באיזה גיל למדוד לחץ דם? 6 מיתוסים ועובדות
יתר לחץ דם היא המחלה הנפוצה בישראל, אבל פעמים רבות הסימפטומים כלל לא מתגלים עד שזה הופך להיות מסוכן. מה אתם באמת יודעים על יתר לחץ דם? וגם, איך למדוד לחץ דם נכון
יתר לחץ דם היא המחלה הכי נפוצה בישראל. שליש מהאוכלוסיה סובלים ממנה, אבל מחציתם כלל לא יודעים על כך. פרופ' יהונתן שרעבי, יו"ר החברה הישראלית ליתר לחץ דם, מסביר כי היות שאין שום תסמינים עד שכבר קיימת פגיעה בגוף, רבים כלל לא נבדקים ולא מודדים לחץ דם במשך שנים רבות.
מה אתם יודעים על לחץ הדם, ובעיקר מה אתם לא יודעים עליו. 7 עובדות מפתיעות על "הרוצח השקט" של העידן המודרני. פרופ' שרעבי מסביר.
קראו עוד במדור פארם נט
לקראת החום: איך להימנע מנזקי הקיץ?
מזיעים וסובלים? פתרונות שיעזרו להתמודד טסים לחופש: איך זה עלול לגרום לבעיות בבטן?
מה זה לחץ דם?
לחץ דם הוא הלחץ המופעל על כלי הדם בזמן מחזור הלב. לחץ דם סיסטולי הוא לחץ של זרם הדם על כלי הדם בזמן התכווצות הלב. לחץ דם דיאסטלי הוא לחץ דם של זרם הדם על כלי הדם בזמן התרפות הלב (הלחץ הדיאסטולי).
לחץ דם מורגש גם על ידי אברים שונים בגוף כמו המוח, הכליה ואף הלב עצמו. על מנת לשמור על מבנה ותפקוד תקין של אברים חיוניים אלו לחץ דם הדם צריך להיות בגבולות תקינים.
1. כולם צריכים לחץ דם של 120 על 80
לא בדיוק
לחץ הדם משתנה במהלך היום, יורד במהלך הלילה ועולה בבוקר לכן יש למדוד את לחץ הדם יותר מפעם אחת במהלך היממה, כדי לדעת האם יש בעיה.
אנשים מבלבלים בין לחץ דם תקין ומחלה. 120/80 הוא לחץ הדם המיטבי, אבל בעצם 115/75 זה לחץ הדם הבריא. בכל מקרה, ההגדרה של מיטבי די מבלבלת. בעצם 140/90 הוא לחץ הדם שממנו כל עלייה עלולה לגרום לבעיות בריאות משמעותיות.
יתרה מזו, שימוש בבדיקת הולטר של 24 שעות לאנשים צעירים מגיל 45 מאפשר לנו לעקוב אחר ערכים אילו. לחץ דם סיסטולי שאינו יורד ב 10% במהלך הלילה מחייב אותנו לבדוק הפרעות/מחלות הגורמות למחלות כגון דום נשימה בשינה, סכרת וכדומה.
בנוסף, ערכי לחץ הדם עולים עם הגיל. מעבר לגיל 55 עולה בדרך כלל לחץ הדם הסיסטולי בעוד שלחץ הדם דיאסטולי יורד.
2. צריך למדוד לחץ דם כל יום
ממש לא.
כדי לשמור על מעקב של ערכי לחץ הדם ולבדוק האם יש שינוי, מומלץ למדוד לחץ דם פעם בשנה מגיל 18. זו פעולה נגישה מאוד, ואם מחליטים על תאריך קבוע, אין שום בעיה לשמור על רציפות המדידות לאורך השנים.
3. לחץ נפשי גורם ליתר לחץ דם
לא בדיוק.
הגורם העיקרי ליתר לחץ דם איננו מתח נפשי. מתח וחרדה עשויים להעלות את לחץ הדם בצורה זמנית אך לא נמצאה הוכחה מדעית כי הם יגרמו ליתר לחץ קבוע. בכל מקרה כדאי לשמור על פרופוציות בחיים, זו התשובה לחיים בריאים בכל תחום.
4. ניתן לאבחן יתר לחץ דם ממדידה אחת בלבד
לא.
מדידה בודדת של לחץ דם של 140/90 איננה בהכרח מעידה כי אדם סובל מבעיה כמו גם מדידה אחת בודדת של 120/80 איננה מעידה כי איננו סובל מכך. האבחנה תינתן לאחר הערכת רופא.
5. אורח חיים משפיע על לחץ הדם
לפעמיםעם השנים, אורח החיים שלנו הפך להיות יושבני, מה שמשפיע על לחץ הדם. נוצר מצב שאפילו הילדים זקוקים לתוספי תזונה, כי הם לא אוכלים נכון. גם נשים בעלות עודף משקל, מאבדות את ההגנה עד גיל 50 נגד יתר לחץ דם בגלל עודף המשקל.
6. תזונה משפיעה על לחץ הדם
כן.
יותר מדי מלח בתזונה עלול להזיק ולגרום ליתר לחץ דם. הימנעות מהוספת מלח שולחן לתבשילים בעת האכילה איננה מספקת כדי לצמצם את צריכת המלח, שכן חשוב גם לזכור כי רוב המלח קיים בתזונה גם בלי שהוספנו.
מומלץ לא לצרוך מזון עם תכולת נתרן גבוה במיוחד, כמו חטיפים. ככל שהמזון מעובד יותר, כך הוא מלוח יותר. כך, למשל, יש יותר מלח בחטיף אנרגיה לעומת פתיתי תירס לא מסוכרים. גם במשקאות קלים, אפילו דיאטטים, קיימת תכולת נתרן גבוהה.
כך תמדדו נכון לחץ דם
שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה:
למדוד פעמיים. כדי לקבל קריאה מהימנה מומלץ למדוד פעמיים. אם מודדים יותר פעמים, בגלל סיבות שונות, מומלץ לעשות ממוצע של המדידות.
לנוח לפני המדידה. רצוי למדוד לחץ דם במצב של רגיעה ומנוחה. לא לשתות קפה לפני שמודדים, ולא לעשן לפניה.
למדוד במכשיר זרוע. דווקא מכשירי הזרוע הרבה יותר מהימנים מאשר מכשירי פרק כף היד.
להגביה את היד הנמדדת. רצוי למדוד ביד שמאל, כי היא קרובה ללב. ניתן להניח את היד על משטח מגביה כלשהו לפני המדידה.
למדוד בבית. מחקרים רבים הוכיחו שהמדידות בבית מדויקות יותר מאשר מול צוות רפואי.