תיעוד נדיר: חיילים מצילים חיי מורד סורי בגולן
מעבר לגבול החם הוא היה כנראה חלק מארגון איסלאמיסטי קיצוני - ג'בהת א-נוסרה או אפילו דאעש. אבל כשכוח גבעתי מקבל תדרוך, המטרה אחת: להעניק לפצוע - אחרי שמוודאים שאין עליו מטענים - טיפול מציל חיים. כך זה נראה
בשעות אחר הצהריים המאוחרות הגיעה בקשה בהולה מהצד הסורי: לפנות לישראל פצוע עם פציעה רב מערכתית קשה מאוד, שימות אם לא יגיע מהר לבית חולים. במפקדת אוגדה 210, אוגדת הבשן, הכירו את המבקש, ידעו שמדובר בגורם סורי הומניטרי מהימן, ולכן נענו מיד בחיוב. קצין הרפואה האוגדתי ואנשי גדוד הסיור של גבעתי שפועלים לאורך גדר המערכת, החלו בהכנות לקליטת הפצוע.
בשמונה בערב לערך הודיעו מהצד הסורי שהם מתקרבים לגדר. האמבולנס והחובשים שהיינו עמם בנקודת המפגש נדרכו. כוח של לוחמי גבעתי קיבל תדריך ויצא לגדר. תפקידם של אנשי הכוח הוא "לזכות" את הפצוע; כלומר לוודא שמי ששלח אותו לא מילכד אותו וכדי לוודא שההעברה לא תנוצל כפיתיון שנועד למשוך את כוחותינו למארב.
בהתחשב במידע שיש לנו על השכנים החדשים מעבר לגבול בגולן – אמצעי זהירות אלו אינם מיותרים. כעבור חצי שעה הודיע מפקד כוח החלוץ שהתמקם ליד הגדר כי אפשר לשלוח את הרכב המשוריין עם החובשים לקחת את הפצוע, שנמצא כבר בצד הישראלי.
יום לפני שהגיעה ההתרעה על הפצוע קשה למפקדת האוגדה, הגיעה מאותו גורם סורי בקשה לקבל בישראל יולדת שנזקקה לניתוח קיסרי. הכול היה ערוך ליד גדר המערכת לקליטתה. קצין הרפואה האוגדתי היה שם ורופאים נוספים, וגם אנחנו. אולם אז הודיע הגורם הסורי שהיולדת ילדה בשעה טובה בדרכה לגדר וכי לאם ולרך הנולד שלום. המבצע ההומניטרי התבטל והכוחות התקפלו.
למחרת, כשהתקבלה לפנות ערב ההודעה על הפצוע קשה הסורי לא היה רופא זמין בקרבת נקודת ההעברה. הוחלט שפרמדיק וחובשים של גבעתי יקבלו אותו על הגדר, יעבירו אותו ברכב קרבי משוריין לנקודה מוסתרת במרחק כמה מאות מטרים, ושם יחכה לו אמבולנס שייקח את הפצוע לאחד מבתי החולים בצפון על פי אופי הפציעה ומצבו.
לפני כמה שבועות הצליחו קבוצות המורדים לסלק את צבאו של אסד ואת המיליציות הנאמנות לו ממרבית שטח הגולן הסורי ודחקו אותם ואת חיזבאללה למורדות החרמון. כתוצאה מכך שככה הלחימה ופחת מאוד מספר הפצועים הסורים שנזקקו לטיפול רפואי בישראל. לגדר הובאו בעיקר ילדים וקשישים הסובלים מבעיות רפואיות קשות ונשים עם סיבוכי לידה. לאלה לרוב לא נדרש טיפול דחוף מציל חיים בשטח. לכן סגר צה"ל את בית חולים המיוחד שהקים באחד ממוצבי צה"ל הסמוכים לגדר, ואת מי שנזקק לטיפול רפואי מורכב העבירו הישר לבתי חולים בגליל.
אולם לאחרונה החלה שוב לחימה אינטנסיבית בגולן הסורי. כעת אלה הן קבוצות המורדים שאנשיהן נלחמים אלה באלה באכזריות על שליטה בשטח שכבשו מידי המשטר. לכן שבו הפצמ"רים 'לזלוג' לשטחנו בשבועיים האחרונים ופצועים סורים מגיעים כמעט מדי יום אל הגדר המערכת. סביר להניח שרובם אם לא כולם הם מורדים מקבוצה ג'יהאדיסטית זו או אחרת - ג'בהאת א-נוסרה או דאעש שנלחמת בה.
בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה, לפני כמעט שנתיים, היו אלו משקיפי אונדו"ף, אנשי כוח האו"ם בגולן, שיזמו את העברת האזרחים הסורים הפצועים קשה מהגולן הסורי לישראל. לרובם לא היה שום סיכוי להגיע לבית חולים אם לא היו מועברים לישראל. מאז ועד היום הועברו כ-1,600 פצועים סורים לשטחנו. מאות מהם חזרו כבר לשטח סוריה אחרי החלמה ושיקום. אולם בינתיים הותקפו עמדות כוח האו"ם וגם מעבר קוניטרה נסגר וכעת הקשר מתבצע באמצעות אנשי אמון משני הצדדים.
מטבע הדברים אי אפשר להרחיב בנושא מחשש שיבולע לאנשי הקשר בצד הסורי. כל הקבוצות החמושות בשטח, מורדים או משטר, בעיקר האיסלאמיסטים, אינם מוכנים לקיים קשר ישיר עם ישראל. אבל בפועל, חלקם לפחות, מעלימים עין, כיוון שמדובר בהצלת חיים ואין להם אלטרנטיבה אחרת.
מלבד זאת אין זה סוד שלכפרי הגולן הסורי ואפילו למורדים האיסלאמיסטים ששולטים בהם ופועלים סמוך מאוד לגדר המערכת, יש אינטרס חזק להימנע כעת מעימותים עם צה"ל. גם לישראל יש אינטרס דומה כדי ששגרת החיים והפרנסה בשטחנו לא תופר. כך משרת הקשר ההומניטרי את שני הצדדים גם בהיבט רחב יותר. בתקשורת הערבית מפליגים וטוענים שהקשרים בין ישראל לקבוצות אתניות ואפילו מורדים בגולן הסורי מתנהל לא רק על רקע הומניטרי.