שתף קטע נבחר
 

לאמץ ילד: כל מה שצריך לדעת על התהליך

מאיפה באתי? מי הם ההורים האמיתיים שלי? ולמה הם לא רצו אותי? אימוץ ילד הוא תהליך מורכב לכל בני המשפחה, וכדאי להתכונן אליו כמו שצריך. כך תעשו זאת נכון

בשנת 2014 אומצו בישראל 372 תינוקות וילדים. על פי נתוני 'השירות למען הילד', 121 ילדים (33%) אומצו בישראל, 35 (9%) אומצו בחו"ל, 163 (44%) אומצו על ידי חד מיניים ו-53 (14%) הם במסגרת אימוץ קרובים. מספרים אלה ממשיכים ועולים עם השנים, ועל כן מחייבים שיח מקצועי ואנושי על מנת לשפר את הצלחת תהליך האימוץ.

 

קבלת מידע

תהליך אימוץ ילדים במדינת ישראל הינו תהליך פורמאלי, שיש לו כמה שלבים שחלקם נבנו על מנת להכין את ההורים המאמצים וחלקם לאפשר למערכת להכיר את אותם הורים מיועדים לאמץ. בתחילת התהליך ומהרגע שנעשתה פניה ל'שירות למען הילד', נפתח תיק בקשה לאימוץ ומתקיימת היכרות עם פקידת הסעד, עובדת סוציאלית שהוכשרה לכך.

 

עוד על אימוץ:

חזק ואמץ: סיפורי אימוץ בין יבשתי

ילדים יקרים: זעקת ההורים המאמצים

אימוץ בישראל? חכו אתם 7 שנים. נס חוק הביציות

 

בתהליך ישנם הורים המבקשים "עבודת הכנה" נוספת ומצטרפים לקבוצות מיועדות לאימוץ – כך שחשוב להבדיל בין השירותים הבסיסים (הן הבסיס הפורמאלי לאימוץ), לבין שירותים הניתנים להורים שמעוניינים לקבל כשירות נוסף מהשירות למען הילד של הביטוח הלאומי.

 

כמו בנושאים רבים והחלטות חשובות שאנו עושים כיום, אנשים בכלל והורים בפרט רוצים ופתוחים יותר לקבלת ייעוץ והכוונה לפני שהם מקבלים החלטות גורליות בחייהם, ומומלץ לבדוק אילו כלים נוספים - שירותי ייעוץ, הכוונה או טיפול מקדים לתהליך אימוץ ילדים קיימים וכיצד ניתן להשתמש בהם. אימוץ הוא תהליך שונה שחשוב להכיר אותו לפני ולקבל כמה שיותר מידע.

 

החוויות הראשונית

אימוץ תינוק שהיה כמה ימים בבית תינוקות והועבר ישירות למשפחה שונה מאימוץ של תינוק ששהה כמה חודשים או מאימוץ ילד בוגר. ככל שהזמן שעבר ממושך יותר, שהילד והוריו המאמצים לא חוו את תהליך ההורות הבסיסי - כדוגמת פעולות אינטימיות של החלפת חיתולים, חיבוק, קרבה וחום, כך נוספים אתגרים וקשיים - של התינוק וגם של ההורים המאמצים.

 

הקטיעה שנוצרת כאשר הילד מגיע להוריו המאמצים בגיל מבוגר יותר, הינה משמעותית ובכוחה לשנות את הדיאלוג המשותף בחיי המשפחה המתהווה.

אתגרים רבים של הילדים וההורים בכל שלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אתגרים רבים של הילדים וההורים בכל שלב(צילום: shutterstock)

"הילד המושלם"

משפחה מאמצת, בגלל היותה שכזו, מקבלת לעיתים תירוץ לפתח מנגנון הגנה נוסף למקרה של "אכזבה" מהילד. גם אצל הורים במשפחות ביולוגיות כאמור, ישנה פנטזיה על "הילד המושלם". פנטזיה זו, עלולה לגרום בשלבים מסוימים לאכזבה עבור ההורים אשר שואלים שאלות על טיב איכות ילידיהם, והאם הם מגשימים את ציפיותיהם.

