שתף קטע נבחר
 

איך השתלטו הרובוטים על המסחר בבורסה?

הכירו את מכונות האלגו-טרייד. הסוחרים הצעקניים שעד סוף שנות ה-90 מילאו את הבורסה, פינו את מקומם למכונות מסחר שמבצעות אלפי פעולות קניה ומכירה בחלקיקי שניות. האם בני האדם אמרו את המילה האחרונה? כנראה שלא, אבל נסו להחליף רובוט שעובד ללא הפסקה

ב-20 השנים האחרונות החלה מהפכה חדשה בשוק, מהפכת האלגו טרייד. את ניצניה כך האגדה מספרת, החל ג'ים סימונס, מתמטיקאי וסוחר בשוק ההון, שהתברג במקום ה-29 ברשימת האנשים העשירים ביותר בארה"ב.

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון

רוצים רווח 70% בשעה? ההפסד כולו שלכם

איך וורן באפט בוחר מניות מנצחות?

 

אז מה בין מתמטיקה, מסחר וכסף גדול? האלגו טרייד הוא למעשה מסחר ממוחשב הפועל באמצעות אלגוריתמים (אלגו - אלגוריתמים, טרייד - מסחר), - מסחר שמבוסס על בינה מלאכותית ולא תלוי בבני אדם. היום כ-70% מנפח המסחר, של קנייה ומכירה בבורסות העולם, מיוצר באמצעות המכונות הללו במה שנקרא HFT (High Frequency Trading), כלומר מסחר בתדירות גבוהה. כך יוצא למעשה כי כמעט בכל פקודת מסחר המשודרת לשוקי ההון מעורב רובוט, בין אם מדובר ברכישה של נייר ערך או בקנייה.

 

צעקות הסוחרים הושתקו

אז איך התפתח לו מסחר שכמעט כולו הוא רובוטי, ממסחר שנוהל עד לפני כמה שנים על ידי בני אדם בלבד?  כדי לענות על שאלה זו אנחנו צריכים לחזור מעט להיסטוריה של המסחר. במאה ה-18 עם התפתחות המסחר בשווקים הפיננסים ברחבי העולם, כל הפקודות התבצעו בכלל דרך ניירות, כאשר אף שלב במסחר לא היה ממוחשב עד לתחילת שנות ה-70.

 

אם כן, לא תופתעו לשמוע שכמו בבורסות העולם גם בבורסה בתל אביב, היה המסחר קיים בדרך של צעקות עד לסוף שנות ה-90 שבאותה תקופה הוגדר כחלקית ממוחשב וחלקית קולי. רק בשנת 1999 נכנס המסחר הממוחשב המלא, בדומה פחות או יותר לכניסתו ביתר השווקים המערביים וחדר העסקאות של הבורסה נדם.

גם בבורסה בתל אביב, היה המסחר קיים בדרך של צעקות עד לסוף שנות ה-90  (צילום: משה גלנץ) (צילום: משה גלנץ)
גם בבורסה בתל אביב, היה המסחר קיים בדרך של צעקות עד לסוף שנות ה-90 (צילום: משה גלנץ)

הפיכת המסחר ברחבי העולם ולא רק בתל אביב לממוחשב יצרה פרק זמן שבו בחנו מתכנתים ומתמטיקאים מודלים שונים שיאפשרו להפיק רווח ממסחר אלגוריתמי. "מכונות האלגו מבצעות אלפי פעולות של מכירה וקניה בחלקיקי שנייה ומנצלות את פערי המחירים בין שער הקנייה לשער המכירה", מסביר דודו רוז המתמחה במסחר בשוק המניות האמריקאי שהקים את בית הספר למסחר "סימפל טרייד". "במידה והאלגוריתם צדק – כלומר, פעולתו הייתה רווחית, חזרה עליה מאות ואף אלפי פעמים ביום מסחר אחד, תספק רווח נכבד לבעלי המכונה".

 

אם כך, למכונת האלגו יש ללא ספק יתרונות עצומים של מסחר בכמויות, עבודה ללא הרף ומהירות עצומה! "יתרונן הגדול של המכונות המדוברות טמון בין היתר ביצירת 'נזילות'. נזילות היא היכולת להמיר מניות למזומן (לממשן) ולהיפך, מבלי להשפיע על המחיר או עם השפעה מינימאלית" מוסיף רוז. "קיומה של נזילות משמעותה סחורה רבה בשוק, אותה ניתן למכור או לקנות במהירות ובכל מחיר, בעיקר בגלל ההיצע הגדול שגורר להורדת מחירים, המשרתת את המשקיע הקטן".

 

המכונות מייצרות נזילות שלא הייתה קודם. הבורסה בתל אביב (צילום: משה גלנץ) (צילום: משה גלנץ)
המכונות מייצרות נזילות שלא הייתה קודם. הבורסה בתל אביב(צילום: משה גלנץ)

אך אל נא נתעלם מיתרון נוסף של המכונות - הן מונעות מניפולציה אנושית, כלומר, ניצול מידע שיש רק לצד אחד ומאפשרות לו להרוויח כסף ולגרום לנו להפסיד. זאת בנוסף לכך, שמכונות המסחר מקבלות את החלטות המסחר ללא רגש ובנטרול השפעות פסיכולוגיה הפוגעות במסחר המנוהל על ידי בני אדם. תחום הפסיכולוגיה הפיננסית שנחקר לא מעט בשנים האחרונות על ידי חוקרים שונים בתחום המימון הביא למסקנה שהפסיכולוגיה היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על מסחר בשוקי ההון בעולם.

 

ויש גם מכונות שנסחרות בבורסה

חברת האלגו טריידינג הראשונה שנרשמה למסחר וגם היחידה בעולם שהסכימה עד היום לחשוף באופן גלוי ורשמי את פעילותה היא VIRTU שעשתה זאת במסגרת פרסום תשקיף לקראת הנפקתה בבורסת נאסד"ק. על פי תשקיף זה, הרובוט של החברה סגר רק יום אחד של הפסד מבין 1,485 ימי מסחר. נציין כי VIRTU פועלת כבר למעלה מ-5 שנים - להן קדם מספר שנים רב של פיתוח וניסוי של המודל.

ממסחר שנוהל עד לפני כמה שנים על ידי בני אדם בלבד מנוהל היום על ידי רובוטים. הנאסדק (צילום: Zef Nikolla) (צילום: Zef Nikolla)
ממסחר שנוהל עד לפני כמה שנים על ידי בני אדם בלבד מנוהל היום על ידי רובוטים. הנאסדק(צילום: Zef Nikolla)

"תחום האלגו טריידינג הוא חדש יחסית בשוקי ההון מאחר וחלק גדול מהאלגוריתמים למסחר מבוססים על נתוני עבר והתנהגויות סטטיסטיות שהיה ניתן לנתח רק על בסיס נתוני עבר מפורטים המתועדים למשך תקופה ארוכה", מסביר עומר קופילוב, האסטרטג הראשי של USGCapital ישראל המפעילה זירת מסחר המאפשרת למשקיעים להתנסות במסחר אוטמטי. "אם אני רוצה לבנות מודל למסחר רובוטי, אני זקוק להיסטוריה ארוכה של התנהגות מדדים, סחורות ומטבע חוץ. רק אחרי שהנתונים הללו החלו להיות מתועדים בצורה דיגיטלית התאפשר למפתחים לבנות מודלים למסחר".

 

מדוע נשמעים קולות בגנות המכונות?

הטענה המרכזית של המקטרגים על האלגוטריידינג, היא אחריותו לכאורה על "קריסות בזק" (Flash Crash) בהן, בעקבות תקלה בתוכנה למשל, נופלות הבורסות בצורה דרסטית. קריסה שכזו התרחשה בחודש מאי 2010 כאשר תוך דקות אחדות צנחו הבורסות בניו יורק בין 5% ל-10% והסבו נזקים שנאמדו במיליארדים רבים. גם לפני כשבוע נרשמה קריסה יומית חריגה של 3% בבורסה בהודו ולמרות שלא נמצאו הוכחות חותכות לכך, גוברת ההשערה הרווחת כי גם במקרה זה פעלו מכונות מסחר.

על הרובוטים הוטלו אחריות לכאורה על "קריסות בזק" (shutterstock) (shutterstock)
על הרובוטים הוטלו אחריות לכאורה על "קריסות בזק"(shutterstock)

בורסות העולם עדיין מנסות ללמוד על השפעתן של מכונות האלגו על תנודות המסחר בשוק ההון, אך בכל מקרה מוקדם לגמור אומר בדבר אחריותן של המכונות על הקריסות המדוברות, החשדנות היא תכונה חיובית וטובה במסחר, אך אינה מבטלת את היתרונות הרבים של האלגו.

 

לא תחליף לסוחר האנושי

אין תשובה חד משמעית בנוגע לשאלה האם המכונות טובות או רעות. עם זאת, דודו רוז סבור כי אנו המשקיעים לא מתחרים במכונה, משום שהמכונות מתחרות אך ורק בעצמן. "אנו פועלים בדרך אנושית, על כל יתרונותיה וחסרונותיה, בה המחשב לא יודע לעבוד: מחשבה, תכנון עיתוי וכד'. התחרות שלנו היא למול סוחרים אחרים, ולכן צריך אסטרטגיה מתאימה, ניסיון ולמידה". לדבריו, מי שסוחר על בסיס, מגמה וכלים שכל משקיע ממוצע יכול להיעזר, יש לו - ללא כל ספק יתרון ברור על המחשב.

 

כך לדוגמה, אירועים חריגים בשווקים, כגון הודעה על רכישת ענק, או קריסת חברה משמעותית עלולים לגרום להפסדים במסחר, מאחר ומדובר במודל מתמטי קיימים עדיין יתרונות לסוחר האנושי שיכול לנתח מצב מאקרו כלכלי ונתונים מאקרו כלכליים שיש להם השפעה עתידית על המסחר. הרובוט יוכל להגיב לאותם אירועים רק אחרי שהשתקפו במסחר ולכן במקרים כאלו לסוחר האנושי יש יתרון בקבלת החלטות אסטרטגיות ארוכות טווח.

 

אך מאידך, בניגוד לסוחר אנושי שעובד 9 שעות ביום, רובוטים עובדים 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע וערוכים להגיב על התפתחויות בשווקים גם כאשר אנחנו ישנים. "הדבר שהכי מפחיד את מנהלי ההשקעות בשוקי ההון הוא שיתרחש משהו משמעותי בשווקים בזמן שהם ישנים או לא נמצאים בעבודה", מבהיר קפילוב.. "זה יכול להיות מאוד משמעותי כשהבורסה צונחת ב-5%, תשואה של שנה לפעמים יכולה להימחק ביום מסחר בודד. רובוט יכול למנוע פגיעה כה משמעותית בתיק ההשקעות כי מוכן לזהות התנהגויות חריגות במסחר ומגיב בהתאם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
האלגו-טרייד
shutterstock
צילום: משה גלנץ
בניין הבורסה בתל אביב
צילום: משה גלנץ
יח"צ
"מכונות האלגו מבצעות אלפי פעולות של מכירה וקניה בחלקיקי שנייה", דודו רוז
יח"צ
"מודל למסחר רובוטי, מצריך היסטוריה ארוכה של התנהגות מדדים, סחורות ומטבע חוץ" , עומר קופילוב
מומלצים