מדגם בבריטניה: 316 לשמרנים, 239 ללייבור
מדגם היציאה בבריטניה מראה על עמדת ניצחון למפלגתו של רה"מ דיוויד קמרון: 316 למפלגה השמרנית ואילו 239 למפלגת הלייבור, בראשות אד מיליבנד. אם המדגם ידייק, קמרון ירכיב גם את הממשלה הבאה. לפי המדגם, ניצחון גדול למפלגה הסקוטית
הספירה מתחילה, המדגם פורסם ונראה שבריטניה תעמוד שוב מול פרלמנט תלוי, עם קמרון בראשה: בבריטניה נסגרו בחצות (שעון ישראל) הקלפיות בבחירות הכלליות, והמדגמים מצביעים על ניצחון למפלגתו של ראש הממשלה דיוויד קמרון והפסד אפשרי למפלגת הלייבור בראשות אד מיליבנד. לפי תוצאות המדגם: מפלגת השמרנים זכתה ב-316 מושבים, הלייבור ב-239, ליברל-דמוקרטים ב-10, המפלגה האירו-סקפטית בשני מושבים, המפלגה הלאומית הסקוטית זכתה ב-58. 25 המושבים האחרים מתחלקים בין המפלגות הנוספות. אם התוצאות אכן מדויקות, קמרון ירכיב גם את הממשלה הבאה.
עוד חדשות בעולם :
- דאעש לצד הטליבאן. הקרב על העיר קונדוז
- הזמינה פיצה מהשבי: "הצילו, נחטפתי!"
- נשיאת צ'ילה ביקשה מכל שריה להתפטר
- אחרי 56 שנה: נתפס רוצח שברח מהכלא
כפי שנראה במדגם, הקרב בין מפלגת השמרנים בראשות רה"מ המכהן דיוויד קמרון למפלגת הלייבור בראשות היהודי אד מיליבנד היה צמוד - אך לא צמוד כפי שהעריכו. ברשת סקיי הבריטית אמרו כי התוצאות דומות לאלה שהתקבלו בבחירות 2010. עם זאת, אם התוצאה לא תשתנה לקמרון לא יהיה הרוב המוחלט בפרלמנט, ויצטרך לשתף שוב פעולה עם מפלגה אחת או יותר להקמת הקואליציה, וככל הנראה תהיה זו מפלגת הליברל-דמוקרטים, שעמה כונן את הממשלה הקודמת.
מייקל גוב, מחוקק בכיר במפלגת השמרנים, אמר כי מדגם היציאה בבחירות בבריטניה מראה על ניצחון ברור למפלגתו. בראיון ל-BBC אמר גוב כי "ברור שהלייבור הפסידה בבחירות". סקרי הבחירות האחרונים הראו שמפלגת הלייבור והמפלגה השמרנית נעות כל אחת בין 31% ל-35%, והפער ביניהן הוא לכל היותר אחוז או שניים לכאן או לכאן. המפלגות הקטנות שצפויות להיכנס לפרלמנט הן המפלגה הלאומית הסקוטית, הליברל-דמוקרטים, "מפלגת העצמאות" שחותרת לפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי, מפלגת הירוקים ומפלגות מוויילס ומצפון-אירלנד.
גורמים בלייבור נראו מודים במהלך הלילה בהפסדה האפשרי של המפלגה. זאת למרות המרוץ הצמוד בסקרים שלפני יום הבחירות. אותם גורמים אמרו ל"גרדיאן" הבריטי כי תוצאות המדגם "קשות מאוד" והאשימו את המפלגה הסקוטית בחזרתו האפשרית של קמרון לבית ברחוב דאונינג 10. "אם המדגם נכון, הרי שהמושבים שלקחו הסקוטים יהיו קריטיים במקרה של חזרתו של קמרון. לממשלה הבאה תהיה עבודה רבה באיחוד המדינה".
כאמור, לפי המדגם המפתיעה הגדולה של הבחירות היא המפלגה הלאומית הסקוטית, שהגדילה את כוחה פי עשרה. מנהיגת המפלגה ניקולה סטרג'ן אמרה כי יש להתייחס בזהירות למדגם היציאה שלפיו מפלגתה זכתה ב-58 מושבים מתוך 59 המושבים של סקוטלנד בפרלמנט הבריטי. "אני מקווה שיהיה לנו לילה טוב, אבל המספר 58 לא נראה אמיתי". בשעות מאז המדגם נראה כי תוצאתו מבטיחה ולאחר ספירת 30 מחוזות סקוטיים - בכולם זכו נציגי המפלגה.
