לא רק מדורות: 6 אטרקציות בארץ לל"ג בעומר
רובנו רגילים לחגוג את ל"ג בעומר במדורה שכונתית עם כמה תפוחי אדמה שרופים, אבל יש לא מעט אלטרנטיבות נוספות בהן ניתן לציין את חג המדורות. מטיול רגלי ביער עין השופט, דרך סיור ביער בריטניה בעקבות מערות הקבורה מתקופת מרד בר כוכבא ועד בילוי בשמורת עין גדי הקסומה וקמפינג משפחתי במדבר
מי מכם שמתגוררים ליד אתר בנייה או בסמוך לרשת סופרים גדולה, ודאי הבחינו בחבורות הילדים שפוקדות את הרחובות בימים האחרונים, כשבאמתחתם עגלות סופר כבדות ובתוכן שלל עצים משל היו חוטבי יערות ברוסיה. המראה המאוד לא שגרתי הזה של ילדי ביה"ס שנטשו את מכשירי הסלולר שלהם לטובת סחיבת עצים ברחובות העיר, חוזר על עצמו מדי שנה ומסמל על בואו של חג המדורות, או בשמו הרשמי - ל"ג בעומר.
אבל הרבה לפני שהחג הקצר הפך באופן רשמי ליום בו מדורות הן חלק מהנוף העירוני והארוחה החגיגית היא תפוחי אדמה שרופים לצד מרשמלו מקורמל, ל"ג בעומר הוא חג דתי שנקשרו סביבו לא מעט מסורות.
אז מה מציינים בדיוק בל"ג בעומר (היום השלושים ושלושה לספירת העומר), ומדוע הוא נחגג במדורות ולא סביב השולחן של סבתא כמו יתר החגים ביהדות? מסורת אחת מספרת כי זהו היום בו חלה תפנית במרד בר כוכבא ברומאים (135 לספירה). הודעת הניצחון הועברה בין המשתתפים באמצעות הדלקת משואות על הגבעות, ועל כן המנהג. מנגד, ישנה השערה נוספת שהדקלת המשואות שימשו כהתראה לפרוץ המרד ולא לסיומו. כך או כך, מנהג הדלקת המדורות נשמר באדיקות על ידי דור הסמרטפון והוואטסאפ עד היום.
מסורת נוספת טוענת כי ביום זה נפסקה המגיפה שגרמה למותם של 24,000 תלמידיו של רבי עקיבא, שהיה המנהיג הרוחני באותה התקופה. ומה הסיבה למגיפה? "מפני שלא נהגו כבוד זה בזה" (לפי תשובת התלמוד, מסכת יבמות). מותם של התלמידים היא גם הסיבה למנהגי האבלות הנהוגים בספירת העומר עד ל"ג בעומר.
ואם לא די בכך, ישנה גם מסורת הגורסת שזהו יום פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי (רשב"י) שהיה תלמידו של רבי עקיבא. על פי גרסה זו מסופר כי לאחר כשלון המרד, הוא היה מהמתנגדים לרומאים והתחבא עם בנו במערה בפקיעין עד תום השלטון הרומאי. לפי המסורת ביום פטירתו נתגלו לרשב"י סודות הזוהר והקבלה, וכך החלו מקובלי צפת במאה ה-16 לקיים את מנהג ההילולה על קברו שבהר מירון ולהדליק שם מדורות.
בין אם אתם דבקים בגרסה הראשונה ובין אם בזו שמספרת כי זהו היום בו נגמרה המגפה האיומה, יום נוסף ששובר את השגרה (הלא כל כך ארוכה) שבין יום העצמאות לחג השבועות - מתקבל תמיד בברכה. לרגל החג הקצר, ואפילו שהוא לא ממש מזכה אותנו ביום חופש מהעבודה, אספנו שש המלצות לאטרקציות בטבע שיגרמו לל"ג בעומר שלכם להפוך להרבה יותר מסתם מדורה עם תפוחי אדמה.
