פרשת פישר: הקשר בין קבלן הצמרת לאח של כחלון
יאיר ביטון מחברת ב.יאיר חשוד שנתן שוחד לעורך דינו רונאל פישר בתמורה לקבלת מידע מהחקירה שנוהלה נגדו בגין הלבנת הון עבור העבריין יצחק אברג'יל. במח"ש טוענים כי קובי כחלון, אחיו של שר האוצר המיועד, דיווח למשטרה שביטון הציע לו לשלם כסף כדי לסגור תיק שהתנהל נגדו. עו"ד רות דוד תשוחרר מחר
אין סוף לפרשת רונאל פישר והיא רק נעשית מורכבת ומסובכת יותר: שופטת בית משפט השלום בירושלים, ג'ויה סקפה שפירא התירה היום (א') לפרסם כי בעל חברת הבנייה שמעורב בפרשה הוא יאיר ביטון, מבעלי חברת ב.יאיר. נציגת מח"ש בדיון, נועה לימור, טענה כי אחד החשדות נגד ביטון הוא שהציע לסגן ראש העיר ירושלים קובי כחלון, אחיו של שר האוצר המיועד משה כחלון, לשלם כסף עבור סגירת התיק נגדו. המשטרה גילתה על המקרה דרך כחלון שדיווח להם על ההצעה שקיבל מהקבלן הבכיר. במקביל, מעצרה של פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, עו"ד רות דוד, הוארך עד למחר בערב, אז תשוחרר למעצר בית מלא.
פישר ייצג את ביטון בחקירת המשטרה ורשות המסים, שבה הוא נחשד בהלבנת עשרות מיליוני שקלים עבור העבריין יצחק אברג'יל. חוקרת מח"ש אמרה בפתח הדיון כי ישנן התפתחויות בחקירה וביקשה מבית המשפט להאריך את מעצרו של ביטון בחמישה ימים מחשש שישבש חקירה. השופטת שפירא קבעה כי נגד ביטון, שנעצר במסגרת החקירה נגד כחלון, יש חשד סביר שניסה להתחמק מחקירה מחשש שייעצר וקיים חשש לשיבוש והאריכה את מעצרו בארבעה ימים.
ביטון נעצר היום עם שובו מחו"ל. בדיון שאל עורך דינו, איתן פלג, את נציגת מח"ש מדוע לא חששו שמרשו ישבש את החקירה מחו"ל. "הם יכלו להגיד לו לבוא והוא היה בא", אמר פלג. נציגת מח"ש טענה כי בעבר נמלט ביטון מרשויות החוק כשהיה מבוקש לחקירה וזה מופיע בחומר הראיות לטענתם. לימור טענה גם כי ביטון נמלט לחו"ל כי ידע לגבי מעצרו הצפוי.
ביטון חשוד בעבירות של מתן שוחד לפישר בתמורה למידע מחקירות, תיווך לשוחד עבור פישר בנוגע לחקירות אחרות ושיבוש הליכי משפט. נציגת מח"ש אמרה בדיון כי ביטון שומר על זכות השתיקה בחקירתו. עורך דינו של הקבלן הבכיר ציין כי הסיבה לשתיקתו היא רצונו לשמור על חיסיון עו"ד-לקוח. השופטת שפירא ציינה כי חיסיון לא חל על ביצוע עבירות פליליות. בנוסף, הוא שאל אם במח"ש יודעים מתי קיבל מרשו את המידע החסוי, לכאורה, מהחקירה - לפני תשלום השוחד או אחרי? לימור השיבה כי המועד המדויק לא ידוע.
בחודש דצמבר האחרון הגישה המשטרה המלצות להעמיד לדין את ביטון ואת אברג'יל. בהקשר לפרשת פישר חושדים במחלקה לחקירות שוטרים כי עו"ד פישר העביר מידע קריטי מתוך החקירה הסמויה שהתנהלה נגד ביטון.
החשד הוא שהמידע הועבר באמצעות רב-פקד בדימוס, ערן מלכה, בתמורה לשוחד. ביטון, שחזר הבוקר מחו"ל חשוד במתן שוחד ושיבוש הליכי משפט. במקרה של ביטון משתרבב גם כאן שמה של עו"ד רות דוד שחשודה כי העבירה במעטפה לביטון חלק מהמידע על אודות החקירה נגדו. עו"ד פלג טען כי פישר ודוד היו עורכי דינו של ביטון ומדובר בפרטים שהם תחת חיסיון עו"ד-לקוח. מנגד, במח"ש השיבו כי דוד בעצמה אמרה בחקירותיה שהיא לא הייתה לרגע עורכת דינו והיא ופישר עבדו רק ביחד.
כחלון נחקר בשנת 2012 בחשד לעבירה של הפרת אמונים לאחר שהתגלה כי היתר בנייה שאישרה הוועדה המקומית בעיריית ירושלים, שבראשה הוא עומד, הסתמך על מסמך שבו זויפו חתימות של רשות מקרקעי ישראל. ב-ynet נחשף כי לפרשה נכנס גם ניצב בכיר במשטרה, שלכאורה העניק יחס מיוחד לכחלון כדי לחלצו מהעמדה לדין. במשרד המשפטים אמרו כי הנושא נבדק ולא נמצא יסוד לחשד שבוצעה עבירה פלילית מצד ניצב במשטרה בעניינו של כחלון.
דוד תשוחרר מחר: "חשד חדש למתן שוחד לעובד ציבור"
מאוחר יותר התקיים הדיון בהארכת מעצרה השלישית של עו"ד רות דוד. השופטת שפירא סברה שהצטמצם החשש לשיבוש, אך חומר הראיון שהוגש לה כולל התייחסות לחשד נוסף של מתן שוחד לעובד ציבורי והן מצדיקות המשך חקירה. לכן הוחלט להאריך את מעצרה עד למחר בשעה 20:00, אז תשוחרר למעצר בית מלא עד ליום רביעי. בנוסף, נאסר עליה לצאת מן הארץ למשך חצי שנה והיא לא תוכל לעסוק בעריכת דין עד ל-10 ביולי 2015. הארכת המעצר ניתנה לאחר שנגד דוד עלה חשד חדש בגין מתן שוחד לעובד ציבור.
עד שעות הצהריים התלבטו במח"ש אם לשחרר את דוד. עיקר החקירה שלה נסובה סביב מידע שהעבירה לכאורה לביטון מתוך חקירה שהדליף מלכה לפישר. דוד הכחישה את דבר הדלפת החקירה ואף טענה שלא נפגשה עם ביטון בנושא הזה.
ביטון לא ידע על עדותה של דוד והכחיש כי נתן לה שוחד עבור מידע שנתנה מתוך החקירה שלו. עם זאת, הוא אישר את דבר המפגשים עמה, דבר שהיא הכחישה מכל וכול.
כאשר הסתיימה חקירתו של ביטון, ובידי החוקרים הייתה הגרסה שלו למפגשים עם רות דוד, הבינו החוקרים שהצליחו להשיג מידע מפליל והודיעו לרות דוד ועורכי דינה כי בכוונתם לבקש את הארכת מעצרה בפעם השלישית.
נציגת מח"ש התייחסה לאירועים בהארכת המעצר הקודמת ביום שישי, שלפניה התעלפה דוד. כבר אז טענו במח"ש כי היא ביימה התעלפות ואף תדרכה דוד נחקרים בפרשה לביים התעלפויות.
עורך דינה יאיר גולן אמר כי מרשתו הסכימה להיעצר כדי למצות את החקירה. "נאמר שאם לא תהיה התפתחות דרמטית, היא תשוחרר. ביום שישי את ההתפתחות הדרמטית לא אמרו לנו, אבל בית המשפט אמר שמוקדם לסווגה כדרמטית", טען גולן. לימור השיבה כי "מבחינתנו ההתפתחות דרמטית. זה בעיני המתבונן".
דוד עצמה קמה והתבטאה. "לא הציגו לי שום פרט. שאלו אותי שאלות ועניתי". עו"ד גולן הוסיף כי "גם בית המשפט אמר לגבי תיווך לשוחד שעוצמת החשדות נמוכה. שלוש הארכות מעצר היו ולא הציגו לה שום פרט. עדת המדינה סיפרה מה שסיפרה".
אחרי הדיון הביע גולן סיפוק משחרור מרשתו. "שני שופטים שעיינו בתיק כתבו שיש הבדל בין 'הפרשה' למה שמיוחס לרות דוד. ניסיון נוסף של מח"ש לבקש שוב ימי חקירה לא לצורך נדחה על ידי בית המשפט. עוברים עליה ימים קשים", אמר עורך הדין.
מוקדם יותר נודע כי במחלקה לחקירות שוטרים חושדים כי בכיר במערכת אכיפת החוק היה בקשר פסול עם עו"ד פישר. בידי חוקרי מח"ש עדות של אחד מהמעורבים בפרשה, שסיפר כי פישר הדליף לבכיר מידע על אודות חקירה שמתנהלת נגדו. בשל כך נראה כי לא יהיה מנוס מלזמן את הבכיר לחקירה בימים הקרובים.
לפי מידע זה, הקבלן העביר לפישר לפי החשד מזוודה עם 250 אלף דולרים במזומן תמורת מידע על חקירה שנוהלה נגדו, ועל חקירה שניהלה המשטרה בפרשה אחרת. ואם לא די בכך, בשלב מסוים היה זה פישר שהגיע לפי החשד לקבלן, נתן לו מידע נוסף על כך שמתנהלת נגדו חקירה נוספת וביקש 50 אלף אירו על מנת לפעול לסגירתה. עורך הדין אף הציג לכאורה לקבלן הודעות טקסטים משיחות שערך עם הבכיר במערכת אכיפת החוק, שהבטיח לטענתו כי התיק ייסגר. לפי ההערכה, החקירה הנוספת שאותה הזכיר פישר בשיחותיו עם הקבלן כלל לא התרחשה.
גם קצין המשטרה, רב-פקד בדימוס ערן מלכה, שלפי החשד קיבל כספי שוחד, מודע לגורם הבכיר שהיה בקשר עם פישר, אולם בשלב זה הוא לא מוכן לדבר על כך עם השוטרים עד אשר ייחתם עמו הסכם עד מדינה.
בהארכת מעצרה ביום שישי התעלפה עו"ד דוד בכניסה לבית המשפט לפני הדיון. היא פונתה לבית החולים ושוחררה מאוחר יותר. הדיון נערך בהיעדרה ונציג מח"ש דרור תא שמע טען בדיון כי דוד ביימה את ההתעלפות ואף ציין בדיון כי בעבר
לפי החשד, לפחות במקרה אחד בהיותה בתפקיד ציבורי שיתפה דוד פעולה עם פישר. בנוסף, הפרקליטה הבכירה לשעבר אמורה הייתה להיות אחת מהנהנים מ-150 אלף הדולרים שהעביר עו"ד פישר לאלון חסן. דוד חשודה שיום לפני המעצרים נפגשה עם עדת המדינה, העוזרת האישית של פישר, וניסתה עם שותפה למשרד להבריח אותה לחו"ל.