הקיץ כאן: כך תיזהרו מנחשים בטיולים
הקיץ מעבר לפינה ואיתו גם העונה החמה של הנחשים שאתם עלולים לפגוש במסלולי הטיולים שלכם. אז מה עושים אם אתם מוכּשים, איך להיזהר ואיך לא לעצבן את הנחשים? כל הפרטים לפניכם
היזהרו מנחשים! (צלמים: ניר כהן, יוגב אטיאס)
הקיץ כבר כאן ואיתו גם הנחשים שעלולים לצוץ בכל מסלול, תחת האבנים שבדרכי הטיולים שלכם. לרגל תחילת העונה הגיע לאולפן ynet אלי כהן, יו"ר התאחדות המדבירים ולוכד נחשים כבר 30 שנה.
עם כהן הגיעו לאולפן שני נחשים לא ארסיים, אבל זה לא אומר שאלה שתפגשו בדרכיכם יהיו נחמדים כמותם. בישראל קיימים כתשעה סוגי נחשים ארסיים, מרביתם חיים בדרום הארץ.
אז מה עושים אם נחש הכיש אתכם?
כהן מסביר כי חשוב מאוד לדעת מה סוג הנחש המכיש, שכן כך יוכלו אנשי השירותים הרפואיים לדעת איזה סיוע לתת לכם.
1. צלמו את הנחש
"בעידן הטלפונים הניידים עם המצלמות הכי פשוט לצלם את הנחש", הוא מסביר. אם לא צילמתם, רצוי לדעת לתאר את הנחש על פי צבע, גוונים וגודל, וכך ניתן יהיה לבדוק איזה סוג של הכשה חטפתם.הסכנה הגדולה ביותר בארץ נמצאת דווקא במרכז. "באזור זה, מדובר בצפע הארצישראלי הידוע לשמצה שמסתובב באזור מיושב. שאר הנחשים נמצאים באזורי הטיולים בדרום, בטבע".
2. לאט לאט
"הדבר החשוב ביותר בעת הכשה הוא להאט את קצב התפשטות הארס, שחודר על ידי שתי שיני הנחש למחזור הדם", אומר כהן. "מה שצריכים לעשות זה להאט את הפעילות שלנו. אין לרוץ, אין להשתולל, אין לשתות משקאות חמים או חריפים, אין לעשות חוסם עורקים. מה שצריך זה לשבת בצל ולהזעיק כמה שיותר דחוף עזרה". חשוב גם להיות עם השגחה, ולא לבד.
3. לכו אחורה
עוד ממליץ לוכד הנחשים לא לדרוך על שיחים וקוצים שאיננו יודעים מה מסתתר תחתם, וכן כמובן לא להפוך אבנים, שם תוכלו למצוא לא מעט פעמים את הנחשים המסוכנים. "אל תרדפו אחריהם והם לא ירדפו אחריכם", מבטיח כהן.
"כשיש היתקלות בנחש, ברגע שנעמוד ולא נעשה תנועות חדות לכיוון שלו ואפילו נלך בצעדים איטיים אחורה, נגרום לו לרדת מהכוננות בה הוא נמצא. זו לא חיית טרף שרודפת וטורפת בני אדם. היא פשוט מתגוננת ברגע שעוברים לידה או דורכים עליה, אבל ככה סתם הם לא רודפים".
צפע ארסי. זהירות!
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים