אור אסרף נהרג במפולת, מפקדו זיהה: "אימא ואבא הבטיחו להחזיר אותך הביתה"
תשעה חברים ליחידת אגוז של המטייל הישראלי שנהרג במפולת בטרק בלונגטנג בנפאל נושאים אותו לכפר קרוב. הם צעדו בחושך תוך סיכון חיים כדי להביאו לקבר ישראל. האב פטריק סיפר: "חששנו שיישאר על הר ולא יחזור הביתה". על פי הערכות, אסרף נהרג ביום הראשון של המפולת
התסריט הרע התממש: שמונה ימים אחרי שרעידת האדמה הקטלנית היכתה בנפאל, נמצאה הבוקר (א') המטייל הישראלי אור אסרף, בן 22 מהיישוב להבים בדרום, ללא רוח חיים. הצוות הזעיק את מפקדו ליחידת אגוז והוא זיהה אותו. אסרף טייל באזור הלנגטנג (האגמים הקפואים) בעת הרעש שפקד את נפאל בשבת שעברה. לפני כמה ימים המריא אביו, פטריק, יחד עם חבריו מהשירות הצבאי ביחידת אגוז של חטיבת גולני כדי לחפש אותו, והיום נודע על הידיעה המרה. האב פטריק סיפר בשיחה עם כתבים: "כעת נושאים את אותו תשעה חברים ליחידת אגוז באזור הררי ומסוכן". האב העריך שבנו נהרג ממפולת.
האב פטריק סיפר כי תנאי השטח קשים מאוד. "יש שם מפולות נוראיות של סלעים ענקיים. התסריטים הפכו פחות ופחות מעודדים ופחות ופחות אופטימיים. אני יכול להגיד לאחר שראיתי מהצוותים של החיפושים את התמונות ואת גודל האסון שפקד את האזור הזה, ולא הייתי בטוח שאני יכול באמת לעמוד בהבטחתי ולהחזיר את אור הביתה. חששנו שבסופו של דבר לא יהיה לנו את אור. אני כל כך עצוב שאין לי את אור אבל אני שמח שיש לנו את אור בבית", אמר האב. "צריך להבין שיש שם מפולות נוראיות של סלעים ובולדים ענקיים שסחפו איתם עצים כאילו היו קסמי שיניים".
"החברים שלו, כל הצוות 20 אנשים, נעים באזור מסוכן מאוד – עכשיו לילה והסכנה גדולה מאוד, עפות שם אבנים והסכנה האישית לכל אדם שם גדולה. הצוות של אור נע יחד איתו במורד הטרק לכפר שמרוחק כשעה מאותה נקודת איתור. מחר בבוקר אנחנו מקפיצים לכפר הזה עם אור ראשון מסוק, המסוק יפנה את אור לחפ"ק ולבית חולים שדה. יש אלוהים למעלה והתוכניות שלו יוצאות לפועל. מתוך כל האפשרויות שרצו לי בראש התסריט הזה הוא לא הכי גרוע. ככל הנראה הוא ניסה לנוס וסלע פגע בו".
צפריר שיפמן מפקד יחידת חילוץ עציון ומנהל המשימה של יח"צ בנאפל סיפר כי הבוקר ירד הצוות לכפר התחתון בהתאם לתוכנית הסריקות של צוות האיתור. אחרי הגשרון זיהו משהו חשוד. בסריקות ובירידה מאוד מסוכנת הגיעו לאור. הסכנה שם מאוד גדולה. ההליכה מאוד מסוכנת".
האב פטריק ביקש להודות לכל עם ישראל: "אני רוצה להחזיר חיבוק גדול לכל האנשים שיצאו מעורם לעזור לנו בחומר, כסף כלים ועידוד וכמובן גם לממשלת ישראל. לרבות החברות שעשו ימים כלילות מאז שזה החל. אני מודה לכולם וגאה שאנו נמנים עם ישראל ולא העם הנפאלי. אף אחד לא ניגש לבתים שקרסו ומנסה לחלץ. אין משהו שלא ביקשתי וקיבלתי כדי להחזיר את אור הביתה".
המשפחה: מבכים את בכיר הבנים
מוקדם יותר פרסמו הוריו של אור את ההודעה הבאה: "קיבלנו דיווח מצוותי החיפוש בנפאל כי אותר אור אסרף ז"ל, הנעדר האחרון בנפאל. צוותו הישיר של אור, מקרב בוגרי יחידת אגוז, בפיקודו של מפקדו האישי, איתר את אור בשמורת הלנגטנג בנפאל, לאחר סדרה אינטנסיבית של חיפושים מפרכים בתנאי שטח בלתי-אפשריים, תוך סיכון חיים.