לחובבי הקומזיץ: יער עין השופט
האטרקציה הבאה מתאימה למי מכם שמעוניינים בקומזיץ כהלכתו, אך העיסוק בהכנת המדורה, איך נגדיר זאת בעדינות? מדיר שינה מעיניכם. החברה להגנת הטבע מזמינה אתכם לחגוג את ל"ג בעומר בטיול רגלי ביער עין השופט (ליד יקנעם), כאשר בדרך תעברו בנחל גחר ובנחל זהורה ובידכם לפידים מוארים, ממש כמו בזמנים ההם. במהלך הטיול תזכו לשמוע הסברים על משמעות החג ועל מנהג המדורות, ולקינוח - יתקיים הקומזיץ המיוחל, שילווה בשירה בציבור ובתפוחי אדמה נימוחים בטעם של מדורה. הפעילות בהדרכת ביה"ס שדה חוף כרמל.
- מתי: 7 במאי, יום ה'
- עלות: בתשלום (כולל מדורה וכיבוד של ל"ג בעומר)
- לפרטים: החברה להגנת הטבע - 03-6388688, או באתר
למיטיבי הלכת: יער בריטניה
אטרקציה נוספת מבית היוצר של החברה להגנת הטבע, שמותאמת במיוחד לילדים. הטיול יתחיל בתל משואה שביער בריטניה הממוקם באזור שפלת יהודה, בתצפית היקפית מרהיבה על כל האזור ממישור החוף ועד הרי ירושלים. משם, ימשיך הסיור ל'חירבת מידרס', חורבה עתיקה וגדולה ובה מערת קבורה, מערת מסתור, מחילות וגדרות אבן. מהן אותן מערות מסתור? מי חפר אותן, וממי היה צורך להסתתר? מדובר, למעשה, באולמות וחדרים תת-קרקעיים המקושרים אלה לאלה באמצעות מחילות צרות שיהודי השפלה חצבו כחלק מההתארגנות למרד בר-כוכבא. הפעילות בהדרכת ביה"ס שדה שקמים.
- מתי: 7 במאי, יום ה'
- עלות: בתשלום.
- לפרטים: החברה להגנת הטבע - 03-6388688, או באתר
לחובבי ההיסטוריה: הרי ירושלים
חג הוא לא חג ללא סיור בירושלים ובסביבתה. הסיור הבא יחל בשמורת המסרק, המתפרשת על פני שטח של 117 דונם וממוקמת סביב אחת הפסגות המערביות בהרי ירושלים. בפסגה ניצב קבר שייח' מוסלמי (אחמד אל עג'מי), ובזכות קדושתו נשמרה באתר חורשה מרשימה של עצי אורן עתיקים, מעצי הבר הבודדים בארץ. ומה פירוש השם 'מסרק'? בימי קרבות תש"ח על הדרך לירושלים, בלטו עצי החורשה הזו כשיני מסרק על רקע הרכסים הטרשיים והחשופים מצמחייה - ולוחמי הפלמ"ח נתנו למקום את כינויו "המסרק", שהפך לימים לשם הרשמי של המקום.
לעת ערב ימשיך הסיור בגן הלאומי "קסטל", המוכר בשל הקרבות שניטשו עליו במהלך מלחמת העצמאות. במהלך הסיור, לאור העששיות, יתהלכו המשתתפים בתעלות הקשר של ההר שכיבושו היה אחת מנקודות התפנית של המלחמה. אך כל הכבוד לפיסת ההיסטוריה הזו, מעטים יודעים כי סיפורו של האתר מתחיל אלפי שנים קודם לכן - בימי הביניים, עת נבנה במקום מבצר צלבני ממנו לא נותר שריד ולאחר מכן, הרומאים בנו במקום מצודה בניסיון לשמור על הדרך המובילה לירושלים. הפעילות מותאמת למשפחות. שימו לב: יש להצטייד בבגדים חמים.
- מתי: 8 במאי, יום ו'
- לפרטים: בהרשמה מראש ובתשלום בטלפון 3639*
לחובבי העתיקות: מבצר הרודיון
אלו מכם שאינם מסתפקים רק במדורה ובטיול רגלי וזקוקים גם לפיסת היסטוריה, מוזמנים לסיור באחד מאתרי הקרב בהם נלחמו בר כוכבא ואנשיו בשלטון הרומאי - מבצר הרודיון שבגוש עציון. במאה הראשונה לפנה"ס בנה המלך הורדוס בהרודיון את אחד המבנים הנועזים ביותר שנוצרו עד אז בעולם הקדום - ארמון קיץ, ולמרגלותיו פלא אדריכלי המעורר השתהות עד עצם היום הזה.
