שתף קטע נבחר
 

מ' הבינוי: "רעיון המיסוי על דירות מטומטם"

בכנס התאחדות בוני הארץ התייחס מנכ"ל משרד הבינוי, שלמה בן אליהו, ליוזמה של מי שצפוי לכהן כשר אוצר, משה כחלון, להעלות את מס הרכישה על דירות להשקעה לכ-20%: "זה כמו חוק שאומר אל תקנו דירות"

מה חושב מנכ"ל משרד הבינוי על תוכנית הדיור של שר האוצר הנכנס, משה כחלון? בכנס השנתי של התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) שמתקיים באילת התייחס שלמה בן אליהו ליוזמה של כחלון להעלות את מס הרכישה על דירות להשקעה. "רעיון המסים על דירות מטומטם. כל הרעיון של מיסוי לא מייצר דירות", הוא טען היום (ה') בכנס והוסיף: "אם נגדיל את העול על המשקיעים שרובם לא מחו"ל, אלא כאלה שקונים דירה לבן שלהם או לטובת החזר בתקופת הפנסיה, זה רק יגרום לנזק. אם יעלו את מס הרכישה ל-20%, מחירי השכירות יכפילו את עצמם".

 

לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן :

 

בכנס, שנפתח אתמול במלון הרודס, הוסיף בן אליהו כי יוזמה כזו עלולה לגרום למי שתכנן לרכוש דירה בעוד חודשיים להקדים את הרכישה, ולמי שתכנן למכור - לאחר אותה. "זה נכון שאם יחוקקו מס רכישה כזה, זה בעצם כמו חוק שאומר - 'אל תקנו דירה'", אמר והבהיר: "אבל אנחנו לא מאמינים שזה משנה את השוק - אלא מעוות אותו ולא פותר את הבעיה".

 

בן אליהו התייחס לטענות שהעלו הקבלנים נגד הממשלה בכל הנוגע למשבר בענף הבנייה והתשתיות. "המוצר הזה של דירה הוא בידי הממשלה", אמר מנכ"ל משרד הבינוי, "הקרקע, העובדים והמיסוי קשורים כולם לממשלה. הבעיה היא שאין לנו היצע מתוכנן, וכשאין היצע - המחירים עולים כי אין ביקוש. הציבור כבר לא מאמין לממשלה, כי מאז 2008 מבטיחים לו הבטחות ומצהירים הצהרות. הפתרונות שהצענו כדי להגדיל את ההיצע לא תמיד עבדו - אבל יש לנו כמה הצעות שהועלו גם כלפי אנשיו של כחלון".

 

בן אליהו התייחס לסירבול בוועדות התכנון והבנייה המחוזיות והארציות. "הצענו לכחלון שמהיום והלאה תוכניות מתאר ארציות יהיו תוכניות מנחות ולא סטטוטוריות. כלומר, אם מישהו רוצה ליזום תוכנית לתחנת דלק למשל - הוא יוכל לעשות זאת", אמר. "הצוות של כחלון לקח את זה צעד אחד קדימה, עצר אותנו ושאל - 'למה שהוועדות המחוזיות לא יהיו מנחות, ורק התוכניות המפורטות יהיו סטטוטוריות?' אני מקווה שהם באמת יקדמו את זה".

 

הקבלנים: מחירי הדיור יעלו ב-6%

נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, התייחס אתמול בפתיחת הכנס ליוקר הדיור והציג את תחזית ההתאחדות לשנה הקרובה. "המאבקים הפוליטיים ששיתקו את ענפי הבנייה והתשתיות ב-2014 עלו למשק 18 מיליארד שקל", אמר בובליל, "אם המדינה לא תשחרר חסמים בענף, מחירי הדירות יעלו בשנה הקרובה ב-4%-6% וכשני שליש מהציבור (עשירונים 1-6) לא יוכלו להגיע להון עצמי שיאפשר לו לקבל משכנתא ולרכוש דירה, לעולם".

