שתף קטע נבחר

 
צילום: gettyimages

יום כיפור הבריטי: ועדת חקירה לכישלון הסוקרים

בבריטניה כמו בישראל עדיין המומים מהפער בין הסקרים ערב הבחירות, שחזו את הקרב הצמוד ביותר זה עשרות שנים, לבין תוצאות האמת - ניצחון סוחף לשמרנים בראשות קמרון. ההסברים נעים בין "המצביעים שיקרו" ל"האייפון הרס הכול", ובקרוב תקום ועדת חקירה

רבים מצאו דמיון בין מערכת הבחירות בבריטניה שלשום למערכת הבחירות הסוערת שהסתיימה בישראל רק לפני חודשיים: בשתיהן רשם ראש הממשלה המכהן ניצחון גדול ולא לגמרי צפוי, בשתיהן מפלגות קטנות כרסמו בכוחן של מפלגות גדולות וסילקו אישים בולטים מהפוליטיקה המקומית, ויותר מכול - בשתיהן כשלו הסוקרים בניסיונם לחזות התוצאות וגרמו לבוחרים לחשוב במשך שבועות שהקרב צמוד, כשבפועל - ההכרעה הייתה מוחצת.

 

זו הסיבה שבבריטניה הודיע אתמול הגוף המפקח על מכוני הסקרים כי הוא פותח בחקירה כדי להבין מדוע הפער בין הסקרים לתוצאות האמת היה גדול כל כך. "מועצת הסוקרים הבריטים" הודיעה כי הייתה הטיה ברורה בסקרי דעת הקהל האחרונים שפורסמו לפני הבחירות, וכי לכן היא מתכננת להקים ועד חקירה עצמאית שתנסה למנוע מצב דומה בעתיד. בממלכה מועלות גם שאלות לגבי עתיד ענף הסקרים והשפעתם על מערכות הבחירות.

אף אחד לא ראה את זה בא. קמרון והשמרנים ישלטו לבד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אף אחד לא ראה את זה בא. קמרון והשמרנים ישלטו לבד(צילום: gettyimages)

הבחירות בבריטניה שווקו לעולם כמערכת הבחירות הצמודה ביותר שידעה הממלכה זה שנים: במשך שבועות החליפו ביניהן שתי המפלגות הגדולות - הלייבור והשמרנים - את ההובלה בסקרים, כשבכל פעם כל אחת מהן מצליחה לפתוח פער של שני אחוזים לכל היותר. בחלק גדול מהזמן היה ביניהן שוויון מוחלט, וגם ביום הבחירות עצמו אלה היו עדיין התוצאות החזויות. משמעות התחזיות הייתה שבריטניה בדרך ל"פרלמנט תלוי", שבו לא השמרנים ולא הלייבור מסוגלים להקים ממשלה לבדם עם רוב מוחלט של 326 מ-650 צירי הפרלמנט.

 

אלא שבחצות הלילה בין חמישי לשישי (שעון ישראל), עם סגירת הקלפיות, התפרסמו המדגמים והיממו את הצופים, העיתונאים - וגם הסוקרים: הם חזו לשמרנים בראשות ראש הממשלה המכהן דיוויד קמרון 316 מושבים בפרלמנט – רק 10 פחות מהדרוש כדי לשלוט לבד מבלי להצטרך להקים ממשלת קואליציה, ואילו ללייבור חזו הסקרים התרסקות וצניחה עד לפחות מ-240 מושבים. ככל שנקפו השעות התברר שהאסון של הלייבור גדול עוד יותר, ועד הצהריים כבר היה ברור שלשמרנים יהיה רוב מוחלט בפרלמנט. בסופו של דבר הם סיימו כשברשותם 331 מושבים - הרבה מעבר לתחזיות.


עיתוני בריטניה, אחרי הניצחון המזהיר של קמרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עיתוני בריטניה, אחרי הניצחון המזהיר של קמרון(צילום: AFP)

"אין ספק שסקרי דעת הקהל הסופיים לפני הבחירות לא היו מדויקים כפי שהיינו רוצים שיהיו, והעובדה שכל הסוקרים נתנו הערכת חסר לגבי היתרון של השמרנים על הלייבור מעלה את החשד שהשיטות שבהן השתמשו הסוקרים צריכות להיות מושא לחקירה זהירה ועצמאית", נמסר ממועצת הסוקרים המרכזית.

 

בצהובון הבריטי "מירור" יצאו למסע בניסיון להבין איך טעו הסוקרים. מומחית אחת העלתה בפני העיתון את האפשרות שהסוקרים העריכו לא נכונה או לא שיקפו נכונה את מידת השפעתם של הנשאלים שאמרו בסקרים כי הם עדיין לא יודעים למי יצביעו. מומחה אחר העריך שהטעות הגדולה של הסוקרים נובעת מכך שהיו שחקנים משמעותיים חדשים רבים כל כך במערכת הבחירות הזו והמפלגות הקטנות (המפלגה הלאומית הסקוטית, המפלגה הליברל דמוקרטית, מפלגת העצמאות הבריטית והירוקים) שבעבר היו מפלגות שוליים גרפו אליהן חלק גדול מאוד מהמושבים. לפי טענה זו, בניגוד לעבר, אז השמרנים והלייבור היו נלחמים ביניהם על המושבים, הפעם לשחקנים אחרים היה משקל רב יותר, וזה היה קשה לחיזוי.

"מכרו" לו שיהיה ראש ממשלה. מנהיג הלייבור המתפטר, אד מיליבנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מכרו" לו שיהיה ראש ממשלה. מנהיג הלייבור המתפטר, אד מיליבנד(צילום: AFP)

אפשרות נוספת היא שהפעם אנשים רבים שינו את עמדתם ברגע האחרון, יותר מאשר במערכות בחירות קודמות. האפשרות המסעירה מכולן היא כמובן שנשאלים פשוט שיקרו לסוקרים, טענה שעלתה גם בישראל, וגם בבריטניה קשה למומחים להסביר מדוע מצביעים עושים זאת. כמו הסוקרים בישראל, במכון הסקרים "איפסוס מורי" הדגישו שאת מספר המושבים של המפלגות הקטנות ואת הניצחון המוחץ של "המפלגה הלאומית הסקוטית" בסקוטלנד הסוקרים דווקא

חזו היטב, והטעות הגדולה הייתה רק במספר המושבים של הלייבור והשמרנים. ב"ניו יורק טיימס" הדגישו את הדמיון בפער בין הסקרים לתוצאות האמת בבריטניה לאירועי הבחירות בישראל בחודש מרס.

 

ויש אפילו מי שמאשימים את האייפון: לפי אחת הטענות שהועלו ביממה האחרונה בבריטניה, אחת הסיבות לקושי לחזות את התוצאות באמצעות סקרים טלפוניים היא העובדה שכיום קשה להגיע אל הנשאלים באמצעים מסורתיים ואמינים כמו קווי טלפון נייחים, והגישה אליהם בדרכים עקלקלות יותר, דרך הגעה לטלפונים ניידים אישיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מכוני הסקרים: "במפלגות הקטנות דווקא צדקנו"
צילום: EPA
מומלצים