הקשר הקטלני בין השמנת יתר ללחץ דם
השמנת יתר היא המגפה של העולם המערבי בשלושים השנים האחרונות, ואחד הסיכונים המרכזיים שלה הוא עלייה בלחץ הדם ובנזקים שהוא גורם. למה זה קורה ומה ניתן לעשות כדי לטפל בשתי התסמונות גם יחד?
השמנה היא מגפה שהתפתחה באופן חסר תקדים בשלושים השנים האחרונות. כמות אנשים מבוגרים עם עודף משקל והשמנת יתר מגיעה כעת ליותר מ- 1.4 מיליארד ברחבי העולם.
בארצות הברית לבדה, מעל 65% מהאוכלוסייה סובלת מעודף משקל ו- 36% מהם סובלים במקביל גם מהשמנת יתר. במדינות OECD שכיחות השמנת יתר (BMI>30) היא 18%, ובישראל 15.7%,ללא הבדל משמעותי בין גברים לנשים.
דרגת השמנה מוגדרת לפי ערך body mass index (BMI= יחס משקל בק"ג וגובה גוף בס"מ):
BMI פחות מ- 18.5 - תת משקל
18.5-24.9 - משקל תקין
25-29.9 - עודף משקל
מעל 30 - השמנת יתר
מעל 40 - השמנת יתר חמורה
קראו עוד
באיזה גיל למדוד לחץ דם? 6 מיתוסים ועובדות
יתר לחץ דם: הסיבות, האבחון - והטיפול
מחקר ענק: השמנה גורמת ל-10 סוגי סרטן
עודף משקל ויתר לחץ דם
השמנת יתר קשורה לעלייה בתחלואה ותמותה. אנשים עם BMI מעל 40 חיים בממוצע 8-10 שנים פחות מאנשים עם משקל תקין. כל עלייה של 15 ק"ג במשקל מעלה את הסיכון למוות מוקדם ב- 30%.
הסיבוכים הקרדיווסקולריים והמטבוליים הקשורים להשמנת יתר הינם רבים וכוללים סוכרת, תסמונת דום נשימה, דלקת פרקים, פגיעה בתפקוד כליות עם הפרשה מוגברת של חלבון בשתן וכמובן יתר לחץ דם.
קיים קשר ישיר בין עלייה במשקל והתפתחות יתר לחץ דם. שכיחות יתר לחץ דם עולה מ- 23% ב-BMI פחות מ-25 ל- 48% ב-BMI בין 30-35 ועד 55% ב-BMI מעל 40.
למרות הקשר ההדוק בין עלייה במשקל ויתר לחץ דם, לא כל איש/ה עם עודף משקל סובל/ת מיתר לחץ דם. להשמנה מרכזית (בטנית) יש תפקיד מרכזי בהשראת עליית לחץ הדם.
כיצד השמנה מרכזית מעלה לחץ-דם?
יש שילוב של מנגנונים שונים ומורכבים מאד. העיקריים הם:
1. הורמונלי.
א. הפעלה של מערכות הורמונליות סיסטמיות (כלליות) שגורמות להתכווצות כלי דם,כגון מערכת העצבים הסימפתטית והמערכת רנין-אנגיוטנסין עם פעילות מוגברת של אנגיוטנסין-II.
ב. אדיפוקינים - הורמונים שמיוצרים בתא שומן, כגון לפטיןו אדינופקטין. לפטין מוריד תאבון אך במצב של עודף משקל יש תנגודת לפעילותו. כתוצאה מכך יש ייצור מוגבר שגורם בין היתר להפעלה של מערכת העצבים הסימפתטית.
אדיפונקטין מגביר רגישות לאינסולין ומגן על המערכת הקרדיווסקולרית. במצב של השמנת יתר יש ירידה בייצור ופעילות של אדיפונקטין.
2. לחץ של עודף שומן בטני על הכליות שגורם לספיגת יתר של נתרן בכליות עם עליה בנפח נוזלי הדם.
3. ייצור מוגבר של חומרים דלקתיים וחימצוניים בתאי השומן מסביב לכלי דם שפוגעים בתפקוד תקין שלהאנדותל ובגמישות תקינה של כלי דם.
4. תנגודת לאינסולין והתפתחות של סוכרת.
5. תסמונת דום נשימה שגורמת גם היא לעליית לחץ-דם.
כיצד בודקים השמנה מרכזית?
