הניתוח החדשני לחולי ניוון רשתית שמשפר חדות ראייה פי 2
ירידה באיכות הראייה וקטרקט הן שתי מחלות עינייים ששכיחותן עולה, ככל שהגיל עולה. ניתוח חדשני מצליח לפתור את שתי הבעיות ומאפשר לחולים ליהנות מראייה חדה
ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD) הוא הסיבה השכיחה ביותר לאיבוד ראייה בעולם המערבי. בישראל חיים למעלה 200-מ אלף איש הסובלים מן התופעה הנגרמת בראש ובראשונה כתוצאה מגיל (מגיל 75 ומעלה ניתן לזהות ניוון רשתי אצל כשליש מהאוכלוסייה), ומסיבות נוספות כמו גנטיקה ועישון.
קראו עוד על קטרקט:
ניתוח משולב: תיקון קטרקט וגם ליקויי ראייה
עכשיו בישראל: הטכנולוגיה החדשה לניתוחי קטרקט
למה נוצר קטרקט? המדריך השלם לטיפול
מרכז הרשתית (המקולה) מאפשר ראייה חדה הדרושה לקריאה, לנהיגה, לצפייה בטלוויזיה ולזיהוי פנים. האזורים ההיקפיים יותר ברשתית מאפשרים שדה ראייה רחב וזיהוי צללים ואור, אך לא ראייה חדה. על כן, במצב של ניוון מקולרי נפגע האזור האחראי לראייה המרכזית והחולה חווה ירידה משמעותית בחדות הראייה ולמעשה מוגדר ככבד ראייה. הוא אינו מסוגל לקרוא, לצפות בטלוויזיה ולזהות פנים ללא עזרים אופטיים מיוחדים וללא עזרה, ולכן חלה ירידה ניכרת באיכות חייו.
יעילות הטיפול המוכר, נפגעת עם הזמן
ישנם טיפולים שיכולים לעכב את התפתחות המחלה ואף לשפר את מצבו של החולה. במקרים התחלתיים נהוג לטפל באמצעות ויטמינים נוגדי חמצון המקטינים את הסיכון להידרדרות או באמצעות זריקות לחלל זגוגית העין, אולם משלב מסוים של הידרדרות המחלה - לחולים אלה אין מזור.
לצד הניוון המקולרי, תופעת הקטרקט גורמת לעכירות עדשת העין. עדשת העין היא האחראית למיקוד קרני האור החודרים דרך האישון אל הרשתית. כיוון שמעבר קרני האור אל תוך העין משובש, הראייה הופכת מטושטשת, מעין ראיית "עננים." כשדרגת הקטרקט חמורה עלולה להתקבל תמונה מטושטשת עד למצב שבו לא ניתן לזהות פרטים.
הטיפול בקטרקט שכיח מאוד כיום, וכולל החלפת עדשת העין העכורה בעדשה מלאכותית במסגרת ניתוח. ככל שתוחלת החיים עולה, אדם שאובחן כסובל מקטרקט או ניוון מקולרי או שניהם יחד בגיל ,65 - 55 יכול להמשיך לחיות בבריאות טובה עוד 20 שנה לפחות, אולם התפקוד והעצמאות נפגעים בגלל היחלשות הראייה.
להסיט את התמונה לחלקים הבריאים בעין
ניתוח חדשני להשתלת עדשות תוך-עיניות מסוג IOL-VIP Revolution משפר את הראייה בקרב חולי ניוון מקולרי ובקרב הסובלים גם מקטרקט.
העדשה החדשה היא למעשה צמד עדשות שיוצרות אפקט טלסקופי. באמצעות הפריזמה שקיימת על העדשות, הטלסקופ מסיט את התמונה מהאזורים החולים ברשתית לאזורים שבהם חדות הראייה טובה יותר, ובמקביל תורם להגדלת התמונה .30%-ב
ממחקר שהתקיים בבית החולים סן-פאולו במילאנו על ידי ד"ר גיאטנו סבריסי, עולה כי השילוב של הגדלת התמונה, הסטת התמונה והסרת הקטרקט משפר את חדות הראייה פי .2 כך, לדוגמה, מטופל שמגיע לפני הניתוח עם חדות ראייה של ,6/40 לאחר הניתוח חדות הראייה שלו משתפרת ,6/20-ל באופן שמאפשר שיפור התפקוד בפעולות היומיום.
המועמדים לניתוח עוברים בדיקת התאמה קפדנית על ידי רופא ואופטומטריסט מומחה בשיקום ראייה ירודה, והוא מעריך את השיפור הפוטנציאלי בחדות הראייה באמצעות סימולטור שפותח על ידי צוות המחקר באיטליה, שמדמה עבור החולה את השיפור הצפוי לאחר הניתוח. לאחר הניתוח מותאמת למטופל תוכנית תרגול המיועדת לשפר את הראייה בהדרכת אופטומטריסט מומחה לשיקום ראייה ירודה וכוללת התאמת משקפיים ועזרי ראייה.
עד כה הושתלו באירופה כ 6,000- עדשות מהדור הראשון וכ-1,000 מסוג זה, והם בעלות התו האירופי CE ואישור של משרד הבריאות הישראלי. בישראל תשווק העדשה המתקדמת על ידי המרכז לראייה ירודה והניתוחים יבוצעו במרכז הרפואי עיניים.
הכותבת היתה אורחת המרכז רפואי עיניים ד"ר לוינגר במרכז הרפואי סן־פאולו במילאנו