חשד: רות דוד הציעה לפרקליט בפרשת ב.יאיר לעזוב את הפרקליטות
עוד הסתעפות בפרשת השחיתות והשוחד של עו"ד רונאל פישר ורפ"ק ערן מלכה. פרקליט שליווה את חקירת פרשת ב.יאיר העיד במח"ש כי רות דוד פנתה אליו והציעה לו לעזוב את הפרקליטות. ומה הציע יאיר ביטון לקובי כחלון, סגן ראש העיר ירושלים?
פרשת החשד לשחיתות בתיק עו"ד רונאל פישר ורב-פקד ערן מלכה מסתעפת. אתמול (יום א') העיד במחלקה לחקירות שוטרים עו"ד ניסים מרום, פרקליט שליווה את חקירת פרשת ב. יאיר. על פי החשד, במהלך היותה של רות דוד סניגורית פרטית, היא פנתה אל הפרקליט שאותו הכירה מתפקידה הקודם והציעה לו לעזוב את הפרקליטות לטובת תפקיד אחר.
במהלך החקירה נבדק חשד שהמהלך נועד לנטרלו מהמשך טיפול אפקטיבי בתיק. כאשר הבשיל החשד, על סמך ראיות שנאספו בתיק, זומן הפרקליט למסירת עדות כתשתית להמשך החקירה. יודגש כי הפרקליט לא נחקר באזהרה, אינו חשוד בדבר ואף דיווח על ההצעה בזמן אמת לממונים עליו.
דיון הארכת מעצרו של הקבלן יאיר ביטון שנעצר אתמול חשף לכאורה כיצד ניסה לתווך בין קובי כחלון, סגן ראש עיריית ירושלים, לבין עו"ד רונאל פישר והציע לו לשלם עשרות אלפי דולרים בתמורה לסגירת תיק חשדות נגדו. כחלון המופתע דיווח על כך למשטרה, אולם בצירוף מקרים פגש שם את רפ"ק ערן מלכה - אף הוא אחד החשודים בפרשה. כשהתעורר חשדו כי דברים לא נחקרים בצורה הנכונה סיפר כחלון על כך לראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, שהעביר את המידע לגורמים אחרים שפתחו בחקירה.
המקרה של קובי כחלון, אחיו של שר האוצר המיועד משה כחלון, נחשף בדיון על ידי חוקרת מח"ש נועה לימור. הוא שופך אור על השיטה שבה פעלו על פי החשד ביטון, עו"ד פישר ורפ"ק מלכה כדי להעשיר לכאורה את כיסם.
הפרשה החלה בשנת 2012. רשות מקרקעי ישראל הגישה תלונה במשטרה לאחר שהתגלה כי בבקשות שהגישו יזמים להיתר בניה למסעדה בשכונת עין כרם בירושלים זויפו חתימות של עובדי הרשות. ביחידת 433 נפתחה חקירה שבמסגרתה נחקרו גורמי המקצוע בעירייה, שאישרו מתן ההיתר ללא בדיקות חיוניות שהיו צריכים לבצע כחוק.
עיקר החקירה נגע בשאלה אם יש אחריות פלילית למהנדסים הפועלים בעיריית ירושלים והיו אמורים למנוע את אישור ההיתר. קובי כחלון, שבתפקידו שימש כיו"ר הוועדה לתכנון ובניה בעירייה, הוגדר בתחילת הפרשה כעד ולא כחשוד, אלא שבהמשך השתנתה התמונה.
מי שבישר לכחלון על השינוי במעמדו היה ביטון, שסיפר לו כי הגיע לידיו מידע ולפיו נפתחה נגדו חקירה בחשד להפרת אמונים. ביטון אף הציע לכחלון עורך דין טוב ש"יכול לעזור" ולהביא לסגירת התיק תמורת סכום שנע בין 35 ל-50 אלף דולר.
כחלון לא חשד תחילה שביטון פועל בכוונת זדון. הוא הסביר לו כי הוא בטוח שמעולם לא עבר על החוק ולכן לא רואה שום צורך לשלם לאף אחד. עם זאת, כחלון נדהם מכך שהקבלן קיבל מידע מודיעני מחקירת משטרה ודיווח על כך לברקת וליועץ המשפטי לעירייה דאז, אמנון מרחב. בעצה אחת הוחלט לדווח למשטרה על כך שהמידע על החקירה כנגד כחלון דלף אליו.
המידע הועבר למפקד מחוז ירושלים, שהורה לברקת וליועץ המשפטי לעירייה לדווח על כך כשיוזמן לחקירה. אלא שרצה הגורל ואת הדיווח העביר כחלון לרפ"ק ערן מלכה, שחשוד כעת בהדלפות המידע לפישר. "כחלון חשד שיש משהו לא כשורה. הוא הבחין בכך שהחקירה כמעט ולא מתועדת וכי הדברים אינם מתנהלים באופן תקין. הוא סיפר את שאירע לברקת, שהעביר את המידע למי שצריך לדעת", הסביר גורם המעורב בחקירה.
כחלון נקרא לחקירה במח"ש וסיפר על כל שאירע לו בפרשה. בהמשך החקירה נערך גם עימות בין ביטון לכחלון, שיחד עם ראיות נוספות חיזק את החשדות נגד ביטון. "התזמון של הפנייה של ביטון לכחלון מעלה חשש כי החשודים ראו בסגן ראש עיריית ירושלים מקור להכנסה. הם סברו כי הוא יחשוש מהחקירה שנפתחה נגדו ויפתח את הכיס", אומר גורם המעורב בחקירה.
החקירה בגין הפרת אמונים נגד כחלון הסתיימה ללא העמדה לדין. כחלון כבר עודכן על ידי המשטרה כי התיק נגדו ייסגר וכעת הוא ממתין להודעה רשמית.