הקשר בין מה שהילדים אוכלים - ליתר לחץ דם בגיל מבוגר יותר
מחקרים שבחנו ילדים ובני נוער, לאורך כעשור, מצאו כי ילדים שצרכו ירקות, פירות, חלב ומוצריו הפחיתו את הסיכון לחלות ביתר לחץ דם כאשר היו מבוגרים יותר. תוצאות מחקרים אלו הובילו לשינוי הנחיות התזונה בארצות הברית ולשימת דגש על תזונה מונעת
בניגוד למחקרים רבים ומקיפים שדנים בלחץ דם בגיל מבוגר ובגיל השלישי, מעטים המחקרים שעוסקים בסוגיות לחץ דם בילדים ומתבגרים. אולם, תוצאות של שני מחקרים פרוספקטיביים, שפורסמו לאחרונה, מצביעות על כך כי צריכת מוצרי חלב בעלת השפעה וקשר ישיר לסוגיות אלו.
עוד על תזונת ילדים בערוץ הורים :
- הכי בריא: להכין עם הילדים כריך בריאות ענק לארוחת הערב
- במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות
- מושלמות ב-5 דקות: "סוכריות" פילו גבינות
מחקר שנערך בשנים האחרונות בדק את נושא לחץ הדם בילדות ובנערות. המחקר מעלה כי הופעת בעיות לחץ דם בשנות הילדות נחשב גורם משמעותי המסוגל לנבא יתר לחץ דם בשלבים מאוחרים יותר בחיים.
במחקר פרוספקטיבי, שנערך ב-National Heart Lung and Blood Institute's, בארצות הברית, נבדקו נתוני צמיחה והתפתחות בקרב למעלה מ-2000 נערות. הנערות נבדקו החל מגיל 9 שנים ועד גיל 19, כאשר במהלך עשור זה הן ביצעו בדיקות חד-שנתיות, בהן בדיקות דם, תזונה והימצאות רכיבים תזונתיים חיוניים.
מילדות לבגרות
המחקר ערך בדיקה מקיפה לתזונת הנערות, תוך כדי בחינת המרכיבים מהם מורכבת תזונתם, והעלה כי דפוס תזונה שכלל לפחות שתי מנות של מוצרי חלב ושלוש מנות, או יותר, של פירות וירקות ביום, הביא לירידה של כ-40% בסיכון לחלות ביתר לחץ דם בגיל ההתבגרות ובשנים שאחריו.
כאשר בודדו את ההשפעה של כל קבוצת מזון בנפרד, מצאו עורכי המחקר כי צריכת שתי מנות או יותר של מוצרי חלב הייתה קשורות בירידה משמעותית, מבחינה סטטיסטית, בסיכון לסבול מלחץ דם גבוה בגיל התבגרות המאוחר. חשוב לציין, כי המחקר בחן מוצרי חלב שונים וניתוח צריכת מוצרי החלב כלל הן מוצרי חלב דלי שומן והן עתירי שומן. נמצא כי צריכה גבוהה של מוצרי חלב, ללא קשר לתכולת שומן, קשורות בקשר ישיר לירידה בסיכון ללקות בלחץ דם גבוה בגיל התבגרות המאוחר.
לכן, בהנחיות תזונתיות חדשות שהתפרסמו בארצות הברית בשנת 2010 הובהר כי ההנחיות עודכנו לאור עדויות המצביעות כי צריכת חלב ומוצריו קשורה ללחץ דם נמוך יותר במבוגרים, בנוסף ליתרונותיה הרבים בספיגת רכיבים תזונתיים חיוניים כגון אשלגן, סידן, יוד ועוד.
מחקר זה מצטרף לשורת מחקרים קודמים בתחום, שבחנו דפוסי אכילה שונים והשפעותיהם על מדדי לחץ דם. מחקר קודם הראה כי תזונה דיאטטית, שנובעת מגישה של ריסון בעיות יתר לחץ דם, היא בעלת השפעה על הופעה והתפתחות יתר לחץ דם בשנים מאוחרות יותר. גישה זו תומכת בדיאטה עשירה בירקות, פירות ומוצרי חלב דלי שומן ובכוחה להפחית יתר לחץ דם במבוגרים.
במחקר נוסף, שתומך בשפעתה של צריכת חלב ומוצריו, השתתפו 335 ילדים מאוסטרליה. הילדים, שהיו בקבוצת סיכון לחלות באסטמה, הושמו במעקב החל מהלידה. המעקב גילה כי חתך הילדים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של מוצרי חלב בגיל 18 חודשים (שנה וחצי) היו בעלי מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי נמוכים יותר כאשר הגיעו לגיל שמונה, זאת ביחס לילדים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי חלב.
נמצא קשר הפוך בין לחץ הדם הסיסטולי לצריכת מוצרי חלב, כאשר החוקרים הצביעו על כך כי ספיגת רכיבים חיוניים כגון סידן, מגנזיום ואשלגן ,המצויים במוצרי חלב, היא בעלת שפעה על יתר לחץ דם.
מחקרים אלה מראים שצריכת מוצרי חלב בילדות ובגיל התבגרות עשויה לעזור לתמוך בהשגת לחץ דם תקין – נקודה שמדגישה שוב את חשיבות עידודם של ילדים ובני נוער לצרוך חלב ומוצריו.