שתף קטע נבחר

 

אולמרט לשופטים: "הפכתי לשק חבטות. מורים חסרי רגישות מעליבים את נכדיי"

ראש הממשלה לשעבר ביקש מהשופטים להתחשב בתרומתו למדינה ובסבל שהוא עובר לדבריו בשנים האחרונות. בשלב הטיעונים לעונש של ראש הממשלה לשעבר בפרשת טלנסקי דרש התובע יותר משנת מאסר בפועל, "עונש שיעביר מסר של הרתעה. מה לא היה לנאשם? היה לו הכול"

ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט התייצב היום (יום ג') בבית המשפט המחוזי בירושלים וביקש מהשופטים להתחשב בתרומתו לעם ולמדינה ובמצבו בשנים האחרונות לפני שיגזרו את דינו. בשלב הטיעונים לעונש בפרשת טלנסקי דרשה התביעה 18-8 חודשי מאסר בפועל, וקבעה כי העונש הראוי לראש הממשלה לשעבר נמצא מעל אמצע מתחם זה, קרי: עליו לרצות יותר משנת מאסר בפועל.

 

"אני חושב שאין עונש חמור יותר מזה שאני חווה במשך שנים ארוכות. כמעט עשירית מחיי הפכתי לשק חבטות שכל המכה בו יותר, זוכה בחוגים מסוימים לאהדה ותמיכה. כל השנים הייתי צריך לגייס כוחות כדי להתגונן, לתמוך במשפחה שהלכה וגדלה וברעייתי. מה אומר לנכד שילדיו בכיתה אומרים על סבו דברים והוא פגוע וחסר אונים? כיצד מסבירים לנכדה שמורים חסרי רגישות עולבים בה בגללל מה שראו בחדשות ערב קודם לכן?"

 

אהוד אולמרט בבית המשפט    (צילום: עומר מירון)

אהוד אולמרט בבית המשפט    (צילום: עומר מירון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אולמרט אמר: "אנשים הביעו בפניי ברחוב, בבית קפה, באולם הקולנוע, בסופרמרקט - את אהדתם ותמיכתם, התייחסו במיוחד לעובדה כי בעיניהם התנהלתי כראש הממשלה, שנים לאחר אירועי כתב אישום זה, לפי אמות המידה הגבוהות ביותר, המצופות ממי שממלא בתפקיד בכיר כל כך.

 

"אינני מתעלם ואינני מקל ראש בהרשעה זו. אני מאמין שעם זאת יש מקום שבית המשפט יתחשב בתרומתי למדינה, לביטחונה, למצבה הכלכלי והחברתי ולרבים שהסתייעו בי".

 

אולמרט הביע תקווה "כי משקל הטעויות שזיהיתם בהתנהלותי בתקופה של עשרות שנים יאוזן נוכח ההשקעה הבלתי נלאת בענייני העם והמדינה", והדגיש כי נענש די: "אין עונש חמור יותר מזה שאני חווה במשך שנים ארוכות. כמעט עשירית מחיי הפכתי לשק חבטות שכל המכה בו יותר, זוכה בחוגים מסוימים לאהדה ותמיכה.

 

"סופר את הימים שנשארו"

"ניסיתי לשמור כל השנים על חזות של קורת רוח, אך המצוקה הזו שמעיבה על חיי, זה לא כאב שתרופת פלא מעלימה אותו. זו עננה שחורה שאיננה נותנת מנוח לא ביום ולא בלילה. גם כשאני עסוק. מלווה בכאב". הוא הוסיף, "מה עוד אפשר לומר ששמחת החיים נעלמת ולפתע אתה סופר את הימים שנשארו ואת תמונות העתיד. הימים שהיו הולכים ומתערפלים. כל עונש שתטילו עליי יתווסף לרגעים הבלתי פוסקים שאני מתמודד איתם שנים". אולמרט פנה לשופטים בבקשה "שתמצאו את נקודת האיזון הנכונה לא רק משפטית אלא גם רגשית ואנושית. אני מכבד את מערכת המשפט כפי שעשיתי כל חיי ואני מודה לכם על הסובלנות".

