שתף קטע נבחר

 

הרעש בנפאל: הרי ההימלאיה ירדו במטר

רכס הרי לאנג טאנג שהיה במוקד רעידת האדמה העוצמתית איבד מגובהו בסביבות 1.5-0.7 מטרים, כך עולה מצילומי לווין עדכניים. החוקרים טרם בדקו כיצד הושפע האוורסט. מספר ההרוגים באסון מתקרב ל-8,000

שבועיים אחרי רעידת האדמה הקטלנית בנפאל שגבתה את חייהם של כ-8,000 בני אדם מתבררת ההשפעה העוצמתית של הרעש על הגיאולוגיה האזורית. רשת BBC דיווחה כי מדענים גילו שהרי ההימלאיה "איבדו" מטר מגובהם, בגלל השינויים בלוחות הטקטוניים בקרום כדור הארץ. אתמול עדכנו הרשויות בנפאל שמספר ההרוגים באסון עומד על 7,904, בעוד 15,935 איש נפצעו.

 

חדשות נוספות מרחבי העולם:

בחירות בבריטניה: הניצחון שמרחיק את סקוטלנד מהממלכה

עכשיו מעונן, אבל איפה? מפת העננים העולמית

בבית המשפט נחשף: תאומות נולדו לשני אבות שונים

 

"השטח המרכזי שאיבד כמטר אחד מגובהו משתרע על פני 100-80 קילומטרים באזור לאנג טאנג", מסר החוקר האמריקני ריצ'רד בריגס, שעובד בסוכנות הגיאולוגית של ארה"ב. באזור לאנג טאנג אירעו מפולות הרים קשות שגבו את חייהם של מאות בני אדם, בהם גם של המטייל הישראלי אור אסרף.

 

ההרס הרב בנפאל. הרשויות: "כרגע אנו לא עוסקים בהשפעה הגיאולוגית" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההרס הרב בנפאל. הרשויות: "כרגע אנו לא עוסקים בהשפעה הגיאולוגית"(צילום: EPA)

נזקי מפולות ההרים בחבל לאנג טאנג (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נזקי מפולות ההרים בחבל לאנג טאנג(צילום: EPA)

 

חוקרים מעריכים שפסגות נוספות בהימלאיה, בהם גנש הימאל ממערב ללאנג טאנג, איבדו גם הן מגובהן. הערכת החוקרים מסתמכת על צילומי לווין, שמהם ניתן לחשב את המרחק בין הקרקע ללווין – ולהסיק מה גובה ההר מעל פני המים. הצילומים שפוענחו עד כה הם של אזורים במרכז נפאל, שהיו במוקד הרעש. האוורסט נמצא ממזרח למוקד, ועד כה לא נבדק אם חל שינוי בהר הגבוה בעולם (שלפי הידוע מגיע לגובה של 8,850 מטר).

 

גיאולוג גרמני, כריסטיאן מנט, הסביר את הממצאים שהושגו מצילומים של הלווין האירופי Sentinel-1A. "הערך החיובי שהתקבל מהשוואת צילומי לווין, לפני ואחרי הרעש, מצביע על כך שההרים במחוז לאנג טאנג רחוקים יותר מהלווין - וכך מסיקים שהקרקע נמוכה יותר", הסביר החוקר. אבל לדבריו, "מהצילומים לא ניתן להסיק שהר ספציפי איבד כמטר מגובהו, אנחנו יכולים רק להעריך את הגובה הכללי של השטח כולו". לדבריו, רכס ההרים בלאנג טאנג ירד בסביבות 0.7-1.5 מטרים.

 

כוחות הסיוע בקרקע, השיקום לא נראה באופק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כוחות הסיוע בקרקע, השיקום לא נראה באופק(צילום: EPA)

חלוקת מזון לתושבים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חלוקת מזון לתושבים(צילום: רויטרס)

 

בעוד הרי מוקד הרעש איבדו מגובהם, בבירה קטמנדו שמדרום להרי ההימלאיה חלה דווקא עלייה בגובה הקרקע. "הערך השלילי שקיבלנו מצילומי הלווין, בהשוואה לצילומים קודמים, מעיד על כך שקטמנדו וסביבתה קרובים יותר ללווין, משמע השטח התרומם".

 

חוקרים מסבירים שהשינוי הוא תופעה גיאולוגית נורמלית במקרה של רעידת אדמה חזקה.

הרי ההימלאיה נמצאים בעלייה מתמדת בגלל הלחץ שנוצר בין הלוח הטקטוני האירו-אסייתי ללוח ההודי. אבל במצבים של רעידות אדמה המגמה מתהפכת. כדי לקבוע סופית את השינוי הטופוגרפי יידרשו בדיקות רשמיות מהאוויר וכן הצלבות על ידי צוותים בקרקע. הרשויות בנפאל הדגישו ל-BBC כי לפי שעה הם לא עסוקים בהשפעה הגיאולוגית של הרעש, כל עוד נמשכות פעולות הסיוע והשיקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
פעולות סיוע ושיקום במחוז לאנג טאנג
צילום: EPA
המטייל הישראלי אור אסרף ז"ל שנהרג בנפאל
מומלצים