מדורה בחצר הבית: כך לא תדליקו את השכנים
היכן מותר להדליק מדורה? חצר הבית המשותף אינו המקום האידיאלי, ולכן השכנים לא יכולים להתעקש על כך. אבל אם בכל זאת החלטתם להשתמש בשטח הזה עבור ל"ג בעומר, הנה כמה דברים חשובים שעליכם לדעת. מדריך
ל"ג בעומר בפתח - אולם מנהג הדלקת המדורה גורם "כאב ראש" לגורמים רבים: החל ממנהלי אתרי הבנייה, אשר עושים כל שעל ידם למנוע את "השאלת" הקרשים והעצים; דרך מנהלי המרכולים אשר משתדלים לנעול את עגלות הקניות שיעודן המקורי אינו הובלת אותם הקרשים; וכמובן בעלי השטח בו מתקיים האירוע.
מדריכים נוספים במדור שכנים שכנים :
- מי רוצה מעלית בבניין? כך תשלמו באופן יחסי
- האח הגדול: מותר להתקין מצלמות בבניין?
- מה עושים אם חסמו לכם את החניה בבניין
בראש ובראשונה נשאלת השאלה - היכן מותר להדליק מדורה? מאחר שמדובר בפעולה מסוכנת, חצר הבית המשותף אינו המקום האידיאלי להדלקת המדורה, הן לאור הקרבה לבניין המגורים והן לאור הלכלוך והמטרד שפעולה זו יוצרת.
טענה של שכן המבקש להדליק מדורה בחצר הבית המשותף, לפיה מדובר בשימוש סביר ברכוש המשותף, לא תתקבל - להבדיל מבניית סוכה, לדוגמא. לאור זאת, פעילות הדלקת המדורה מתקיימת בדרך כלל בשטחים פתוחים, אשר לרוב נמצאים באחריות הרשות המקומית.
בית המשפט דן לא אחת בתביעות נזיקין עקב אירועי ל"ג בעומר שהסתיימו בכי רע. בתביעה שהוגשה לבית המשפט עקב פציעתו הקשה של נער שנתקל באבן ונפל למדורה, נתבעה העירייה על אחריותה לאירוע.
בית המשפט קבע כי מאחר שמדובר בפעילות ידועה במועד זה של השנה שיש בה סכנה, על העירייה כרשות מקומית מוטלת החובה לפקח על תופעות מסוג זה, אשר בשטחה מתקיים אירוע, לצמצם תופעה זו לשטחים מיועדים לכך מראש; ובהם יש להתיר בלבד את הדלקת המדורות ולא להשאיר את העניין ללא כל הסדרה, ולאפשר לכל נער להדליק מדורה היכן שהוא חפץ.
בעלים של מגרש? כדאי לגדר אותו
נקבע כי על העירייה, הן כבעלים ומחזיק השטח והן כרשות מקומית, לפעול למניעת הסכנה הטמונה בכך, ולפקח על אירועי ל"ג בעומר; ופיקוח זה אינו מצריך אמצעים מרובים אלא התארגנות נכונה וברורה, המאפשרת ייעוד שטחים מסוימים שבהם מותר להדליק מדורות, תיחום השטח, חישוף השטח וכן ניקויו מכל מכשול - כגון אבנים, קוצים עשבים, ולמקמו במרחק סביר ממבנים.
קביעתו של בית המשפט נכונה גם לשטחים פתוחים השייכים לבעלים פרטיים ולא לעירייה. למשל, אדם פרטי שרכש מגרש ובכוונתו לבנות עליו בניין מגורים. במצב זה, אם בעל המגרש מעוניין שלא להיות חשוף לתביעות ולאי נעימות, עליו לדאוג לגידורו של המגרש ואף להעמיד שומר באתר, על מנת למנוע כניסה של ילדים ואחרים לצורך קיום מנהג החג.
לאור פסיקתו של בית המשפט, מומלץ לדיירי הבית משותף ולוועדי הבתים לבדוק היטב את שטחי המגרש - ולוודא כי ילדי השכונה אינם מתכננים להדליק מדורה בשטח הבניין. ואולם, אם שטח הבניין נבחר להדלקת המדורות, יש לקחת בחשבון את ההיתכנות לחשיפה בפני תביעות.
יש לזכור כי הדלקת מדורה אף מהווה מטרד, ומעבר לסכנה של פגיעה בגוף - עלולה להשחית רכוש. לפיכך, מדליקי המדורה חשופים לתביעה בנזיקין אם המדורה גרמה לפגיעה. לכן מומלץ לבדוק היטב את מקום הדלקת המדורה, להתייעץ עם הרשות המקומית לגבי האתר המתאים ביותר והכי חשוב - להפעיל שיקול דעת בכל זמן נתון. חג שמח ושקט!
הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד ד"ר מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול