שתף קטע נבחר

 

הרב הראשי על החלטת היועמ"ש: "תגרום להונאת צרכני הכשרות"

ברבנות הראשית זועמים על ההחלטה להכיר בתעודות הכשרות האלטרנטיביות הרב הראשי לישראל הבהיר כי הרבנות תפעל מול הממשלה "לתקן את הדבר": "במצב שנוצר, יכול כל אדם להציג עצמו כבעל הכשרה מתאימה להעניק תעודות הכשר, תוך הטעיה חמורה כלפי הצרכנים"

"מהפכת הכשרות" שיצאה לדרך באישור הבג"ץ, כבר מתגלגלת למחוזות החקיקה, בניסיון לעצור את הכרת המדינה בנותני כשרויות אלטרנטיביות, שלא ייחשבו עוד כעוברים על "חוק הונאה בכשרות". הרב הראשי לישראל, דוד לאו, כינה אותה: "החלטה שגויה שתגרום לפגיעה ולהונאה קשה כלפי צרכני המזון הכשר ברחבי הארץ".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

"נפעל מול הממשלה החדשה לתקן את הדבר, שלא תצא תקלה כה חמורה מתחת ידיה", אמר הרב לאו. "בניגוד להגנה שיש בחוק לתואר 'רופא' או 'עו"ד', התואר 'רב' הוא תואר שלצערנו אינו זוכה להגנה בחוק, וכל אדם יכול להציג את עצמו ככזה. במצב שנוצר, יכול כל אדם להציג עצמו כבעל הכשרה מתאימה להעניק תעודות הכשר, ויעניק כשרות לבתי עסק תוך הטעיה חמורה כלפי הצרכנים, שלא יהיו מודעים להונאה שבתעודת כשרות זו".

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

בתום דיון חירום שיכנסו היום (ד') הרבנים הראשיים, הם צפויים לבקש מהיועמ"ש לאפשר לרבנות ייצוג חיצוני בבג"ץ, שלא באמצעות פרקליטות המדינה שאינה מגבה אותה. בנוסף יבקשו הרבנים מהיועץ לפעול לדחיית הדיון בעתירה בכמה חודשים, עד אשר תושלם החקיקה בנושא.

 

"צעד בדרך לביטול המונופול"

מנכ"ל הרבנות הראשית לישראל, אלחנן גלט, מסר ל-ynet: "הרבנים הראשיים נפגשו עם היועץ המשפטי

לממשלה, וניסו להגיע איתו להבנות – אך לצערי הדבר לא צלח. ככל שנראה לנכון, נדרוש ייצוג משפטי חיצוני בבית המשפט. בנוסף ידוע לי כי ישנו הליך חקיקה והבנות קואליציוניות בנושא".

 

הוא הוסיף כי "החלטה כזו פוגעת בסמכויות הרבנות הראשית לישראל הקבועות בחוק, וחשוב מכל - פוגעת בכשרות של בתי העסק – וברוב-רובו של הציבור הישראלי שדורש כשרות".

 

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, בירך על החלטת היועץ המשפטי לממשלה, וכינה אותה "צעד חשוב בדרך לביטול המונופול היקר, המושחת והשערורייתי של הרבנות הראשית על המילה 'כשר'".

 

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי המדינה לא תקנוס עוד בעלי מסעדות המציגים עצמם כמושגחים על ידי גופי כשרות פרטיים, ואף יבטל קנסות שכבר הוטלו עליהם בגין הונאת הצרכנים. עם זאת הדגיש היועץ כי על בתי האוכל להבהיר בצורה מפורשת, באופן שאינו עלול להטעות את האדם הסביר, כי המסמך שיציגו אינו מהווה "תעודת הכשר" מטעם הרבנות הראשית לישראל. בנוסף, לא תיכתב המילה "כשר" ביחס למסעדות אלו – כפי שדרשה הרבנות, ובהתאם לנהוג כיום.

 

לדברי רגב, "הטענה של הממסד הדתי כאילו הוא חושש מהטעיית צרכני הכשרות היא ההטעייה האמיתית. מה שהרבנות חוששת ממנו באמת, היא האפשרות של תחרות חופשית".

 

הוא הוסיף כי "כמו בתחומים רבים אחרים, המונופול של הרבנות לא רק שאינו מחזק את האופי היהודי של המדינה, אלא אף תורם להשנאת היהדות על הציבור הרחב. המצב הנכון והראוי הוא שהמדינה תהפוך לרגולטור. כמו בעולם היהודי בחו"ל, גופים פרטיים יספקו את שירותי הכשרות, תעודות הכשרות יציגו מידע מלא על נותן ההכשר ודרישותיו - והציבור יחליט על מי הוא סומך".

 

"הרווח של הצרכן"

מיקי גיצין, מנכ"ל ישראל חופשית, בירך אף הוא על ההחלטה: "בסופו של יום, זו צריכה להיות בחירתו

החופשית של האזרח האם לאכול במסעדה עם תעודת כשרות מגוף פרטי. ככל שיקומו אלטרנטיבות מן הסוג הזה בנושאי דת ומדינה, והאזרחים יבחרו לעשות בהן שימוש - כך לא יהיה ניתן להתעלם מהן, והאזרחים במדינת ישראל ירוויחו".

 

עו"ד ריקי שפירא-רוזנברג, המייצגת שני בעלי מסעדות שעתרו לבג"ץ בעניין, מטעם המרכז הרפורמי לדת ומדינה – אמרה בתגובה להחלטת המדינה, כי "זה צעד בדרך לביטול המונופול של הרבנות על הכשרות בישראל". עם זאת, הביעה מורת רוח על ההסתייגות שהציב היועמ"ש, ודרשה כי ייקבע שלרבנות "אין מונופול על המילה 'כשר'", כדבריה.

 

"על המדינה לאפשר לבעלי המסעדות להציג עצמן ככשרות. פרשנות זו של חוק איסור הונאה בכשרות, עולה עם עקרונות היסוד של המשפט במדינת ישראל, ומפרידה בין הכשרות שהיא ערך דתי - לבין מונופול שהוא אינטרס כלכלי".

 

"התעלמות היא לא פתרון"

הרב אהרון ליבוביץ',חבר מועצת העיר ירושלים מטעם סיעת "ירושלמים" ויוזם הפרויקט "השגחה פרטית – כשרות קהילתית", אמר כי "אנחנו רואים את הרצון העז של בעלי העסקים לקבל תעודת כשרות שלא דרך הרבנות הראשית. הפרויקט התחיל בירושלים, ובשנתיים האחרונות תפס תאוצה בבתי עסק רבים בעיר. בשנה האחרונה התרחבנו גם בתל אביב. מצוות הכשרות מבוססת על אמון, ובהשגחה הפרטית אנו מבקשים לייצר אמון בין בתי העסק לשומרי ושומרות הכשרות, תוך הסתמכות על כל דרישות ההלכה". הרב הוסיף כי "הציבור צמא לכך, לבתי העסק נמאס מהרבנות, ואנחנו נכנסים לחלל החשוב הזה".

 

מתנועת נאמני תורה ועבודה נמסר בתגובה כי החלטת היועמ"ש ממחישה את הצורך הדחוף שבהסדרת יחסי דת ומדינה. "כפי שהתרענו עוד בימי הבחירות - התעלמות איננה פתרון; הבעיות ביחס לכשרות, גיור, בתי הדין הרבניים וקבורה לא ייעלמו, ועלינו כחברה לפתור אותן". הם קראו להסדרה כוללת: "ההתעלמות או הניסיונות הקוסמטיים של הגופים האחראיים, ובהם הממשלה והמשרד לשירותי דת, מובילים לקריסה מוחלטת של מערך הכשרות ובפגיעה באופיה היהודי של המדינה".

 

עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, בירך אף הוא על הודעת היועמ"ש, וכינה אותה "קרן אור". "אנו זקוקים לעוד הרבה קרני אור כאלו כדי להאיר את החשכה שכפתה עלינו הרבנות הראשית בישראל", הוסיף. "ההחלטה מכבדת את פרנסתן של אלפי משפחות בישראל, ומוכיחה שוב שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הרב דוד לאו
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: אלי מנדלבאום
"נפעל מול הממשלה שלא תצא תקלה מתחת ידיה"
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים