הרופא שתועד עם תומר בוהדנה עכשיו בנפאל: "עזבנו את המשפחות כדי להציל חיים"
ד"ר עדי נמרוד מהתמונה המפורסמת שבה תועד עם תומר בוהדנה שנפצע קשה במלחמת לבנון השנייה, מציל עכשיו חיים של אזרחים בבית החולים הצה"לי בקטמנדו: "יש לנו חולים קשים ומורכבים, חלקם עברו ניתוחים אורתופדיים"
את השם אולי אינכם מכירים, אבל התמונה שבה תועד ד"ר עדי נמרוד, מנהל היחידה לטיפול נמרץ כללי בבית החולים קפלן, כשהוא מטפל ברב-סרן תומר בוהדנה שנפצע קשה במלחמת לבנון השנייה נחקקה בתודעה הישראלית. כעת עסוק ד"ר נמרוד בהצלת חיים בנפאל בבית החולים הצה"לי שהוקם בבירה קטמנדו.
במעברים שבין אוהלי בית חולים שדה מזהים המתנדבים מישראל ויהודים מרחבי העולם את הרופא שתמונתו הפכה לסמל מלחמת לבנון השנייה. ד"ר נמרוד, רב-סרן במיל', עובד ביחידת הטיפול נמרץ תחת ניהולו של ד"ר חיים מאיו במשלחת צה"ל לנפאל, ועובד מסביב לשעון בהצלת חייהם של מאות מטופלים נפאלים שחלקם נפגעו קשה באסון. עד כה גבה האסון את חייהם של יותר מ-7,500 בני אדם.
"השבוע האחרון היה מלא בעבודה", מספר ד"ר נמרוד, רופא מרדים במקצועו. "יש לנו שיתוף פעולה מדהים עם בית החולים המקומי בקטמנדו. יש לנו חולים קשים ומורכבים, חלקם נפגעו ברעידת האדמה וחלקם עברו ניתוחים מורכבים אורתופדיים, שמגיעים אלינו לטיפולי המשך בגלל הרמה הגבוהה של בית החולים. אנחנו שלושה מנהלי מחלקות שהגענו במיוחד מישראל, עזבנו את משפחותינו בארץ כדי להציל חיים. יש כאן הרבה תרמילאים ומתנדבים שבאים לעזור לנו, זה מחמם את הלב ומעלה לכולנו את המוטיבציה".
בבית החולים הצבאי בקטמנדו כבר התרגלו לשאלות על הרופא שנמצא במחלקת הטיפול נמרץ. "מיד זיהיתי אותו", ספרה חני שהגיעה להתנדב בבית החולים במהלך הטיול הגדול שלה בנפאל. "ניגשתי ושאלתי אותו מאיפה הוא מוכר לי? אחרי שדיברתי עם חברה ראינו באינטרנט את התמונה שלו מטפל בפצוע תומר בהודנה שמסמן וי עם היד במלחמת לבנון השנייה. זה מרגש. הוא תמיד נמצא במקומות הקשים שבהם הוא צריך להציל חיים של אנשים".
בית החולים טיפל עד כה בכ-730 פצועים. אמש נרשמה בבית החולים הלידה החמישית מאז הפעלתו. פיקוד העורף ממשיך במאמץ סיוע אזרחי באמצעות הנדסאים וכן עוסק בהכוונת שיקום תשתיות. מפקד פיקוד העורף, אלוף יואל סטריק וקצין רפואה ראשי, תא"ל ד"ר דודו דגן הגיעו אתמול לביקור בנפאל, במהלכו בין היתר נפגשו עם ראש ממשלת נפאל.
"טיפול שלא מבייש אף בית חולים"
ד"ר נמרוד צפוי לשוב עם שאר המשלחת לישראל בשבוע הבא. על הקשיים ותנאי השטח מתגברים בבית החולים באמצעות כושר האלתור הישראלי וציוד שממשיך להגיע מהארץ כל הזמן במידת הצורך. "כל הזמן ממשיכים להגיע חולים ולכן נוצר באוהל חדר המיון צפיפות שגרמה לטמפרטורות לעלות עד ל40 מעלות", סיפר ד"ר נמרוד. "התחלנו להוסיף מזגנים עד שהטמפרטורה התייצבה. המחלקה כעת נמצאת בסטנדרטים הגבוהים ביותר והמטופלים שלנו מקבלים טיפולים מצילי חיים שלא מביישים אף בית חולים שאינו באוהל".
רעש האדמה בעוצמה של 7.8 שפקדה את נפאל הייתה הקשה ביותר במדינה זה יותר מ-80 שנה. מניין ההרוגים עומד נכון לעכשיו על 7,557. יותר מ-100 משלחות זרות וכ-131 אלף חיילים נפאלים פועלים לסייע לניצולים ובחילוץ גופות ההרוגים. ככל שעוברים הימים מאז רעידת האדמה, הסיכויים למצוא ניצולים בין ההריסות הרבות אפסיים. בינתיים, עשרות אלפי אנשים בבירה קטמנדו עדיין שוהים בפארקים ובגנים ציבוריים, בהם כאלה שאיבדו את בתיהם וכאלה שחוששים לשוב לבתיהם בשל החשש מרעידות משנה שעלולות למוטט סופית את המבנים".
משרד החוץ הישראלי פרסם אזהרת מסע לנפאל בעקבות השלכות רעידת האדמה. "תהליך השיקום של נפאל ייארך עוד זמן מה ובינתיים שוררים בה תנאים מאתגרים במיוחד של מחסור בתרופות ובשירותי רפואה, אספקת מזון בלתי סדירה בחלק מהאזורים וסכנה לזיהום של מי השתייה", נכתב בהודעת המשרד. לפני כמה ימים אותרה גופתו של אור אסרף, המטייל הישראלי שנעדר במדינה האסייתית מאז הרעש.