 

מוקדם יותר נשמעו עדויות אופי מטעם ההגנה. אולמרט התרגש עד דמעות עת העידה בשבחו בתו המאומצת, שולי ניידס, שסיפרה כי בזכות בני הזוג שיקמה את חייה: "הבנתי מה זה אימא, מה זה אבא". פרקליטי אולמרט הגישו כמה מכתבים: אחד מהם מראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר וכן מכתבים שעליהם ביקשו צו איסור פרסום מראש המוסד לשעבר מאיר דגן. השופטים קראו בעיון את מכתבו של דגן אך החזירו אותו עקב הסיווג הביטחוני.  

 

אהוד אולמרט ושולי ניידס בבית המשפט  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אהוד אולמרט ושולי ניידס בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן)

דמע בעת עדותה. אולמרט והבת המאומצת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דמע בעת עדותה. אולמרט והבת המאומצת(צילום: גיל יוחנן)

 

התובע עו"ד אורי קורב סיכם לאחר העדויות: "שמענו כרגע דברים יפים ומרגשים לזכותו של הנאשם, אך המעבר חד. מבחינתנו כתביעה מעמד הטיעונים לעונש הוא תמיד מעבר קשה. במיוחד בתיקי צווארון לבן, שאליהם מגיעים אנשים שנופלים מאיגרא רמא לקרקע המציאות".

 

קורב הוסיף כי "לאנשים לאורך השנים יש פנים רבים. שמענו וידענו קודם שהאדם הוא רב פעלים שתרם רבות לחברה. אלה צריכים לעמוד לזכותו בתוך מתחם הענישה". לדבריו, "לא בכדי אוסרים על השרים לקבל טובות הנאה. נתנו משקל רב לרום תפקידו, הכספים ניתנו לו בזיקה לתפקידיו והוא פעל בתכנון מראש".

 

קורב אמר כי אולמרט פגע באמון הציבור בנבחריו, "הציבור יושב בתוך עמו ושומע את הקולות שאומרים כולם מושחתים. מכאן פגיעתו הקשה של הנשם בציבור. אומר הציבור לעצמו כולם מושחתים, למה שרק אני אהיה פראייר?"

 

"מה לא היה לו? היה לו הכול"

הוא הדגיש: "מדובר בקבלת כספים במזומן על ידי איש ציבור רם דרג, שר התמ"ת ושר האוצר, בסכומים גבוהים, במעטפות, בסתר, כשהכספים מיועדים לשימושו האישי. המניעים של הנאשם לביצוע העבירות הם חומריים של בצע כסף". הוא הוסיף כי העובדה "שהפעיל את הגברת זקן והשחית את מידותיה" מביאה לחומרה נוספת. קורב ציין כי יש להחמיר בעונשו נוכח העובדה שהוקל העונש בפרשת מרכז ההשקעות ב-2012, בגלל זיכויו בפרשת טלנסקי בגלגולה הקודם, אך הוא הורשע בה מחדש.

 

הוא ציין כי הימשכות ההליכים נבעה בין היתר מכך ש"הנאשם כיזב במשטרה וגם זה האריך את התהליך. חקירה לוקחת יותר זמן כשהנאשם משקר כל הזמן, גם בבית המשפט". עוד ביקש קורב לא להסתפק בהטפות מוסר, "נבקש לגזור עונש הולם שיעביר מסר של הרתעת הרבים מפני ניצול תפקידים ומעמד לצרכים פרטיים. מה לא היה לנאשם? היה לו הכול, הכול. לעניין הנפילה יש פנים לכאן ולכאן".

