שתף קטע נבחר

נערכים לל"ג בעומר: "אימא תקנה לי אלכוהול"

חג המדורות שיצוין הערב הפך למרדף של חתול ועכבר בין בני נוער שרוצים לשתות לבין סיירות הורים שיעשו הכול כדי למנוע זאת מהם. מנגד, יש הורים שמעדיפים לקנות את המשקאות בניסיון לשמור על שליטה. תלמידה בכיתה י': "יהיה הרבה בירה וגם סמים. בשנה שעברה שרפנו ספות וחלק התעלפו"

הערב (יום ד') יחגגו נערי ונערות ישראל את ל"ג בעומר. במהלך השנים הפך החג התמים של הדלקת המדורות לאירוע לילי שבו שותים בני הנוער לשוכרה. מי שינסה להשליט קצת סדר יהיו סיירות ההורים שיעברו בין המדורות בערים השונות בחיפוש אחר בקבוקים אסורים.

 

ש', תלמידת כיתה י"ב מצפון הארץ עדיין לא בת 18 ואינה יכולה לרכוש אלכוהול בעצמה, אך יש מי שיעשה זאת עבורה – אימא שלה. "אשקר אם אגיד לך שאנחנו לא הולכים לשתות", היא מודה, "לא חסר מקומות שמוכרים אלכוהול לילדים מתחת לגיל 18, יש מלא קומבינות ופרוטקציות. אימא שלי תקנה לנו את השתייה. ביקשתי ממנה לקנות לנו וודקה ורדבול ואולי משקאות קלים נוספים לערבב עם הוודקה כי כל אחד אוהב משהו אחר".

 

לדבריה, אמה מודעת לעובדה שהיא שותה אלכוהול ועל כן מעדיפה לרכוש לה את המשקאות בעצמה. "היא מעדיפה שלא אקנה במקום מפוקפק ושחס וחלילה יקרה לי משהו", היא מספרת. "זו לא הפעם הראשונה שאנחנו שותים ואנחנו יודעים את הגבולות. אף אחד מאיתנו לא רוצה להגיע למצב שהוא מתעלף או מקיא בגלל ששתה יותר מדי. אנחנו שותים בשביל להעביר את הערב בכיף, אבל לא בשביל לסיים אותו בבית חולים".

אילוסטרציה (צילום: קובי קואנקס) (צילום: קובי קואנקס)
אילוסטרציה(צילום: קובי קואנקס)
 

ש' מוסיפה ואומרת: "אני באופן אישי לא אומרת 'לא' לשתייה. בני הנוער שותים ואי אפשר לשנות את העובדה הזו. אני כן חושבת שכל אחד צריך להיות מודע לעצמו ולכמות האלכוהול שהוא יכול לשתות, כך שלא יהיו מקרים של צעירים שיעשו שטויות במיוחד באזור של מדורה כשהדברים יכולים להיגמר באסון".

 

ה', תלמידת כיתה י' מירושלים, נזכרת בל"ג בעומר של שנה שעברה, אז היא וחבריה עשו מדורה. במהלך הלילה כמה מהם היו שיכורים עד כדי כך שזרקו לתוך המדורה את הספות עליהן ישבו. האש התלקחה ולמקום הוזעקו כוחות כיבוי אש. במקביל, חלק מהחוגגים התעלפו ואחד מהם אף פונה באמבולנס.

 

הערב היא וחבריה, 40 במספר, ייפגשו בשעות הערב באחד הפרדסים בירושלים. ב-22:00 יחל טקס הבערת המדורה ובמקביל ימולאו הכוסות באלכוהול שלדברי ה' לא יתקשו להשיג. "חלק מהחברים יחכו מחוץ לפיצוציה, יאתרו בחור צעיר ויבקשו ממנו לקנות להם אלכוהול", היא חושפת את התוכנית. "זה תמיד מצליח. אחרים יביאו אלכוהול מהבית של ההורים שלהם מבלי שהם ישימו לב. אני מאמינה שיהיה הרבה בירה, ועכשיו רץ חזק משקה בשם "טובי 60" שגם ממנו לא יחסר. אני יודעת שיהיו גם סמים, סמי פיצוציות כאלה".

