לינקים: מה זה מַסֶּדֶת?
אז איך אומרים בעברית מונחים מתחום המחשב, מה חושבים על כך באתר דרבנות, מתי נטוס לחלל בספינת מפרש וכמה זבל אנחנו מייצרים? חדשות הסייבר, לראשונה כסב"ר
האקדמיה ללשון העברית אישרה אתמול (ה') שורה של מונחים בתחום המחשבים. על פי הודעתה, פלטפורמה היא כעת מַסֶּדֶת, למשל - מסדת IOS, חלונות או יצור רובוטי דמוי אדם; סב"ר זה ראשי תיבות של סביבת רשת ומחליף את סייבר, ותֶּקֶל הוא באג - להבדיל מפיצ'ר, שאין לו עדיין מילה.
יש גם את תַּכְמִין - שישמש לאירועים חבואים בתוכנה, כמו למשל כשמקישים Atari Breakout בגוגל. המונח מחליף את Easter egg, ביצי פסחא, רמז למנהג הנוצרי להחביא ביצים מצוירות ולתת לילדים למצוא אותן, בחג המקביל לחג הפסח היהודי. אני בטוח שאפשר למצוא שם מושג יותר מוצלח מתכמין. רמז: למצוא, פסח.
דרבנן
אם האקדמיה ללשון העברית היא צבא התחדישים אזי אתר דורבנות הוא ארגון הגרילה של השפה העברית. באתר שקיים מאז 2008 יש ביטויים שימושיים כמו כסילופון לטלפון שאינו סמארט, דברים שנונים כמו סוגריים מזרחיים (מסולסלים!) ובאמצע ביטויים כמו אינטרנט אלחוקי (ווי פיי גנוב) וזה מגיע גם לדברים מטופשים כמו סיבוּח - אכילת סביח.
אסף שגיא, מנהל אתר דורבנות, מה דעתך על סב"ר?
"אני חושב שזה תרגום ממש גרוע. אני מאוד אוהב תשמו"צים (תרגום שומר משמעות וצליל) אבל סב"ר פשוט לא נשמע טוב, הוא רשת"ב מאולץ והוא גם נשמע כמו סבר של "סבר פנים". תקל גם לא משהו, ובדורבנות כבר תרגמו את המונח לשגיג או שבר קליק. 'מסדת' נשמע בסדר, וזה נחמד שזה גם דומה למילה "אסדה" (כמו אסדת קידוח)".
שגיא מוסיף שגם אצלם חשבו ש-Easter Egg הוא אפיקומן ושבאקדמיה צריכים להתקדם. "הבעיה של האקדמיה היא שהיא מוציאה מילים לאט מדי. כל המונחים שהיא תרגמה עכשיו קיימים בתעשיה כבר שנים או עשרות שנים, ואני לא מבין איך רק עכשיו הגיעו אליהם. האקדמיה צריכה להדביק את הפער, להקשיב לשיח ברחוב ובמשרדים לקחת מהם השראה להמצאות מילים חדשות. האקדמיה צריכה להתעסק עכשיו בתרגום מילים חדשות בתעשיה כמו Smartwatch ו-Tablet. ושלא יגידו לי שקוראים לזה 'מחשב לוח'".
זולן
עוד השבוע - חורכים את קיקסטרטר: מחשב C.H.I.P (שבב, נשמע כמו "זול") הוא פרויקט מימון המונים שחצה את קו מיליון הדולר בפחות בשבוע. מדובר במחשב זעיר מבוסס לינוקס. יש לו מעבד של 1 גיגה הרץ, זכרון עבודה של 512 מגה ו-4 גיגה זכרון. יש לו גם קמפיין ממש מוצלח. אני חושב שזה הסרטון והעיצוב.
זה באמת מוצר שאפשר לעשות איתו הרבה דברים, אבל כדי לבצע אותם תצטרכו להוסיף עוד כמה עשרות דולרים. נניח, לאחר שתחברו מקלדת ועכבר דרך צימוד בלוטות' או חיבורי USB (יש שניים), מסך דרך חיבור או קומפוזיט (או שתשלמו על חיבור HDMI או VGA), תוכלו לגלוש ברשת דרך WIFI מובנה ולהריץ אפליקציות כמו מעבד תמלילים או משחקים.
חללן
הפרויקט השני שמתרומם, ודי גבוה, הוא LightSail, שם רוצים לשלוח חללית בלתי מאוישת לחלל ב-2016 וזהו פרויקט שגייס השבוע יותר מ-300 אלף דולר. את הפרויקט מרימות האגודה הפלנטרית, מוסד ללא כוונות רווח המונה כ-125 אלף חברים מסביב לעולם.
הרעיון הפיזיקלי הוא להשתמש בקרינה כדי להניע בחלל מפרש אליו מחוברת חללית. זהו רעיון שנהגה במאה הקודמת והופיע בספרי מד"ב רבים, ביניהם "הרוח הנושבת מן השמש" של ארתור סי. קלארק. הפרקטיקה מאתגרת, בין השאר מכיוון שהמפרש אמור להיות עצום ביחד לגוף אותו הוא נושא.
במקרה של LightSail (מפרשור?) מדובר על תיבה בגודל של בערך כיכר לחם שמחוברת למפרש בגודל 32 מ"ר - גודל של זירת אגרוף. אם תתרמו לפרויקט שסך הכל יעלה 5.2 מיליון דולר, תוכלו לקבל ממורביליה כמו פאצ'ים ובגדים בסכומים שמתחילים ב-20 דולר. עבור דולר אחד הם ישלחו את השם שלכם לחלל.
לא שיש לכם איך לבדוק אם הם באמת עשו את זה. כן?
פרפראות
משחק 1: האם תצליחו לנהוג ולסמס באותו הזמן? קונספט מעולה למציאות וירטואלית והסברת גיימינג מוצלחת.
המשחק יצא לראשונה לדפדפן ב-2013. שחקו כאן. עובד רק באקספלורר. אל תסמסו בנהיגה.
משחק 2: האם חברת משחקי אינדי תצליח להוציא משחק אינדי על מוזיקת אינדי? עזרו להם.
- והאיש הזה טס מעל דובאי עם כנפיים
- ולילי
הוא מזל"ט שמצלם אתכם אחרי שתשליכו אותו באוויר.
- והידעתם? בשנת 2014 נזרקו 46 מיליון טונות של פסולת דיגיטלית. כך לפי דוח של האו"ם.
רוב הזבל מגיע לאתרים כמו בסין, בגאנה ופקיסטן.
הצלם ולטינו בליני מתעד את פחי הזבל העצומים האלו משנת 2013 ומעלה את התמונות המדהימות לאתר שלו.
עצוב וזה, אבל קצת מצחיק אם הוא מסיים עם המצלמה וגם זורק אותה לערימה.
Valentino Bellini (@ducciok)
shows that it's not just gas guzzling cars ruining the planet: http://t.co/W73xaaQQia
pic.twitter.com/7RW3WH9qr3
— Flavorwire (@flavorwire) April 7, 2015
וזהו, הנה שני חתולים.
אוי הוא אוכל אותו!
אה לא. שבת שלום