שתף קטע נבחר

 

שלא ייכנסו מים: למנוע דלקות וכאבי אוזניים

ים ובריכה הם מהסממנים הכי מובהקים של הקיץ שתכף מתחיל, אבל גם של כאבי ודלקות אוזניים, ולא רק בקרב ילדים, שעלולים להיגרם בגלל המים. למה זה קורה ומה הטיפול שיעזור?

עונת הרחצה תכף מתחילה ויחד איתה סיכונים לא מעטים לבריאות - כמו למשל דלקות וכאבי אוזניים. בריכות השחייה מהוות מצע גידול טוב לחיידקים ופטריות. רמות הכלור המאפשרות לנו ליהנות מהמים, אינן מספיק גבוהות כדי להרוג חיידקים ביעילות.

 

מי הבריכה יכולים לגרום לשני סוגים של דלקת באוזניים:

 

דלקת של האוזן החיצונית: המוכרת בשמה המקצועי Swimmer’s ear, ונגרמת עקב חדירה של מים מזוהמים בחיידקים לתעלת השמע החיצונית.

 

דלקת של האוזן התיכונה: דלקת הגורמת לכאב עז, בכי, אי שקט וחום גבוה בעיקר אצל ילדים.  ד"ר זיו בר מנהל הרפואה המשלימה במאוחדת, מסביר כי חשוב לדעת שהאוזן התיכונה נמצאת מילימטרים מרקמת המוח, ולכן חשוב לערב את הרופא בכל מקרה כזה.

 

קראו עוד במדור פארם נט

לקראת החום: איך להימנע מנזקי הקיץ?

מזיעים וסובלים? פתרונות שיעזרו להתמודד

טסים לחופש: איך זה עלול לגרום לבעיות בבטן?

 

למה זה קורה?

ד"ר בר מסביר כי הסיבה לדלקות אלו היא שאיפה של מי בריכה לתוך האף בזמן משחק או שחייה. "תנועת השאיפה פנימה מושכת את המים לחלל האף ומשם דרך התעלה המקשרת בין האף לאוזן (Eustachian tube) אבל הסיבה העיקרית שאנחנו רואים דלקות אוזן פנימית אחרי שחייה בבריכה קשורה לכלור.

 

"אדי הכלור מהבריכה נשאפים לתוך חלל האף וגורמים לגירוי וצריבה של הרקמה העדינה שמצפה אותו – הרירית. הרירית מתנפחת בתגובה וחוסמת את תעלת הניקוז של האוזן, את ה- Eustachian Tube. עם חסימת הניקוז, חיידקים שהיו במקרה באזור יכולים להתרבות באין מפריע ולגרום לדלקת".

 

הוא מוסיף ואומר כי לילדים בהם הותקן נקז (כפתור) לאוורור האוזן עקב הצטברות נוזלים אסור בכלל לשחות בבריכה ללא ציוד הגנה מתאים ולאחר התייעצות עם רופא א.א.ג

 

כיף שיכול להסתיים בכאבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כיף שיכול להסתיים בכאבים(צילום: shutterstock)

 

איך מטפלים?

אליעז רז, רוקח קהילתי בסופר-פארם, מסביר איך ניתן לטפל וגם למנוע:

 

הדבר החשוב ביותר הוא לנסות למנוע את התופעה מראש. "לילדים שידועים כרגישים אחרי חשיפה למים באזוניים, חשוב ומומלץ להשתמש באטמי-אוזניים המיועדים לשחייה לילדים. האטמים ימנעו ויצמצמו את חדירת הנוזלים לתעלת האוזן, וכך ישמרו אותה יבשה. בתינוקות יש להיות זהירים במיוחד מפני בליעת האטמים, ולהרחיק אותם מהישג ידם".

 

הוא מוסיף ואומר כי כמניעה אחרי הרחצה, כדאי לייבש את הנוזלים שחדרו לתעלת השמע על מנת למנוע היווצרות חיידקים ורטיבות במקום.

 

 

תכשירים נגד כאבים ודלקת

DRY EARS ׁ(של חברת נוה פארם) תרסיס הנמכר בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא.

 

מנגנון הפעולה של התכשיר: הנוזל שבתרסיס מתערבב עם המים בנותרו בתעלת השמע, מפחית את משקלם הסגולי, מגדיל את המרחק בין מולקולות המים ומאפשר אידוי מהיר של המים והלחות.

 

אופן השימוש: יש להטות את הראש מעט, וללחוץ לחיצה אחת-שתיים בעדינות לתוך תעלת השמע. ניתן לחזור כמה פעמים ביממה, במידה שתחושת הנוזלים לא משתפרת. התרסיס אינו מוגבל לגיל מסויים.אזהרה: ילדים שנושאים כפתור בעור התוף אחרי ניתוח כפתורים, אין להשתמש בתכשיר.

 

תכשירים להקלה על הכאב: במידה שמתפתחים סימנים ראשוניים כגון רגישות במקום או כאב קל, ניתן כדאי להשתמש במוצרים הבאים:

  

1. OTIKON - (של חברת טרי אוף לייף) תרסיס הנמכר בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא. התכשיר מבוסס על שמן זית, תמצית צמח הוורבסקום, תמצית שמן קלנדולה, שמן היפריקום, צמתית שום - כל אלה ידועים כבעלי תכונות אנטיבקריאליות, נוגדות כאב, ומחזקות את האוזן לאחר חשיפה לרטיבות וקור.

אזהרה: ילדים שנושאים כפתור בעור התוף אחרי ניתוח כפתורים, אין להשתמש בתכשיר.

 

2. סירופ EN FORMULA (תוסף מזון של חברת סופהרב) - זהו סירופ צמחי הנמכר בבתי-המרקחת וחנויות הטבע. התכשיר מבוסס על צמחי מרפא הידועים בהשפעותיהם הטובות על דלקות באופן כללי ועל האוזניים בפרט כגון: לחך, קמומיל, אכיניצאה, קפסיקום, וכמו כן מכילים שני מלחי תא - ברזל זרחתי, המסייע בתחילת מצב דלקתי, ואשלגן-כלורי, המסייע בספיגה של נוזלים באוזניים וב-EUSTACHIAN TUBE.

 

הסירופ מיועד לתינוקות מעל גיל שנה. אזהרה: הסירופ מכיל סוכר, ולכן אינו מומלץ לחולי סוכרת או לבעלי ערכי סוכר גבוליים.

 

3. טיפות אוזניים TRAUMHEEL (של חברת טעם טבע אלטמן) - טיפות הניתנות לרכישה בכל בתי המקרחת. מדובר בטיפות המגיעות בבקבוקונים אישיים, המבוססות על צמחי מרפא הידועיים כנוגדי דלקת, התקררות וכאבי אוזניים, כגון: אכיניצאה, קמומיל, ארניקה, קלנדולה, היפריקום, הממליס, ועוד. אזהרה: ילדים שנושאים כפתור בעור התוף אחרי ניתוח כפתורים, אין להשתמש בתכשיר.

  

בכל מקרה שמתפתח לכדי דלקת, או מלווה בחום, יש לפנות לרופא לקבלת טיפול רפואי.

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך למנוע את כאבי האוזניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים