור הישראלי סבורים כי רמת הידע שלהם בהתנהלותם הכספית היא בסיסית, או לכל היותר בינונית. זהו נתון שכדאי להתעכב עליו: חוסר הידע בנושאים הפיננסיים עלול להיות מסוכן לעתידנו. החלטות שגויות שנקבל בצעירותנו בנושא הפנסיה, למשל, עלולות להשפיע באופן דרמטי על העתיד שלנו, וככל שעובר הזמן - כך קשה יותר לתקן אותן.

 

באופן פרדוקסלי, בהחלטות הקטנות - כמו לאן לצאת בחופשה השנתית שלנו - אנחנו מוצפים בהדרכה ובמידע צרכני, בעוד שבהחלטות הגדולות והמסובכות אנו נשארים לבדנו מול מערכת מורכבת שאינה מוכרת לנו דיה. יד על הלב: מי מאיתנו יודע להסביר מה עדיף לנו - קרן פנסיה או ביטוח מנהלים? זו החלטה הרת גורל, חשובה בהרבה מהחופשה השנתית, ולמרות זאת רוב הישראלים לא מצוידים אפילו בידע הבסיסי הנדרש כדי לקבל אותה.

 

בעולם מודעים היטב לצורך החיוני בהגברת ההשכלה הפיננסית של אזרחי המדינות השונות. ארגון ה-OECD, שישראל חברה בו, הורה לחברותיו להטמיע את החינוך הפיננסי בבתי הספר בכל הגילאים - החל מחינוך על משמעות המושג "חיסכון" בכיתות הנמוכות, ועד ללימוד יסודות ההשקעה בכיתות הגבוהות. גם ממשלת ארה"ב הרימה את הכפפה, ומקימה כיום מיזמים פרטיים וממשלתיים בתחום. אצלנו, הטיפול בנושא נמצא עדיין בחיתוליו, ויש לקוות כי מדינת ישראל תשקיע בהקדם את המשאבים הנדרשים לקידומו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

לצמצם סיכונים ולפעול באורח מושכל

בכל הנוגע אלינו, בנק הפועלים הציב לעצמו מטרה לקדם את החינוך הפיננסי בישראל, כחלק מתפיסת עולם ערכית ועסקית גם יחד. התפיסה שלנו קובעת כי ככל שנעמיד לרשות לקוחותינו כלים וידע פיננסיים שיעצימו אותם וישפרו את התנהלותם הפיננסית, כך תעלה יכולתנו לסייע ביצירת צמיחה עסקית בריאה, החשובה ביותר ללקוחותינו וכמובן גם לנו. באמצעות מתן כלים אלה ללקוחותינו, אנו פועלים ברוח החזון שלנו להוביל אותם לחירות פיננסית.

 

חשוב לדעת: מחקרים במדינות שונות מצביעים בבירור על כך שככל שלאוכלוסייה יש יותר מידע וידע פיננסי, ויכולת להשתמש בהם, היא יודעת לצמוח בצורה בריאה ונכונה יותר, לצמצם סיכונים, לפעול באורח מושכל בתנאי אי-ודאות, ולהבטיח את עתידם של הדורות הבאים.

 

פרויקט "משפחה בצמיחה" של "ידיעות אחרונות" ו-ynet, בו משתתף בנק הפועלים זו השנה הרביעית, נועד לענות בדיוק על מטרה זו - לספק לקוראי העיתון והאתר הגדולים במדינה כלים להתנהלות פיננסית נכונה יותר. 5 המשפחות המשתתפות בפרויקט יזכו לליווי והדרכה מיועצי הבנק, ממנהלי סניפים וממומחים שונים שיסייעו להם במגוון רחב של התמודדויות במישור הכלכלה המשפחתית - מנושאים כבדי משקל כמו דיור ופנסיה, ועד החלטות קטנות יותר כמו קניות בסופר ואחזקת רכב.

 

נופר וגיל, מימי ושלום ו-3 משפחות נוספות יוצאות היום לדרך פיננסית חדשה, וכולי תקווה כי נצליח לסייע להן לעלות על מסלול של צמיחה משפחתית אמיתית. כולי תקווה כי הסיפורים האישיים שלהן יסייעו גם לכם, קוראי "ידיעות אחרונות" ו-ynet, בדרככם להתנהלות פיננסית טובה יותר. בהצלחה!

 

הכותב הוא המשנה למנכ"ל בנק הפועלים, הממונה על החטיבה הקמעונאית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך יוצאים מהמינוס? קודם צריך ידע
צילום: shutterstock
צילום: סיון פרג'
אריק פינטו, משנה למנכ"ל בנק הפועלים ממונה על החטיבה הקמעונאית
צילום: סיון פרג'
מומלצים