 

בובליל הוסיף כי "אם הממשלה החדשה לא תשנה כיוון, תפסיק לעסוק בטיפול בביקוש לדירות ותפעל באמת להגדלת היצע הדיור, אין סיכוי שהמצב הזה ישתנה". הוא קרא לחברי הממשלה הנכנסת: "תנו לנו, בוני הארץ, לעבוד בשקט ובוודאות מלאה. אי הוודאות שבה התנהל הענף בשנה שעברה עלתה לכולנו הרבה מאוד כסף".

 

נשיא ההתאחדות פירט כי מדובר באבדן השקעות בנדל"ן המוערך בכ-6 מיליארד שקל, בקיפאון בעסקאות רכישת דירות של כ-4 מיליארד שקל ובכישלון שיווקי קרקע שגרמה לאבדן של 8 מיליארד שקל מהכנסות המדינה.

 

לדבריו, "העובדה שמאז תחילת השנה זינקה גביית המסים ב-3.6 מיליארד שקלים, ופקידי האוצר מודים בכך שרוב הזינוק נרשם מגביית מיסים מפעילות נדל"ן, מלמדת יותר מכל כי כשאין ממשלה שחובטת ברוכשי הדירות ובבונים, הוודאות חוזרת, והממשלה יכולה לתקצב מטרות חשובות כמו חיזוק החינוך, הבריאות, הרחבת הדיור הציבורי, התשתיות והתעסוקה - המשק כולו מרוויח".

 

בובליל הזהיר מפני הצהרות שנשמעו בשבועות האחרונים על תוכניות הממשלה לענף. "יש להפסיק עם ההצהרות שיוצרות אי-ודאות בשוק, כמו הכוונה לפגוע שוב במשקיעים בדירות. לא ייתכן שמי שרוכש דירה כדי לדאוג לעתיד ילדיו ועד שהם משתמשים בה, תורם ליציבות בשוק השכירות, יקבל עונש מהמדינה. לא יתכן שיהודים, ציוניים שרוכשים כאן דירות יסומנו כאויב".

 

בסיכום דבריו הציג את תוכניות ההתאחדות לטיפול ביוקר הדיור. "המדינה לא קובעת יעדי שיווק על בסיס נתונים חסרים", ציין, "כבר בסוף 2014 חשפנו שמספר משקי הבית החדשים במשק בשנתיים האחרונות זינק ל-52 אלף ולא בא לידי ביטוי ראוי בתוכניות הממשלה. זאת, בעוד כ-40% העסקאות לא יוצאות לפועל".

 

עוד אמר כי "לכך יש להוסיף את העובדה שהממשלה מתכננת שיווקי קרקע ללא נתונים עדכניים אודות היקף היתרי הבנייה שאושרו בפועל ברשויות המקומיות. אנו מעריכים כי כדי לעמוד בצרכים האמתיים של שוק הדיור המדינה חייבת לשווק בפועל מעל קרקע מתוכננת ליותר מ-40 אלף יחידות דיור בשנה".

 

בהמשך הוסיף כי הוא סבור שאחת הדרכים המרכזיות להבטחת קידום הבנייה היא רתימת ראשי הערים לקידום תהליכי הבנייה. "הממשלה צריכה לכפות בנייה על ראשי רשויות המסרבים לעודד בנייה בכלל, והתחדשות עירונית בפרט. במציאות בה אנו חיים, לא יתכן שוועדות מקומיות יסרבו לקדם תמ"א 38 שמסקת חיזוק לבניין וממ"ד".

 

לדבריו, "השוק מבין כמה זה חשוב וראינו שמידי שנה מוכפלת כמות ההיתרים בתמ"א אך המספרים שעומדים על 6,000 יחידות דיור – אך לא מגרדים אפילו את הפוטנציאל לתוספת דירות והצלת חיים".

 

בהכנת הידיעה השתתף דותן לוי, כלכליסט

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דרור סיתהכל
מנכ"ל משרד הבינוי, שלמה בן אליהו
צילום: דרור סיתהכל
מומלצים