שירות המבחן לנוער המליץ: שחררו נאשמים באונס לוקה בשכלה להתפלל באומן
בשירות קיבלו את בקשתם של השניים שיחד עם תשעה נוספים אנסו וביצעו עבירות מין בבת 12, אך בית המשפט העליון דחה את ההמלצה והבקשה. משרד הרווחה: קצינת המבחן לא ראתה מניעה ואין נגדם צו עיכוב יציאה מהארץ
שירות המבחן לנוער משרד הרווחה המליץ לאפשר לשני אחים שהואשמו בעבירות מין חמורות בנערה הלוקה בשכלה, שאותה צילמו בזמן המעשים, לנסוע להתפלל באומן, אוקראינה. בית המשפט המחוזי דחה את ההמלצה, וכך עשה גם העליון שנימק זאת בכך שהבקשה אינה מתיישבת עם האינטרס הציבורי.
השניים, כיום בני 14.5 ו-16 הואשמו, כי יחד עם תשעה נוספים בעלו לפני כשנה וחצי ילדה בת 12 ללא הסכמתה. הם הפיצו את הסרטון המפליל ברשתות החברתיות, ומאוחר יותר נעצרו ויוחס להם חלק מרכזי בפרשה. כתב האישום נגדם שהוגש בספטמבר 2014 ייחס להם עבירות של מעשי סדום, אונס (שבחלק מהמקרים בוצע בקבוצה), מעשים מגונים, צילום המעשים ופרסומם.
בכתב האישום מצוין כי השניים היו מודעים היטב למצבה של הילדה. מתואר בו כיצד קבעו עם הילדה בפארק הירקון, הזמינו לשם חברים נוספים וכיצד ביצעה בהם הילדה מין אוראלי אחרי שאיימו כי לא ידברו איתה אם לא תעשה כן. "אחד האחים התקשר לעוד אחד מן הנאשמים האחרים ולשני קטינים נוספים והציע להם להצטרף אל החבורה, בציינו כי המתלוננת מבצעת מין אוראלי בכולם", ציטטה שופטת העליון דפנה ברק ארז מתוך כתב האישום המקורי, וגוללה כיצד תועד האקט בניגוד לרצונה של הילדה.
הנאשמים נשלחו למעצר בית ולאחרונה ביקשו הקלה כדי לנסוע לקברי צדיקים אומן, ועל פי המלצת שירות המבחן לנוער הומלץ לאשר זאת. הבקשה הוגשה לבית המשפט המחוזי אך נדחתה. השניים לא ויתרו וערערו לעליון, ובשבוע שעבר נדחו גם שם.
עיון בהחלטה של השופטת, דפנה ברק ארז, מעלה כי לאחר הגשת כתב האישום, המערערים לא הסתפקו בכך שמעצרם עד תום ההליכים הומר במעצר בית שכלל גם "חלון התאווררות", אלא ביקשו הן לפתור אותם מכל תנאי מגביל והן, כאמור, לקבל אישור לנסוע לחו"ל כדי להתפלל על קברי צדיקים. משלא נענה בית המשפט המחוזי לבקשתם, ערערו השניים לבית המשפט העליון.
למרות העבירות שבהן הואשמו, שרות המבחן לנוער במשרד הרווחה תמך בבקשת האחים והמליץ בחודש שעבר לאפשר להם לממש את אמונתם. כמו כן, המליץ שרות המבחן להקל בתנאי שחרורם ולאפשר להם לצאת מביתם ללא ליווי משך כל שעות היום. בית משפט המחוזי והעליון אחריו דחו, כאמור, את בקשתם העיקרית של האחים לצאת לאומן ואת התסקיר שהוגש, אך העליון ביקש להאריך את "חלון ההתאווררות שניתן להם בשעה נוספת.
"הבקשה העיקרית שעמדה בפני במסגרת הערר נגעה לנסיעה של העוררים לאומן. מבלי לחלוק על תחושותיהם הכנות של העוררים ובני משפחתם בכל הנוגע לנסיעה זו, אין היא מתיישבת עם האינטרס הציבורי", סיכמה השופטת ברק ארז.
מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, הגיב בכעס לתסקיר של שירותי הרווחה. "זה מקומם, זה מכעיס וזה תמוה באופן בלתי נתפש. לא ייתכן לאבד כל פרופורציה ולגלות כזו חוסר רגישות", אמר. "איך אפשר להעלות על הדעת מין 'צ'ופר' שכזה למי שעשה מעשים כאלה ומה המסר שצריכים להבין מכך- קורבנות עבירה, הפוגעים, וסתם ילדים ונערים אחרים?".
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "שירות המבחן לנוער ממליץ לבית המשפט בשלב הליכי מעצר המלצות שונות. במקרה שלפנינו מדובר במצב שבו הנערים שוחררו לביתם בתנאים מגבילים כבר לפני שנה וחצי ויציאתם מהבית מתאפשר כבר יותר משנה תחת פיקוח של מבוגרים".
עוד מסרו במשרד כי "קצינת המבחן לא ראתה מניעה להתנגד לנסיעה זו של ארבעה ימים בליווי ובפיקוח מבוגרים למטרה שקשורה לאמונתם של הנערים ובני המשפחה, מה עוד שלא היה צו עיכוב יציאה מהארץ. פיקוח של מבוגרים ואחריותם כערבים, מבטיחים לעיתים קרובות, תנאים של מוגנות מהתנהגות מנוגדת לחוק. יש לציין כי ככל שנערים משתפים פעולה בתהליכי הטיפול והשיקום כך גם ההתייחסות אליהם מצד מערכת אכיפת החוק ובתוך כך גם של שירות המבחן לנוער הרואה את העיקר בשיקום בני הנוער וכך הינו גם המקרה שלפנינו. נציין כי היוזמה והפנייה לבית המשפט הייתה של עורך הדין של הקטין ולא של קצינת המבחן".