המפלגה הסקוטית עשתה גם היסטוריה קטנה הלילה כשסטודנטית בת 20 הפכה למחוקקת הצעירה ביותר זה מאות שנים בממלכה לאחר שניצחה את אחד הפוליטיקאים הבכירים במדינה. מארי בלאק מהמפלגה הסקוטית הלאומית הביסה את דאגלס אלכסנדר (47) מהלייבור בבחירות במחוז פייזלי ורנפרושייר סאות'. בלאק היא המחוקקת הצעירה ביותר מאז כריסטופר מונק, שמונה לפרלמנט ב-1667 בעודו בן 13.
מסתמן: פרלמנט תלוי גם הפעם
בפרלמנט הבריטי יש 650 מושבים, אבל בניגוד למערכות בחירות בתקופות אחרות בהיסטוריה הבריטית, אף מפלגה אינה צפויה להשיג הפעם יותר 50% מהמושבים או יותר שיאפשרו לה לשלוט לבדה (מצב המכונה פרלמנט תלוי), ולכן גם הלייבור וגם השמרנים יזדקקו להסכם קואליציוני עם שתי מפלגות קטנות לפחות. שיטת הבחירות בבריטניה היא מחוזית: לכל אחד מ-650 המחוזות מוקצה מושב, כך שלא מספר הקולות הכללי שקיבלה מפלגה קובע את מספר המושבים שלה בפרלמנט, אלא מספר המחוזות שבהם היא ניצחה.
בהנחה שאף אחת מהמפלגות לא תשיג רוב מוחלט בפרלמנט, כבר בבוקר יחלו השמרנים והלייבור לחזר אחרי המפלגות הקטנות. המגעים האלה עשויים להוביל להקמת ממשלת קואליציה כמו זו שראש הממשלה קמרון הקים יחד עם מפלגת המרכז הליברל-דמוקרטית לפני חמש שנים, או להביא להקמת ממשלת מיעוט שברירית שתצטרך לעשות עסקאות עם מפלגות אחרות כדי להבטיח תמיכה בהצבעות חשובות.
אם כתוצאה מהתפלגות קולות הבוחרים לא תצליח לקום בבריטניה ממשלה בת קיימא, הממלכה עשויה להיגרר לחוסר יציבות פוליטי. מצב כזה התעורר ב-1974 וב-1923, ואז נערכו בחירות חדשות בתוך שנה, אולם חוק חדש שעבר בבריטניה לפני ארבע שנים מקשה כעת מאוד לקיים בחירות חדשות, שלא במסגרת הזמנים הקבועה של בחירות פעם בחמש שנים. כדי לאשר בחירות מוקדמות חדשות תידרש תמיכתם של שני שלישים מהמחוקקים.
כבר ערב הבחירות הצביעו סקרים על כך שהקונצנזוס שנוצר בבריטניה אחרי מלחמת העולם השנייה - קונצנזוס שבמסגרתו הלייבור והשמרנים החליפו ביניהם את השלטון כשפעם זו זוכה לרוב מוחלט ופעם זו - קרס למעשה. מפלגות שהיו בעבר כוחות פוליטיים שוליים בסקוטלנד ובאנגליה מצליחות כעת לסחוף אליהן מיליוני מצביעים, ובכך החלישו את המפלגות הגדולות.
כך למשל המפלגה הלאומית הסקוטית צפויה לזכות ברוב המושבים בסקוטלנד ולגזול עשרות מושבים מהלייבור, מה שפוגע
קשות בסיכויי מיליבנד להשיג רוב מוחלט בפרלמנט. באנגליה "מפלגת העצמאות הבריטית" מחזרת הן אחרי מצביעי הלייבור והן אחרי מצביעי השמרנים, אבל היא צפויה לפגוע בעיקר במפלגה השמרנית. אם קמרון יצטרך להקים קואליציה, סביר להניח שהוא ינסה למשוך אליה את הליברל-דמוקרטים, את מפלגת העצמאות ואת הצפון-אירים. מיליבנד מצדו שלל את האפשרות שיקים ממשלה יחד עם המפלגה הלאומית הסקוטית.
מערכת הבחירות בבריטניה התמקדה ברובה בנושא הכלכלה. המפלגה השמרנית מנסה להציג עצמה לציבור כמפלגה שמצליחה לאושש את כלכלת בריטניה וליצור מקומות עבודה, ומבטיחה להפחית את מס ההכנסה ל-30 מיליון בריטים. הלייבור הבטיחה לקצץ את הגירעון הבריטי מדי שנה, להטיל מס הכנסה גבוה יותר על האחוז בעל ההכנסה הגבוהה ביותר בבריטניה ולהגן על האינטרסים של משפחות קשות יום.