בדיקה פשוטה של הקף מותניים (תקין עד 102 ס"מ בגבריםו- 88 ס"מ בנשים) ושל יחס הקף מותניים-ירכיים-waist to hip ratio- (תקין פחות מ- 1 בגברים ופחות מ-0.85 בנשים) מאבחן השמנה מרכזית. את היקף המותניים בודקים באזור הכי צר ואת הקף הירכיים באזור הכי רחב.
כיצד מטפלים ביתר לחץ-דם בחולים עם השמנת יתר?
1) שינוי באורח חיים: כל מטופל עם השמנת יתר ויתר לחץ דם חייב להתחיל טיפול לא-תרופתי הכולל הרזיה עם דיאטה עשירת ירקות ודלת מלח (דיאטה ים תיכונית או דיאטת DASH), ופעילות גופנית.
המטופל חייב ליווי והדרכה של דיאטנית מוסמכת. הצלחת הדיאטה מחייבת שינוי בהרגלי תזונה של המטופל ושינוי זה לוקח זמן . לכן, ההרזיה צריכה להיות הדרגתית. דיאטות "כאסח" עם הורדות של 10 ק"ג או יותר במשקל תוך 1-3 חודשים פחות יעילות כי ברוב המקרים אין שינוי בהרגלי התזונה ובתוך זמן קצר המשקל עולה בחזרה.
פעילות גופנית הינה הכרחית להצלחת הטיפול. להרבה מטופלים קיימות מגבלות פיזיות, במיוחד בגלל פגיעה בירכיים ו/או בברכיים (משני להשמנת יתר). במצבים אלו מומלץ להתייעץ עם מאמן כושר ולהשתדל למצוא פתרון פרטני לכל מטופל (כגון שחיה או אופני-כושר בבית).
שילוב של הרזיה עם דיאטה נכונה ופעילות גופנית עשוי לגרום לירידה משמעותית במשקל וכתוצאה מכך בלחץ-דם. בעבודות מחקר ובמטאנליזות (סיכום של הרבה עבודות) נמצא שירידה של 10 ק"ג במשקל מלווה בירידה של 10 ממ"כ בלחץ-דם.
במקביל לירידה בלחץ הדם, ירידה במשקל מקלה על טיפול בסוכרת, משפרת תסמונת מטבולית, ומאפשרת יותר פעילות גופנית, גורמים שגם משפיעים על איזון יתר לחץ דם.
למרות נתונים אלו, רק 10%-5% מהמטופלים עם השמנת יתר מצליחים להפחית ממשקלם, אולם גם אם אינם יורדים במשקל - חשוב לשמור על דיאטה בריאה, ופעילות גופנית.
2) ניתוח בריאטרי, שהופך להיות נפוץ יותר ויותר בעולם ובישראל. הניתוח מומלץ לאוכלוסייה עם השמנת יתר חמורה, גורם לירידה משמעותית במשקל עם השפעה טובה מאד על הפרמטרים המטבוליים, במיוחד סוכרת. בהקשר ליתר לחץ דם - ניתוח בריאטרי עשוי להוריד משמעותית את ערכי לחץ-הדם ושיפור זה נמשך לפחות 5 שנים.
בנשים שמנות בגיל פוריות, ירידה במשקל בגלל ניתוח בריאטרי מקטינה ב- 80% את הסיכון להתפתחות רעלת הריון ו- ב 61% את הסיכון ליתר לחץ דם כרוני בהריון.
3) טיפול תרופתי: הטיפול התרופתי המועדף הוא שילוב של חוסמי מערכת רנין-אנגיוטנסין יחד עם משתנים ו/או חוסמי תעלות סידן. רוב החולים עם לחץ דם גבוהוהשמנת יתר יצטרכו טיפול משולב של 2-4 תרופות לצורך איזון.
באחוז גדול מהחולים,ערכי ללחץ דם בשינה הינם גבוהים (במיוחד בנוכחות של תסמונת דום נשימה). לכן, חשוב לעשות ניטור לחץ-דם אמבולטורי 24 שעות לפני טיפול תרופתי ובמסגרת מעקב, לפי החלטה של הגורם המטפל.
ד"ר אדוארדו פודחרני הוא חבר הנהלת החברה הישראלית ליתר לחץ-דם, יועץ נפרולוגיה ויתר לחץ-דם, שרותי בריאות כללית