 

נענש מספיק

בא כוחו של אולמרט, עו"ד איל רוזובסקי, טען כי אין להעניש אותו כלל במאסר בפועל, "אם היה הציבור נשאל לדעתו, הוא היה אומר שאולמרט נענש מספיק". עוד הסביר: "אולמרט איבד את כל עולמו. מגבר בן 63 בשיא כוחו הוא הפך להיות אדם בן 70, מוכה וחבול שעתידו הציבורי מאחוריו. כל מה שעבר עליו מרתיע מספיק. הוא כבר נענש מספיק. בחיים האלה הוא כבר לא יהיה איש ציבור".

 

עוד הסביר כי ההליך החריג שבמסגרתו החזיר העליון את התיק למחוזי, הזמן הרב שחלף מביצוע העבירות, וכן נפילתו של אולמרט צריכים להביא הימנעות מענישה של מאסר בפועל. "אם היה הציבור נשאל לדעתו, היה אומר שאולמרט נענש מספיק".  

 

גישה חיובית לטובת ישראל

הבת המאומצת ניידס העידה בפני השופטים: "פעם אחת בפנימייה אמרו לי שמישהו בא לאסוף אותי. זה היה אהוד. פה הכרתי אותו, זו הייתה הפעם הראשונה שלי". היא סיפרה כי עברה להתגורר בבית אולמרט למשך שלוש שנים, שבהן "קיבלתי המון, העצימו אותי, הרימו אותי, קיבלתי ביטחון, השלימו לי פערים, טיפולים רפואיים, לימודים. הבנתי מה זה אימא, מה זה אבא". 

 

בכיר במוסד הגיע להעיד לטובתו ודבריו נשמעים בדלתיים סגורות. ראש ממשלת בריטניה לשעבר ושליח הקוורטט למזרח התיכון טוני בלייר חלק לאולמרט שבחים במכתב, וסיפר על הגישה החיובית שהצליח לייצר אצל מנהיגי אירופה לטובת ישראל, ועל היותו איש חזון שפעל לקידום השלום במזה"ת. מכתב אחר של דגן לא היה מסווג, ובו תיאר את אולמרט כ"בעל גישה עניינית נטולת שיקולים אישיים ופוליטיים". השניים עומדים בקשרים עסקיים.  

 


מכתבו של מאיר דגן ()
מכתבו של מאיר דגן
 

מכתב המעיד על אולמרט הגישו בשם פרופ' אריה אורנשטיין מבית החולים שיבא. מאיר קראוס מנהל מכון ירושלים לחקר ישראל כתב על "התמסרותו לקידום מערכת החינוך במזרח העיר". אנשי חינוך נוספים ואחרים שפגשו באולמרט במהלך חייהם העידו אף הם לטובתו.

 

ההרשעה: מרמה והפרת אמונים

השופטים יעקב צבן, משה סובל ורבקה פרידמן פלדמן הרשיעו אותו במרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, כיוון שעשה שימוש פרטי בכספים שהחזיק בקופה סודית, ומכאן גם שרימה את מבקר המדינה כשלא דיווח עליהם כנדרש בחוק.  

 

תיק טלנסקי, הידוע גם בשמו "מעטפות הכסף", הוחזר לבית המשפט המחוזי בהוראת שופטי בית המשפט העליון, בעקבות חתימת הסכם עד המדינה של מי שהייתה ראש לשכתו ויד ימינו של אולמרט, שולה זקן.

 

במרכז הרשעתו של אולמרט עמדה הקלטה שבה הודה אולמרט כי העביר לזקן 30 אלף דולרים מהקופה הסודית, ובעקבות סכומים נוספים שהוזכרו ביומניה קבעו השופטים כי הוא עשה שימוש פרטי לפחות בחלק ממאות אלפי הדולרים שקיבל בסתר מאיש העסקים טלנסקי, בהיותו עובד עיריית ירושלים ושר התמ"ת.

 

אולמרט נידון לשש שנות מאסר לאחר שהורשע בפרשת הולילנד, אך הליך הערעור על העונש עדיין נמשך בבית המשפט העליון. כן הורשע אולמרט בפרשת מרכז ההשקעות.


פורסם לראשונה 05/05/2015 08:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אהוד אולמרט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים