לאן הולכת מחאת יוצאי אתיופיה? "רק רוצים נתוני פתיחה שווים"
איבוד השליטה בהפגנה של יוצאי אתיופיה בתל אביב גרם לחלק מהמארגנים לפקפק ביכולות להשיג את המטרה: "ההפגנות לא יימשכו, אם זה המחיר", אמרה אחת המארגנים. פעיל אחר הבטיח להמשיך במחאה: "נגיב בצורה קשה באמצעות הפגנות ופעולות של יחידים, הדם שלנו לא הפקר"
לאן הולכים מכאן? כמה ממארגני ההפגנה של יוצאי אתיופיה בתל אביב אמרו אמש (יום א') כי היא נוצלה בידי צעירים קיצוניים בתוך הקהילה. "לא רצינו במראות הקשים האלה, איבדנו את הלגיטימציה בעיני הציבור, זה מביך ונראה רע ובעיקר עצוב. זה לא בולטימור כאן, אלא מדינת ישראל שלנו. אני מבינה את הזעם, אבל לא רצינו באלימות שהתפתחה", אמרה ציון אבונה (25) ממארגני ההפגנה וסטודנטית במרכז הבינתחומי בהרצליה. לדברי אבונה, "ההפגנות לא יימשכו אם זה המחיר".
מנגד, פעילים אחרים אמרו כי מדובר בזעם ובייאוש של עשרות שנים שהתפרץ. יאיו אברהם, שהיה שותף בארגון ההפגנות בשבוע האחרון, אמר: "זו בושה למדינת ישראל ולמשטרה שהיא יורה גז מדמיע ורימוני הלם על המפגינים. מאשימים אותנו באלימות אבל המשטרה היא שגרמה לכך, אנחנו נמשיך ונגיב בצורה קשה באמצעות הפגנות ופעולות של יחידים. הדם שלנו לא הפקר. מבחינתנו זו מלחמה והיא עוד תחריף".
פעילים בולטים בהתארגנות יקיימו דיונים ביממה הקרובה כדי לנסח את רשימת הדרישות של המחאה. המפגינים דורשים לכלוא שוטרים שנהגו באלימות כלפי בני העדה האתיופית ובכללם גם השוטר שתועד מכה חייל בחולון.
בנוסף הועלתה הדרישה לסגור תיקים ולמחוק רישומים פליליים של צעירים יוצאי אתיופיה, שהורשעו בתקיפת שוטרים וכן שחרור של צעירים מהעדה שנכלאו לאחר שהורשעו בעבירות שונות. עוד דורשים המפגינים לבדוק מחדש את נסיבות מותו של יוסף סלמסה, צעיר ממוצא אתיופי שהתאבד לאחר חקירת משטרה.
ההתארגנויות להפגנה הן ספונטניות וקורמות עור וגידים באמצעות שיתופים ברשתות החברתיות, שאותם מובילים צעירים בשנות העשרים לחייהם. הארגונים הוותיקים של קהילת יוצאי אתיופיה זנחו את הניסיונות לשלוט בהפגנות עוד לפני ההפגנה בשבוע שעבר בירושלים, בשל ההבנה כי לא ניתן יהיה לשלוט על הנעשה וכי הן צפויות לגלוש לאלימות. בהקשר זה יצוין הנתק בין חלק מחברי הדור הצעיר בהקהילה להנהגה הוותיקה, שכמה מחבריה צפויים להיפגש מחר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
המשטרה מצדה נקטה עד אתמול בערב מדיניות של איפוק והכלה. הפיקוד הבכיר בחר להפעיל כוח רק כשהאירועים הסלימו ויצאו משליטה. כעת נראה כי בעקבות איבוד השליטה יידרש פיקוד המשטרה לבצע חשיבה מחודשת, וייתכן שאם ניסיונות ההרגעה לא יצלחו - המשטרה תפעיל להבא מדיניות מחמירה יותר של הפעלת כוח. במשטרה ציינו עוד כי במפגינים קבוצה אלימה שפועלת באופן לא לגיטימי, ופוגעת בשוטרים וברכוש.
דסטאו קבדה, אחד המפגינים שנפגע קל מירי של רימון הלם משטרתי, אמר כי הוא "בטוח שהרבה מאוד אנשים שואלים את עצמם למה זה קורה. בשורה התחתונה צריכים להבין שכל מה שקרה פה זה לא בשביל זכויות יתר. זה בשביל לקבל את אותו יחס שכל המדינה מקבלת. זה מה שאנחנו שואפים אליו, לא לשום דבר אחר".
על השימוש שעשתה המשטרה באמצעים לפיזור הפגנות ובפרשים
אמר קבדה כי "הפגנות בבילעין שהייתי חייל והשתתפתי בהן בתור חייל לא הגיעו לרמות כאלה. עמדנו בצד, רימון התפוצץ לי ליד הגב ואלה ההשלכות. ברגע שאתה יורה אחד-שניים, אתה משלהב את הרוב הדומם".
בנוגע לשאלה אם הייתה לדעתו אלימות של המפגינים שקדמה לתגובת המשטרה השיב קבדה כי "היו פה שלושה-ארבעה ילדים שהשפריצו מים. אחרי שירו רימונים, מה אתה באמת מצפה שיקרה? זה פשוט לזרוק לאמצע הקהל ומה שנפגע נפגע, כמו באולינג. אנחנו שוכחים שהילדים האלה זה הדור הבא, כל מה שאנחנו רוצים זה לא למסמס את מה שהשגנו. כולם חיים פה, במקום שהילדים והנכדים שלי יחוו את מה שאני חווה, אני מחפש רק דבר אחד: נתוני פתיחה שווים כמו כולם".