המבקר מזהיר מהחרפת הנזק לילדים שספגו אלימות
בפרק לבדיקת טיפול הרשויות בקורבנות קטינים מצא מבקר המדינה כי המענה לבעיה תלוי לעתים ביכולת הכספית של ההורים. בנוסף מצא המבקר ליקויים בהכשרות לאיתור קטינים שחוו אלימות. "על הממשלה לפעול לתיקון הליקויים"
בדו"ח המבקר המתפרסם אחר הצהריים (יום ג') נכתב כי "בפועל המענה הטיפולי לקטינים נפגעי אלימות תלוי בהיצע השירותים הקיים ברשות המקומית שבה מתגורר הקטין, בזמינותו וביכולת הכספית של משפחת הקטין". המבקר הדגיש כי היעדרם של מענים מותאמים וזמינים לקטינים נפגעים משמעו לעתים החרפת הנזק שכבר נגרם להם.
דו"ח המבקר החדש - כתבות נוספות:
חשמל חינם, לימודים ופטור מאגרה: חגיגת הצ'ופרים על חשבוננו
מזון מושמד בגלל כשרות והימנעות מתרומות
"השר כץ לחץ לסדר לפעילת ליכוד ג'וב בנמל"
צפיפות, פערים, אין מספיק עזרה לחלשים: כשלי החינוך
מלגות כפולות לאברכים שלא שירתו בצה"ל
מילואים, יולדות, עובדים בפנסיה: ביטוח לאומי לא העביר מיליארד שקל לזכאים
המבקר: כשלים חמורים בפיקוח על מפעלים מזהמים
חוסר יעילות במשרד הבינוי: "זכאים מחכים שנים לדיור"
ליקויים ברישום דירות: "330 אלף יח"ד לא רשומות"
המבקר: "בקרת הבנייה לא שונה מהמצב באסון ורסאי"
המבקר הביא דוגמה של משפחה עם שישה ילדים מעיר בשרון. שישה אחים בני 4 עד 16 הופנו לטיפול אצל עובדת סוציאלית בגין דיווחים חוזרים ונשנים על אלימות מצד הוריהם במשך שנת 2012. בנובמבר 2013 פנתה העובדת הסוציאלית למנהלת המרכז לטיפול במשפחה בבקשה לזרז את קבלת ההורים והילדים לטיפול, אך נענתה בשלילה בשל מכסה מלאה של מטופלים ואי יכולתה לקבל פניות חדשות.
רק באפריל 2014 הודיעה מנהלת המרכז כי ניתן לשלב אותם בטיפול ובהדרכה, אך טרם נקבע מועד לתחילת הטיפול. בפועל, כתב המבקר, עברו כשבעה חודשים מהפניית ההורים והילדים לטיפול ועד לקבלת ההודעה כי פרטיהם יימסרו למטפלת המתאימה. במשך זמן זה המשיכה חשיפת הילדים לדינמיקה האלימה בביתם, ללא מתן כלים מתאימים להתמודדות עם מצבי תסכול, כעס וחוסר אונים.
בתשובתה מנובמבר 2014 ציינה העירייה כי "במסגרת שירותי הרווחה בעיר יש כמה מסגרות טיפוליות כפי שנכתב בדו"ח המבקר. המסגרות אינן מתמחות בטיפול באלימות הורים כלפי ילדיהם באופן ספציפי. יחד עם זאת הן מעניקות טיפול פרטני, משפחתי, והדרכה הורית ברמה מקצועית טובה".
בנוגע למקרה הזה אמרו בעירייה כי "בעקבות העומס הרב של פניות לטיפול במרכז, לעתים יש צורך בהמתנה כפי שהיה במקרה זה. עם זאת חשוב לציין כי בפרק זמן ההמתנה עד שהתחילו לקבל טיפול במרכז, לוותה המשפחה באופן אינטנסיבי על-ידי העובדת הסוציאלית, תוך מעקב צמוד אחר מצב הקטינים".
"לא נקבעו יעדים כמותיים"
המבקר מצא גם ליקויים בהכשרות לאיתור קטינים שנפגעו. המבקר כתב כי לעובדי מערכות החינוך והבריאות ולמטפלים בילדים בגיל הרך יש תפקיד חשוב באיתור קטינים שנפגעו. "הבדיקה העלתה שבשנים האחרונות נקטו משרדי החינוך, הבריאות והכלכלה פעולות להכשרת העובדים והמטפלים האמורים באיתור קטינים כאלה. ואולם נמצא כי המשרדים האמורים לא מיפו את הצרכים שנותרו בהכשרה כזאת, וכי חלקם לא קבעו יעדים כמותיים בעניין זה לשנים הבאות", כתב המבקר.
עוד נמצאו ליקויים בהסדרת פעילות מרכזי הטיפול לנפגעי תקיפה מינית. לדברי המבקר, עד ינואר 2014 היה אמור משרד הרווחה להתקשר עם 12 מרכזי טיפול. ואולם נמצא כי המפעילים נבחרו רק במשך שנת 2014, וכי חתימת ההסכמים עמם הסתיימה רק בספטמבר האחרון.
עוד נמצא כי משרד הרווחה טרם השלים את גיבושו של נוהל סופי ומחייב לפיקוח על מרכזי הטיפול, אף שחלפו שנתיים מאז החל לגבש טיוטת נוהל כזה. בהיעדר כללים לפיקוח פועלים העובדים הסוציאליים המפקחים על המרכזים על פי שיקול דעתם. כמו כן מצא המבקר כי אין במרכזים מענה פסיכיאטרי זמין, שיהיה ניתן להסתייע בו במקרים המתאימים.
ומי לא יודע על מרכזי ההגנה? דווקא מי שצריך סיוע. מבקר המדינה כתב כי היות שמרכזי ההגנה הם שירותים חדשים למדי, היה מתבקש שמשרד הרווחה והגופים האחרים הנוגעים בדבר,
ובהם משטרת ישראל ומשרדי החינוך והבריאות, יפעלו להגברת המודעות בקרב אנשי המקצוע והציבור לקיומם של המרכזים, על מנת שמקרים המתאימים לטיפולם אכן יופנו אליהם.
ואולם הביקורת העלתה כי משרד הרווחה פרסם באתר האינטרנט שלו רק שניים מבין חמשת מרכזי ההגנה. כמו כן הוא לא נקט פעולות להגברת המודעות לקיומו של מרכז ההגנה בירושלים בקרב האוכלוסייה הלא-יהודית בעיר, שרק שיעור מועט ממנה טופל בו. משטרת ישראל, משרד החינוך ומשרד הבריאות לא ציינו בנהליהם הנוגעים לקטינים נפגעים את קיומם של המרכזים ואת האפשרות של הקטינים לקבל טיפול בהם.
בסיום הפרק כתב מבקר המדינה כי מדינה נמדדת בין השאר בטיפול בחלשים ובחסרי הישע שבה, ובכלל זה קטינים נפגעי תקיפה מינית או אלימות. הביקורת העלתה כי למרות ההתקדמות הניכרת שחלה בטיפול בקטינים כאלה, עדיין קיימים חסרים ניכרים. "על הממשלה לפעול - באמצעות משרד הרווחה - להשלמת החסרים האמורים ולתיקון הליקויים שצוינו בדו"ח זה".