לכבוד ל"ג בעומר מזמינה אתכם לסיור במחילות ארמון מבצר ההר ואתריו, שם תחשפו לממצאים המרתקים, למצוקות הלוחמים ולדמותו של מנהיג שנוי במחלוקת כפי שמשתקפים בראי איגרות בר כוכבא שהתגלו במדבר יהודה. בין היתר, תמצאו שם את שרידי הארמון הכוללים ברכת ניו גדולה, בית מרחץ ואפילו תיאטרון קטן ובו 400 ושבים, ששימשו, כך נראה, לבידור אורחי הארמון. כמו גם, תוכלו לבקר בקברו של המלך העתיק שנבנה במדרון החיצוני של הר הורדוס הסמוך, הפונה לירושלים ומבחילות המסתור, בורות המים והמערות שחצבו מורדי מרד בר כוכבא. הפעילות בהדרכת רשות הטבע והגנים.
- מתי: 8-9 במאי, בשעה 12:00. שישי ושבת
- עלות: ללא תשלום נוסף לדמי הכניסה לאתר (מבוגר 29 שקל, ילד (מעל גיל 5) 15 שקל). חינם למנויים.
לחובבי המים: שמורת עין גדי
שמורת עין-גדי היא מהיפות ומהחשובות שבשמורות הטבע בארצנו, ומשמשת מקום בילוי נפלא לכל המשפחה. שני נחלי איתן עוברים בשמורה - נחל דוד בצפונה ונחל ערוגות בדרומה. כמו גם, ארבעה מעיינות מתוקים נובעים בה - עין דוד בנחל דוד, עין ערוגות בנחל ערוגות, מעיין שולמית ומעיין עין-גדי במדרונות שבין הנחלים.
צירוף המיקום הגיאוגרפי בבקע ים המלח, הנוף המצוקי ומקורות המים המתוקים, מאפשרים למגוון גדול של צמחים ובעלי חיים האופייניים לאזורים גיאוגרפיים שונים, לחיות אלה בצד אלה. החל מעופות וזוחלים, דרך חרקים ועד יונקים כעדרי יעלים ושפנים, בהם ניתן לצפות גם מטווח קצר תוך כדי טיול בשמורה.
אז א אתם נמנים על אוהבי הטבע ומיטיבי הלכת, רשות הטבע והגנים מזמינה אתכם לחגוג את ל"ג בעומר קצת אחרת, וללא המדורות המסורתיות. הפעילות במקום כוללת טיול אל חלקה התיכון של שמורת עין גדי, אל מערת דודים ואל ברכת הלב, מעיין עין גדי והמקדש הכלקוליתי. הפעילות מותאמת למשפחות עם ילדים בגילאי 8 ומעלה.
שימו לב: בנחל דוד הכשירה רשות הטבע והגנים שביל נגיש, המאפשר למבקרים בעלי מוגבלויות לצפות במפל ובברכה התחתונה של נחל דוד.
- מתי: 8 במאי, יום ו'
- לפרטים: הרשמה מראש ותשלום בטלפון 3639*
לחובבי הקמפינג: ל"ג בעומר במדבר
ל"ג בעומר נמשך אמנם רק ערב אחד, אבל אפשר לגמרי להמשיך את החגיגות בסופ"ש שמגיע מיד אחריו. אז ההרפתקנים שביניכם ואלו שלינה באוהלים לא מרתיעה אותם, מוזמנים להצטרף ליומיים של נחת במדבר שמתחילים במתחם הקמפינג שבמרחבי הר הנגב השלווים. שם, ברגע שהשמיים יתחילו להיצבע בצבעי כתום וסגול של שקיעה מדברית, תצאו לטיול בהר גמל ותחוו את המדבר כמו שצריך.
ומה לגבי המדורה המסורתית? מובטחת לכם ארוחת ערב בסיר פוייקה, שתתבשל על אש המדורה ושמיים זרועי כוכבים שיעניקו אווירה מרהיבה לארוחה. כמו גם, תוכלו ליהנות במקום מפעילות מקצועית בנושא אסטרונומיה. למחרת, אחרי לילה קסום ומלא בחלומות על כוכבים, תצאו לטיול מדברי בפרסת נקרות שבמכתש רמון. הפעילות בהדרכת בי"הס שדה הר-הנגב של החברה להגנת הטבע.
- מתי: 8-9 במאי, שישי- שבת
- עלות: בתשלום. כולל לינת שטח וארוחות בביה"ס שדה הר הנגב.
- לפרטים: החברה להגנת הטבע - 03-6388688, או באתר