"רק אללה יודע לאן פניו של מחיר הנפט"
כך השיב שר הנפט הסעודי כאשר נשאל, מה הכיוון של מחיר הנפט. אך למרות זאת, ערב הסעודית ממשיכה בעמדתה הנוכחית להותיר את תפוקת הנפט של ארגון אופ"ק ללא שינוי, במטרה ולשמור על נתח שוק. בינתיים, מחיר הנפט ירד ל-65 דולר לחבית, בעקבות הודעה של חברות האנרגיה העצמאיות. סקירה
בשבוע האחרון המשיך הנפט להיסחר בתנודתיות. למרות שבתחילת השבוע החולף היה נראה כי המתיחות בתימן והציפיות לצמצום התפוקה האמריקאית תומכים במחיר הנפט שהיה בתחילת השבוע - 68 דולר בקירוב.
לסקירות נוספות של אוהד חיים כנסו לערוץ שוק ההון
עליית מחיר הנפט באפריל: הגבוהה מאז 2009
מוצר בורסאי חדש: חוזים על אחסון נפט
בחמישי האחרון השתנה המומנטום. בעקבות הודעתן של חברות האנרגיה העצמאיות בארה"ב כי כאשר מחיר הנפט יתבסס מעל 65 דולר לחבית הן יחזרו להפיק נפט, מחירו של הזהב השחור החל לרדת.
חבית נפט מסוג WTI (סוג הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק) נסחרת במחיר 58.62 דולר וחבית נפט מסוג ברנט (סוג הנפט הנסחר בבורסה של לונדון) נסחרת במחיר 65.43 דולר - מחיר הבסיס, אותו ציינו בחברות האנרגיה.
הסתיימה תקופת העלייה במלאים
משרד האנרגיה האמריקאי דיווח השבוע על ירידה במלאים של 3.88 מיליון חביות נפט, לעומת הציפיות לעלייה של כמיליון חביות נפט. הסתיימה תקופה של עלייה רצופה שנמשכה שישה עשר שבועות. מלאי הנפט בקושינג אוקלהומה נותר ללא שינוי מהותי. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה עלייה של 1.95 מיליון חביות בהתאם לציפיות.
כאמור בימים שלפני הודעת חברות האנרגיה העצמאיות, נמשכה העלייה במחיר הנפט, על רקע המתרחש במזרח התיכון. שר הנפט הסעודי ציין בראיון כי ערב הסעודית אינה חוששת מחזרתו של הנפט האיראני, ושלח איתות לקראת הצפוי להתרחש בפגישת אופ"ק הקרובה.
ערב הסעודית ממשיכה בעמדתה הנוכחית להותיר את תפוקת הנפט של הארגון ושלה בפרט ללא שינוי, במטרה ולשמור על נתח שוק. כשנשאל שר הנפט הסעודי על העלייה האחרונה במחיר הנפט ומה מחיר היעד, הוא ענה כי "רק אללה יודע לאן פניו של מחיר הנפט".
האם העליות במחיר הנפט יימשכו?
בבחינת נתוני הביקוש והיצע השוק עדיין נמצא בעודף היצע, אך משקיעים בנפט מתחילים לראות סימני האטה בהיצע, כשהדו"ח האחרון מצביע על ירידה של 3.8 מיליון חביות נפט והאטה נרשמת גם בקצב צמיחת התפוקה.
מצד הביקוש, הנעלם הגדול במשוואה היא סין, שלא ברור האם היא תחזור להמשיך ולבנות את מלאי הנפט האסטרטגי הענקי שלה.
הדולר תמך אף הוא במגמת העליות, מדד ה-DXY הבוחן את מחירו של הדולר אל מול סל המטבעות העיקריים, רשם פיחות של כ-6% בחודש האחרון. אחד מהמשפיעים העיקריים על המהלך האחרון במחירי הסחורות והנפט בפרט.
בבחינה מעמיקה יותר של השוק איננו רואים שינוי מהותי בנתוני הבסיס, ירידת המלאים האחרונה
שקטעה רצף עליות במלאי, נובעת בין היתר מהמשך ירידה בייבוא הנפט לארה"ב. רמות המלאים עדיין גבוהות והנפט המופק במדינות אפריקה מתקשה במציאת קונים. עדות לביקושים מתונים, בעיקר באירופה.
השוק עדיין מאופיין בעודף היצע שאינו צפוי להיעלם בטווח הקצר. בנוסף, קצב הצמיחה העולמי, על פי קרן המטבע העולמי הינו 2.86%, וצפוי להתייצב על 3.2%.
למרות הירידה האחרונה ברמות המלאים בארה"ב, הם עדיין בשיא היסטורי, והערכה הגוברת בקרב האנליסטים כי המשך עלייה במחיר הנפט הינה מוגבלת. בהקשר זה חשוב לזכור כי חברות המפיקות נפט מפצלים (נפט שעלות הפקתו גבוהה יותר), יחזרו להפיק במחירי אנרגיה גבוהים יותר, זהו פקטור חשוב שצפוי למתן את העליות.
סקירת האנרגיה נכתבה על ידי אנליסט מלאומי שוקי הון
לעוד מידע עוד על שוק הסחורות, הקליקו כאן