מתחילת השנה: עודף של 300 מיליון ש' ממסים
נמשכת מגמת הירידה בגירעון בעקבות דחיית העברתו של תקציב 2015. ההכנסות ממיסוי מקרקעין הסתכמו ב-821 מיליון שקל בחודש הקודם, והגירעון הממשלתי ירד מ-2.63% ל-2.56%. מאז תחילת השנה האזרחית הצטבר עודף של 300 מיליון שקל בפעילות התקציבית, לעומת גירעון בחודשים ינואר-אפריל 2014. הרקע: פירוקה של הממשלה הקודמת, שביטל את העברת תקציב 2015
לכתבות נוספות בערוץ כלכלה
העודף תקציבי נובע מהכנסות גבוהות מהצפוי ממסים ואגרות, ומגידול נמוך מהצפוי בהוצאות הממשלה. הרקע לכך הוא פירוקה של הממשלה הקודמת, שביטל את העברת תקציב 2015, שכלל הגדלה של הוצאות הממשלה בכ-12 מיליארד שקל, לצד צעדים שונים בתחום המיסוי ובהם מע"מ 0% על דירות חדשות שרוכשים זוגות צעירים, תוכנית שהייתה צפויה לגרוע כ-2 מיליארד שקל מהכנסות המדינה ממסים.
מאז תחילת השנה הוציאו משרדי הממשלה 78.5 מיליארד שקל, כ-3.3% יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. גביית המסים הסתכמה ב-91 מיליארד שקל, גידול של 5.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. יש לציין כי הוצאות משרדי הממשלה מהוות רק חלק מכלל הוצאות הממשלה וההכנסות ממסים מהוות רק חלק מכלל הכנסות המדינה.
ומה בתחום הקרקע והדירות?
הגידול בהכנסות ממסים בחודש אפריל נובע מעלייה של 10.5% בגביית מסים עקיפים, המורכבת מעלייה של 7.3% בהכנסות ממע"מ ומירידה של 7% בהכנסות ממס קניה על יבוא. כמו כן חלה עלייה של 7.4% בגביית מסים ישירים, הנובעת מעלייה 6.7% בהכנסות ממס הכנסה שכירים, עלייה של 13.4% בהכנסות ממס הכנסה עצמאיים וחברות, ומנגד מירידה של 1.3% בהכנסות ממס רווחי הון ועלייה של 61.8% בהחזרי מס הכנסה.
גידול משמעותי נרשם בהכנסות ממיסוי על קרקע ודירות. בגביית מס שבח נרשם גידול של 15.6% ובגביית מס רכישה נרשם גידול של 46.9% שנובע, רובו ככולו, מגבייה באזור תל-אביב. באוצר מעריכים שהגידול בגבייה בא על רקע סיום הבנייה במספר פרויקטים ששיווקו דירות יוקרה במחירים גבוהים במיוחד. בסך הכל גדלו הכנסות המדינה ממיסוי על שוק הדיור בכ-35% והסתכמו בכ-821 מיליון שקל.
תחזית הכנסות המדינה ממסים לשנת 2015 עומדת כיום על 261.8 מיליארד שקל. זאת לאחר שנוספו מיליארדי שקלים בעקבות ביטול תכנית מע"מ 0% מחד, וביטול שינויי חקיקה נוספים שתכננה לבצע הממשלה במסגרת תקציב 2015 - והיו אמורים להגדיל את הכנסות המדינה בכמיליארד שקל.
בשלב זה נראה כי הכנסות המדינה יהיו גבוהות יותר מתחזית זו. בחודש אפריל גבתה המדינה 21.6 מיליארד שקל במסים, כ-600 מיליון שקל יותר משהייתה צריכה לגבות על מנת לעמוד בתחזית הגבייה של 261.8 מיליארד שקל.
עודף זה מצטרף לעודפים מחודשים קודמים, כך שבסך הכל עומד עודף הגבייה מאז תחילת השנה על כ-3.6 מיליארד שקל. עודף זה מסביר את עיקר הירידה בגירעון בתקציב המדינה.
כל העודף נובע מגבייה גבוהה מהצפוי של מסים ישירים (מס הכנסה, מס חברות ומסי נדל"ן). כ-700 מיליון שקל נובעים מחלוקה חד פעמית של דיבידנד גבוה במיוחד בחברה בורסאית אחת.