להסתכל על האנגלים וללמוד / טור
פרויקט "מפסיקים לשתוק לגזענות": הם מחמירים, מענישים ועושים הכל כדי למנוע מהאוהדים - ומהכוכבים הגדולים ביותר - ללכלך את המגרש בהתנהגותם. ואיך מתמודדת אופ"א עם הבעיה?
אי אפשר לומר שהגזענות נעלמה מהמגרשים באנגליה. ההפך הוא הנכון, והדרך עוד ארוכה עד שהתופעה המכוערת תיעלם. אבל לזכותם של האנגלים צריך לומר דבר אחד: הם מחמירים, מענישים ועושים הכל כדי למנוע מהאוהדים – ומהשחקנים עצמם – ללכלך את המגרש בהתנהגות כזו. לשם כך גם הוקמה תוכנית "לבעוט את הגזענות מהכדורגל", שההתאחדות האנגלית מריצה.
המועדונים עצמם נוקטים בצעדים נגד אוהדים גזענים. צ'לסי, שנאבקת בבעיה כבר זמן רב, אחראית לכמה דוגמאות כאלה. אוהד הקבוצה שקילל על רקע גזעני את דידייה דרוגבה בקדנציה הקודמת שלו במועדון, הורחק לכל החיים מהאצטדיון הביתי סטמפורד ברידג'. בנוסף, הוא הורחק לשלוש שנים מהמגרשים, ולא רק בבריטניה, אלא גם מחוצה לה – מהלך נפוץ באנגליה שנועד למנוע מאוהדים בעייתיים לצאת למשחק החוץ של קבוצותיהם וליצור בעיות. במקרים מסוימים, מדובר ביותר מהרחקה מהמגרשים, אלא בעונשים חמורים יותר, כולל מאסר בפועל או על תנאי. אגב, צ'לסי הרחיקה אוהד אחר במקרה של נהמות כלפי שחקן שחור.
כאשר אוהדי הקבוצה דחפו השנה אדם שחור מחוץ לקרון רכבת בפריז, צ'לסי קראה לקהל הרחב שלה לסייע במציאתם. חמישה מהם שאותרו נאבקים כיום במערכת המשפט המנסה להרחיקם מהמגרשים.
החוק גם מאפשר מעצר של אוהדים גזענים. קללות גזעניות ביציע נחשבות לעבירות על רקע גזעני חמור. המשטרה אף נעזרת בצילומי טלוויזיה כדי לאתר את האחראים ולהעמידם לדין. גם נהמות או קריאות אנטישמיות אסורות בחוק, ולא רק במגרש עצמו אלא גם, לדוגמה, בדרך למשחק.
מעשים דומים אסורים גם ברשתות החברתיות, ובאנגליה נעשה מאמץ לאתר אוהדים שמשתמשים במדיה הזו כדי לתקוף שחקנים על רקע גזעני, וכבר קרה בעבר שאוהדים כאלה נענשו.
גם השחקנים עלולים להסתבך במקרים כאלה. זכורים היטב המקרים של לואיס סוארס שנקנס והורחק אחרי שקילל את פטריס אברה, או ג'ון טרי שהתעמת עם אנטון פרדיננד.
באירופה חוששים ממה שעלול לקרות ברוסיה במהלך המונדיאל, לאור מקרי הגזענות במגרשים שם. יאיא טורה, שאוהדי צסק"א מוסקבה קראו קריאות גזעניות לעברו (הקבוצה נענשה העונה במשחקים ללא קהל בליגת האלופות ע"י אופ"א בגלל התנהגות הקהל), הזהיר את רוסיה מכך שאם לא יוחמרו העונשים, שחקנים שחורים יחרימו את הטורניר. כזכור, בעבר כבר הושלכו בננות אל המגרש במשחקי ליגה.
נראה שסגירות היציעים והעונשים שסופגות הקבוצות לא עוזרים, כי ברוסיה עדיין נתקלים במקרים של קריאות גזעניות ואפילו הנפת דגלים נאציים. גם המקרה של האוהד שנקנס בעבר אחרי שהשליך בננה על רוברטו קרלוס לא הרתיע רבים אחרים.
אופ"א לא מהססת להעניש בחומרה במקרים כאלה. קרואטיה, למשל, תארח את איטליה בלי קהל במוקדמות היורו בגלל התנהגות גזענית של אוהדיה. גם סרביה נענשה בעקבות מפגן האלימות במשחק מול אלבניה בו זכתה בניצחון טכני. אך במקרים האלה, ההתאחדויות והשחקנים נפגעים, ונראה כי הבעיה לא נפתרת.