בדרך למדורה עוצרים בפיצוציה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בדרך למדורה עוצרים בפיצוציה(צילום: עידו ארז)
 

ה' עצמה לא שותה. היא ניסתה בעבר, אבל הבינה שזה לא מדבר אליה. הערב יוטל עליה התפקיד הקשה ביותר – לדאוג לכל חבריה. "אהיה על תקן המבוגר האחראי", היא מסבירה, "אם חברה שלי תשתה יותר מדי ופתאום ותלך עם איזה בחור הצדה, אני זו שאצטרך להעיף אותה משם. אני רוצה לשמור על איזון בין אלה ששותים לאלה שלא. החג הזה דורש שלפחות חלק מאיתנו יהיו פיקחים".

 

אותה תלמידה מציינת כי היא וחבריה לומדים בבית ספר יוקרתי בבירה ומגיעים ממשפחות ממעמד כלכלי-חברתי גבוה. "זו פשוט נהייתה נורמה לשתות", היא מסכמת. "הבעיה היא שאין גבול. היום כמה שיותר זה יותר טוב".

 

סיירות ההורים בפעולה

מי שעוד ינסה לשמור על בני הנוער מעצמם הם סיירות ההורים. בראשון לציון, לדוגמה, יסתובבו 45 הורים ברחבי העיר וינסו לעשות ככל שביכולתם כדי למנוע מצעירי העיר להשתכר. "אנחנו יודעים שיש התארגנויות של בני נוער שמביאים אלכוהול למדורות", אומר עמי לוין, רכז סיירת הורים עירוניים מהרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול בראשון לציון.

 

"נתחלק בין השכונות השונות, נסתובב בין המדורות וננסה קודם כל לדבר אל הצעירים. נסביר להם למה לא טוב לשתות ולמה האלכוהול מסוכן ונמליץ להם להעביר את הערב בכיף ללא אלכוהול. במידה שנראה את האלכוהול בגלוי נבקש מהם לסלק אותו. לא נעזוב מדורות שבהן ניתקל באלכוהול עד שהוא יפונה מהמקום".

 

לוין אומר כי אם ייתקלו בצעירים מעל גיל 18 יבקשו מהם לא לשתות ליד חבר'ה צעירים ולא בסמיכות למדורה. "אם נגיע למצב שנצטרך להזמין את המשטרה כדי שתשפוך את האלכוהול - נעשה גם את זה", הוא מצהיר. "זה קרה לנו בשנים קודמות ואני מקווה שלא נצטרך להגיע לזה השנה". לוין מבקש גם מכל ההורים להיות ערניים ולבדוק מה הילדים לוקחים איתם למדורה.

 

גם אור ביגר תסתובב בין המדורות. ביגר היא מנהלת תחום "הורים ערים" במחלקה לנוער וצעירים בעיריית תל אבי-יפו, גוף שפועל בשיתוף המשרד לביטחון פנים והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול. לדבריה, הערב יסיירו בעיר 21 הורים בשבעה מוקדים שונים.

 

"חשוב לנו להיות שם עבור בני הנוער, לשים גבולות וכמובן לעזור במידת הצורך", היא אומרת, "אנחנו לא גוף אכיפה ואנחנו לא שופכים אלכוהול, אבל אנחנו כן יכולים לשכנע אותם לעשות את זה. המסר שאנחנו מעבירים להם הוא שזה לא גיל נכון פיזיולוגית וקוגניטיבית לצרוך חומר שמשנה מצב תודעה. אנחנו נדבר עם הילדים, נראה מה שלומם ונראה שהם בשליטה".

פורסם לראשונה 05/05/2015 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
כוננות בפיצוציות
צילום: עידו ארז
מומלצים