"אור היה לוחם בסיירת שלד"ג וביחידת אגוז. הוא לחם במבצע צוק איתן ביולי 2014, חילץ את חבריו הפצועים וההרוגים בקרב הקשה בסג'עייה, ובעצמו נפצע בינוני בקרב. לאחר שיקום וחזרה לצה"ל, השתחרר אור משירות סדיר כלוחם, ויצא לטיול ממושך במזרח הרחוק עם חבריו לצוות, ובמסגרתו הגיע לטרק בנפאל ושם מצא את מותו בטבע, שאותו אהב כל כך.
"משפחת אסרף מודה לכל עם ישראל ולממשלת ישראל, לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר הביטחון, לצה"ל, למשרד החוץ, לפיקוד העורף, לשגרירות ישראל בקטמנדו, ולכל צוותי החיפוש ובתוכם המתנדבים מיחידת אגוז על מאמצי החיפוש והאיתור תוך סיכון חיים. משפחת אסרף מתכנסת ביגונה העמוק פנימה, מבכה את בכיר בניה אור אסרף, ילד אהוב, מלח הארץ, על האסון הכבד שפקד אותה. פטריק ואורית אסרף, אביו ואמו של אור, הבטיחו להשיבו הביתה וקיימו את הבטחתם. המשפחה מבקשת לשמור על פרטיותה".
החיפושים התנהלו בקטע של 5 ק"מ שיוצא מסייברו בסי בטרק הלנגטנג. היו כמה עדויות שראו אותו שם לפני הרעידה. המחפשים התקדמו בציר בתנאים קשים מאוד עם הרבה מאוד מפולות סלעים, בוץ ואבנים שהמשיכו להידרדר. במהלך החיפושים התגלו על פני השטח כמה גופות של תיירים זרים ושל אזרחים נפאלים. אור לא התגלה על פני השטח, וזה העלה את החשש שהוא נקבר מתחת למפולת סלעים.
משלחת החיפושים המורכבת מאנשי חילוץ של יחידת ישראלייף-פירסט, שמאחדת את זק"א, איחוד הצלה ויחידות חילוץ משטרתיות, יצאה לסריקה ואיתרה הבוקר את אסרף. בשל קשיים של תוואי השטח יש קושי להוציא אותו ויש צורך בחילוץ מורכב יותר עם מסוק וחבלים. המשלחת מסרה כי החילוץ עצמו יתאפשר כנראה רק מחר בבוקר. מישראלייף-פירסט ביקשו למסור כי הם משתתפים בצער המשפחה.
החיפושים אחר אסרף התנהלו לאורך הימים האחרונים, וככל שנקף הזמן גבר החשש לשלומו. הצוותים בשטח דיווחו כבר בשבת על נחלים של בוץ, סחף וסלעים. "המצב שם נראה כמו סוף העולם", העידו באזור החיפושים. בין המחפשים היו אביו פטריק וקבוצת חברים ששירתו איתו ביחידת אגוז.
נתאי רייש, חבר במשלחת ארגון 'ישראלייף פירסט' המאגדת איחוד הצלה, זק"א ויחידות החילוץ המשטרתיות, נמצא כעת בקטמנדו והיה חלק ממשלחת החילוץ. "בחמישי כבר סימנו את המקום שאור אמור היה להיות בו, ובשבת בבוקר המריאו שני מסוקים אל האזור ביחד עם צוות מהיחידה של אור, מאגוז. לאחר יום וחצי של חיפושים הם איתרו אותו. הצוות שנמצא שם מדבר רק בטלפון לווייני ואי-אפשר ליצור איתם קשר מעבר לכך. אני ביחד עם בית חב"ד מנסים לארגן מסוקים שמחר בבוקר יביאו אותו לכאן".
רייש הסביר כי אסרף נמצא במקום סבוך. "בשביל להוציא את אור צריך סיוע של חבלים ומסע אלונקות עד לאזור שבו מסוק יכול לנחות", הסביר. "החברים שלו זיהו אותו, הם היו איתו שלוש שנים ומכירים כל פיפס בגוף שלו. מעבר לזה יש לנו סימני זיהוי בעקבות פציעות שלו בסג'עייה. זיהוי ודאי לא יהיה עד שהוא לא ינחת פה בקטמנדו בשלום".
על פי הערכת רייש, אסרף נהרג כבר ביום הראשון של המפולת. "מתחקור האירוע הוא היה ככל הנראה בנקודה מסוימת בזמן המפולת הכי קשה במסלול. ככל הנראה הוא נהרג באותה מפולת שהתרחשה ביום הרעידה, אבל עד שנהיה בקשר טוב יותר עם השטח לא נדע ממצאים מדויקים. המחלצים ישנו בשטח בלילה".
נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, התייחס הערב למותו של אסרף: "זו בשורה שוברת לב. התגייסות כוחות ההצלה, וההירתמות המרגשת של חבריו לצוות באגוז עוררו בנו תקווה גדולה. תפילותיו הכנות של העם כולו ביטאו את רצון כולנו למצוא אותו חי ובריא. תנחומי למשפחה על האבדן הקשה והמצער".
גם הרמטכ"ל גדי איזנקוט התייחס לעניין: "אני משתתף בצער משפחתו של אור אסרף. אור היה מלח הארץ, לוחם בשלדג ובאגוז נלחם ב'צוק איתן', חילץ פצועים ונפצע בקרב. איבדנו היום את אחד מטובי בנינו. יהיה זכרו ברוך".
את המסר האחרון מבנם קיבלו בני הזוג אסרף ביום שישי שעבר, עוד לפני רעידת האדמה העזה. אור, שלחם ביחידת אגוז, נפצע בקיץ האחרון במבצע "צוק איתן" בקרבות בסג'עייה באורח בינוני, ולאחר שהחלים שב ליחידה והשלים שירות מלא. לפני ארבעה חודשים הוא טס לטיול בחו"ל והוא אמור היה לחזור לארץ ביולי.
ביום שלישי שעבר, כשלישראל חזר מטוס אל על ועליו מטיילים מנפאל, הגיעה האם אורית לשדה התעופה ונשאה שלט שעליו נכתב "האם מישהו ראה את אור אסרף". היא סיפרה אז שהוא יצא לטרק כמה שעות לפני הרעש, ומאז לא יצר קשר. חששם של בני המשפחה גבר לנוכח העובדה שלא ניתן אות מהמכשיר הלווייני שבידי אור.
אחרוני התרמילאים חזרו הביתה
יותר משבוע חלף מאז אסון רעש האדמה שבו נספו כ-7,000 בני אדם. בשבוע שעבר חולצו בחיים כמה ניצולים מבין ההריסות, אבל ממשלת נפאל הודיעה כי אפסו הסיכויים למצוא אנשים חיים בין ההריסות. אחר הצהריים נחת בנמל התעופה בן גוריון מטוס הסופר הרקולס הצה"לי, שהביא את אחרוני התרמילאים שרצו לשוב ארצה מנפאל. על המטוס הגיעו 45 חיילים שהיו שותפים להקמת בית חולים השדה בקטמנדו ו-21 תרמילאים.
עשרות בני משפחה וחברים חיכו לבאים ביציאה באולם מקבלי הפנים. "היינו בטראק הלאנג טאנג וזה תפס אותנו ביום שבת", סיפר התרמילאי יונתן גרין. "היינו מחוץ לגסט האוס ואז פתאום התחילו ליפול אבנים, אך אף אחד לא נפגע. הכול היה בסדר וזו חוויה.
בגלל השבת לא יצאו לטייל ונשארו לנוח, דבר שהציל את החיים שלנו. עשינו טיול רגלי קרוב והתחבאנו מאחורי סלע גדול כדי להיות מוגנים מנפילה של הרבה אבנים".
גרין ציין כי לאחר הרעידה פגש בשטח את חבריו ליחידת אגוז של אור אסרף וביקש להצטרף אליהם. "אחרי שדיברנו הם אמרו לי שהם לא צריכים מתנדבים ושהם מודים על הכוונה שלי".
דניאל עידן, מקיבוץ נאות סמדר, אמר כי לא הרגיש סכנת חיים בזמן רעש האדמה. "היינו באזור היחסית יותר בטוח באזור פוקרה - הרגשנו מאוד את רעידת האדמה אבל לא היו אצלנו נזקים מאוד גדולים. היינו תקועים כמה ימים אבל לא הרגשנו סכנת חיים. התקדמנו רגלית לאחר מכן לבית חולים המקומי ועזרנו בטיפול במקומיים. לקחנו את מטוס החילוץ ובאנו לארץ".