שתף קטע נבחר

 

"כמו X-Files". רעשים מסתוריים בקצה החלל

מיקרופונים אינפרה-אדומים הוצבו בכדור פורח שעלה לגובה של 36 ק"מ, ולראשונה זה חצי מאה הקליטו קולות תת-קוליים בקצה החלל. האזינו לרעשים: מה שומעים שם?

רעשים מסתוריים נשמעו ב"קצה החלל", לראשונה זה 50 שנה. הקולות ה"תת-קוליים" הוקלטו בעזרת כדור פורח של נאס"א, שבו הוצבו מיקרופונים אינפרה-אדומים. בהקלטה, שנעשתה בגובה של 36 ק"מ מעל פני כדור הארץ, נשמעים צפצופים ושריקות לא מוסברים. האזינו להם.

 

רעשים מקצה החלל    ( )

רעשים מקצה החלל    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

להקלטת הרעשים הללו אחראי דניאל באומן, סטודנט אמריקני מאוניברסיטת צפון קרוליינה. לפי הדיווח באתר "LiveScience", הוא הצליח להקליט גלי קול בתדירויות שמתחת ל-20 הרץ, שבני אדם יכולים לשמוע רק בעת האצת הקלטות. "זה נשמע כמו בתיקים באפלה", אמר באומן. מאפיין מרכזי של קולות תת-קרקעיים הוא שהם עוברים מרחקים גדולים. תופעות טבע כמו סופות ורעידות אדמה עשויות לגרום לקולות אלו, אבל למדענים עדיין לא ברור מה שומעים באותן הקלטות.

 

גלים, כבלים או חוות רוח?

השערות, לעומת זאת, יש מכאן וכמעט עד קצה העולם. אולי מדובר בחוות טורבינות רוח מתחת למסלול בלון ההליום, אולי גלי האוקיינוס הם שנשמעים בהקלטה, יכול להיות שמדובר דווקא בגלים גרביטציוניים, יש אפשרות שהרעש הוא מערבולת אוויר ואופציה אחרת היא שהקולות המסתוריים נובעים בכלל מהתזוזות של אחד מכבלי הכדור הפורח.

הכדור הפורח שהועלה לאוויר בשנה שעברה ()
הכדור הפורח שהועלה לאוויר בשנה שעברה

המיקרופונים האזינו לקולות בגובה 36 ק"מ ()
המיקרופונים האזינו לקולות בגובה 36 ק"מ

כדי להקליט את הרעשים, באומן הציב בחודש אוגוסט האחרון את המיקרופונים האינפרא-אדומים בכדור פורח באזור ניו מכסיקו ואריזונה, כחלק מניסוי. ב"דיילי מייל" נכתב כי הכדור הפורח עבר במשך תשע שעות מרחק של 725 ק"מ והגיע בשיאו לגובה של 37,500 מטרים. זו הפעם הראשונה שניסוי מסוג זה נעשה בגובה עצום שכזה.

 

כעת מתכוונים המדענים הצעירים, שהסתייעו בנאס"א, לשגר בהמשך השנה מטען נוסף - כדי להקליט קולות נוספים, ואולי לפתור את תעלומת הרעש המסתורי. "לא היו הקלטות אקוסטיות בסטרטוספירה ב-50 השנה האחרונות", אמר באומן ל-"LiveScience". "ברור שאם נציב שם כלים, נשמע דברים שלא שמענו בעבר".

 

העניין בתת-קולי היה בשיאו בשנות ה-60, כחלק מהניסיון לזהות ניסויים גרעינים, אבל במהרה העניין גווע, לאחר שהמדענים החלו להשתמש בסנסורים המוצבים על הקרקע. בעבר הציעו מדענים לשלוח סנסורים תת-קוליים למאדים ולנוגה, כדי שהמיקרופונים ינסו לאתר שם מזג אוויר יוצא דופן ורעידות אדמה.

 

"קצה החלל", שכבת הביניים של האטמוספירה, הוא האזור שממנו קפץ לפני יותר משנתיים האוסטרי פליקס באומגרטנר ושבר את שיא העולם לצניחה חופשית, תוך שהוא שובר גם את מהירות הקול. בסוף השנה שעברה השיא נשבר שוב, הפעם על ידי אלן יוסטס, בכיר בחברת גוגל, שקפץ מגובה של לא פחות מ-41 ק"מ בניו מכסיקו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהו הרעש המסתורי?
הכדור הפורח
מומלצים