 

שאלות אלו קשות עוד יותר עבור הורים מאמצים שעלולים לחוות תהליך פסיכולוגי של אובדן, בגלל אותה פנטזיה. מנגנונים פסיכולוגיים אלו, הכוללים האשמות וכעסים, מופנים לרוב על ההורים הביולוגיים והשירות הפסיכולוגי.

 

עם הכוונה נכונה ניתן להמיר את ההסתכלות על החוויה ככאב ואבדן - להשלמה, קבלה ואיסוף האיכויות של המשפחה המשותפת, וכיצד כל גורם במשפחה תורם לשלמותה.

 

עוד לפני גיל הבגרות עלולות להופיע לעתים חוויות קשות עם הילדים שכבר מודעים לכך שהם מאומצים (כדוגמת אי שביעות רצון של הילדים מהוריהם, או רצון להכיר ולהכיר את הוריהם הביולוגים). לכן למרות הקושי והבהלה שחוויות אלו עלולות ליצור, חשוב שההורים יהיו מוכנים להתמודדות במצבים הרגישים הללו.

 

מאיפה באתי?

תהליך ה"תהייה", של הילד על עברו ומקורו - "מאיפה באתי?" או "מי הם הורי האמיתיים?" צריך להתנהל כדיאלוג משותף. שיחה על תהליך האימוץ אינה מתחילה ונגמרת ביום אחד.

 

בכל בית ישנם דפוסים שונים בהם הילד מודע לחיים שקדמו לו לפני שנולד. יש משפחות, שמדברות עם הילד ומשתפות בסיפורים משפחתיים וכך הלאה. ילדים מאד קטנים שואלים את הוריהם שאלות מאתגרות כאשר הם נפגשים את התמונות והסיפורים המשפחתיים, וכאן בעצם מתחיל התהליך, אשר ממשיך בתהייה של הילדים והרצון הטבעי להדמות להוריהם וחווית המפגש עם הסביבה והמידע שמגיע מהמסגרות מחוץ לבית.

 

הורים שמקבלים הכשרה יודעים איך לומר זאת נכון לילד בכדי לא ליצור אצלו לחץ רגשי גדול יותר, הרי זהו מפגש של כאבים משותפים, של אנשים שרצו להיות הורים וילד שלא היו לו הורים והוא היה צריך אותם.

 

על ההורים להיזהר מהרצון שיש לרבים מהם ולהציג עצמם כ"מושיעים" או "מצילים" של הילד, כדי להימנע כאמור משאלות קשות שהילד עלול לשאול את עצמו ואותם. התהליך לספר את הסיפור המשפחתי הינו אחד האתגרים הקשים ביותר להורים מאמצים ולילד לקבל.

 

פותחים את התיק

כאשר הילד הגיע לגיל 18 (הגיל הקבוע בחוק) קיים במקרים רבים רצונו לפנות לרשויות בבקשה לפתיחת תיק האימוץ. יש להתייחס לצרכים שלו, יחד עם זאת, לשמור על הנער הבוגר שלא ייפול.

 

אם זה חשוב לו וזוהי חוויה רגשית לא קלה - אזי המשפחה צריכה להתייצב לצדו. חשוב מאד לא להתנגד לרצונותיו וצרכיו, כי יכולה להתקבל מהנער תגובה נגדית קשה במיוחד עבור חוויה זו.

 

ביום שני 18/5/15 יתקיים ב'מרכז המורים' באר שבע יום עיון שנתי "העוצמה באימוץ" הפתוח לקהל הרחב, אנשי מקצוע ומשפחות מאמצות.

 

מיכל וייס, עובדת סוציאלית ומטפלת משפחתית, מרכזת נושא אימוץ בת.ל.מ






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התמודדויות עם מצבים רגישים
צילום: shutterstock
מומלצים