בלי לחץ: כך תעזרו לילדים לעבור את תקופת הבגרויות בהצלחה
להימנע מביקורת, לסמוך עליהם ולעזור לתכנן את לוח הזמנים הצפוף. מבחני הבגרות החלו היום, ולהורים יש חלק גדול בהתמודדות המתבגרים עם התקופה המאתגרת. קבלו 10 טיפים שיעזרו לכם לסייע לילדים
אז מה עושים ואיך אנחנו כהורים יכולים לסייע לילדים להתמודד עם בחינות הבגרות והלחץ שמתלווה לתקופה זו?
1. שיחה עם המתבגרים: בשלב ראשון שוחחו עם המתבגרים ובדקו איתם מה הם מרגישים לקראת הבחינות מה מלחיץ אותם ובמה הם צריכים עזרה, ממה הם מוטרדים ובמה אפשר לעזור להם. עצם השיתוף חשוב גם למתבגרים כדי להפיג קצת את הלחץ וגם לכם כדי לדעת איך לעזור להם.
2. ארגון סביבת העבודה: השקיעו זמן בלארגן עם המתבגרים את סביבת הלמידה שלהם כך שתהיה מסודרת ורגועה. ארגנו יחד איתם את החדר ואת שולחן העבודה, כך שיהיה נעים רגוע ויעזור להם להתרכז. סדר בעולם החיצוני עוזר לסדר בעולם הפנימי. אז לתקופת הבגרויות עזרו להם להתארגן ולשמור על סביבה מסודרת ככל האפשר.
עוד בנושא:
הילד חרד לפני הבחינה? כך תעזרו לו להירגע
"אני שונא אתכם"; למה הילד מתהפך בגיל ההתבגרות
לקויות למידה: מי זכאי להתאמות בבחינות הבגרות
3. ארגון ותכנון לוח זמנים: - ניתן להכין לוח חודשי או טבלה עם מועדי הבחינות ולבצע הערכה של מספר הימים שיש להקדיש ללמידה לכל מבחן. כדאי לקחת בחשבון שיקולים שונים כגון מקצוע שיש בו יותר קושי או שיש בו חומר רב שצריך לקרוא.
4. בירור סגנון הלמידה: כדאי לברר ולבחון מה סגנון הלמידה המתאים ביותר לילדכם. לכל אחד מתאים סגנון אחר של למידה, בו הוא קולט את החומר יותר טוב ואשר עובד עבורו. יש אנשים שיש להם זיכרון חזותי והם צריכים לראות ולקרוא שוב ושוב את החומר, יש אנשים שצריכים לשמוע כדי לזכור ויש אחרים שצריכים ללמוד באופן מוחשי וחווייתי כדי להטמיע את החומר. כדאי לזהות את האסטרטגיה שמתאימה כדי שהלמידה תהיה אפקטיבית עבור התלמיד.
5. הורדת לחץ ביקורת וציפיות גבוהות: הורים יקרים מאד חשוב שתורידו לחץ תפחיתו ביקורת ותנמיכו ציפיות גבוהות מדי. המסר שלכם לילדים צריך להיות עשו כמיטב יכולתכם. אל תשדרו ציפייה שהם חייבים להצטיין. זה מוסיף לתחושת הלחץ ומייצר פחד לאכזב ולהיכשל ותאמינו לי - הם לא מעוניינים לאכזב אתכם.
6. שמירה על אופטימיות ואמונה ביכולות של המתבגר להתמודד: חשוב שנסמוך על המתבגר שלנו ועל יכולת ההתמודדות שלו, כך שגם הוא יוכל לסמוך על עצמו. גישה חיובית ואמונה ביכולות שלנו עוזרת להתמודד עם מצבים מאתגרים ומלחיצים באופן טוב יותר.
7. עזרה בהפחתת הגישה הפרפקציוניסטית: פרפקציוניזם וחתירה למושלמות יוצרת סבל רב, אכזבה ותסכול מיותרים. חשיבה של "או הכל או לא כלום" היא חשיבה בעייתית שרק מה שמושלם הוא בעל ערך וכל השאר לא שווה. חשוב ללמד את הילדים שיש הרבה גוונים באמצע. מותר לטעות וכדאי לעשות הכי טוב שאפשר מבלי לחתור למושלמות בלתי מושגת, במיוחד כי המחיר הנפשי שמשלמים הוא יקר ולא שווה את זה.
8. שימוש בדרכים שונות להירגע ולהפיג מתח: דאגנות ומחשבות מלחיצות מבזבזות אנרגיה ולא מקדמות לשום מקום. במקום זאת כדאי להשקיע זמן בללמוד ולהשתמש בדרכים שונות להירגע ולהפיג מתחים: נשימות עמוקות, דמיון מודרך, מוסיקה, יציאה החוצה לאוויר הפתוח, אמבטיה חמה, צחוק, משפטי מנטרה מרגיעים שיאמרו לעצמם או כל דרך שעוזרת להם באופן אישי להירגע.
9. הקפדה על הפסקות להתרעננות וביצוע פעילות גופנית יומיומית: חשוב לעשות הפסקות יזומות במהלך ההתכוננות למבחן ובהם לבצע פעילות גופנית, מתיחות, ריצה, הליכה , ריקוד, קפיצה על חבל או כל פעילות אהובה שממריצה את הדם ועוזרת להפיג מתחים. אפשר להוסיף לפעילות מוסיקה כיפית ואהובה שתעזור לשמור על מצב רוח טוב.
10. הנחיות לקראת הבחינה: ערב לפני הבחינה רצוי ללכת לישון בשעה מוקדמת ולהימנע מללמוד כל הלילה כדי לא להגיע מותשים למבחן. בבוקר הבחינה רצוי לקום מספיק זמן לפני שעת הבחינה, להתקלח כדי להתעורר ולהתרענן ולאכול ארוחת בוקר מזינה וטובה.
בהצלחה בבגרויות!
נגה בירן , אמא לארבעה ילדים מנחת קבוצות הורים בכירה ומנחת הורים פרטנית מטעם המרכז להורות ומשפחה במכללת סמינר הקיבוצים.