האוצר: מורגשת הרעה בנתוני התעסוקה
האוצר: ברבעון הראשון הצטמצם שיעור התעסוקה, למרות שהאבטלה ירדה. המשמעות: אזרחים שהתייאשו מחיפוש עבודה לא נרשמים כמובטלים, ולכן גידול במספרם אינו מגביר את האבטלה. יעדי התעסוקה שהציבה הממשלה הושגו בכלל האוכלוסיה, אך הוחמצו בנוגע לנשים ערביות ולגברים חרדים
ברבעון הראשון של 2015 חלה הרעה בנתוני התעסוקה של המשק הישראלי. כך מצוין היום בסקירה השבועית של הכלכלן הראשי במשרד האוצר. שיעור התעסוקה ירד מ-60.6% בסוף השנה שעברה ל-60.4% בסוף חודש מרס 2015. כמו כן, חלה ירידה של 3.5% בשיעור מועסקים במשרה מלאה.
לכתבות נוספות בערוץ קריירה
באוצר מציינים כי הירידה בשיעור התעסוקה התרחשה למרות ששיעור האבטלה ירד. כלומר, שיעור התעסוקה במשק לא ירד בגלל שיותר עובדים פוטרו או בגלל שפחות מובטלים מצאו עבודה חדשה, אלא בגלל שיותר אזרחים הפסיקו לחפש עבודה. אזרחים שאינם מחפשים עבודה לא נרשמים כמובטלים ולכן גידול במספרם אינו מביא לגידול בשיעור האבטלה.
עוד מציינים באוצר כי חלה עלייה בשיעור המובטלים הכרוניים, מרמה של 35% לרמה של 38%. מושג זה מתייחס למובטלים שלא מצאו עבודה למשך 12 חודשים ויותר. באוצר מציינים, עם זאת, כי שיעור המובטלים הכרוניים עדיין נמוך מאוד בהשוואה לשיא שנרשם בסוף שנת 2012 - 47%.
חלק מהיעדים הושגו
בשנת 2010 קבעה ועדה בראשות הכלכלן צבי אקשטיין, המשנה לנגיד בנק ישראל באותה תקופה, יעדי תעסוקה לממשלה. היעד היה להגיע עד שנת 2020 לשיעור תעסוקה של 76.5% בגילאים 25-64. כיום, עומד שיעור התעסוקה של 76.2%, מה שאומר שהממשלה בדרך לעמוד ביעדים שקבעה לעצמה, אלא אם כן תחול התפתחות יוצאת דופן בשנים שנותרו עד 2020.
עם זאת, באוצר מציינים היום כי הממשלה עומדת אמנם ביעד שהציבה לעצמה עבור האוכלוסייה הכללית, אך היא אינה עומדת ביעד שהציבה לעצמה עבור תתי אוכלוסיות שהוגדרו כסובלות משיעורי תעסוקה נמוכים במיוחד. כך, הוועדה בראשות צבי אקשטיין קבעה יעד של 41% תעסוקה לנשים ערביות, וכיום עומד שיעור התעסוקה שלהן על כ-33% בלבד.
כמו כן קבעה ועדת אקשטיין יעד של 63% תעסוקה בקרב גברים חרדים. כיום עומד שיעור התעסוקה של גברים חרדים על 45.7% בלבד. זאת, כאשר שיעור התעסוקה של נשים חרדיות עלה בשנים האחרונות ל-71.4% והוא קרוב לשיעור התעסוקה באוכלוסייה הכללית.