פיילוט הבגרויות החדש יצא לדרך; התלמידים הפגינו
נמשכת המחאה של מנהלים, מורים ותלמידים נגד ההוראות של משרד החינוך למלחמה בהדלפת השאלונים. במקום להשתתף בפיילוט, נציגים מתיכונים בעיר הפגינו מול עירוני ד': "בית ספר זה לא כלא, הגיע הזמן להקשיב לנו". מזכירה מטייבה שהשתתפה בפיילוט: "לא נספיק להדפיס את השאלונים"
תל אביב הובילה היום (א') את מחאת התיכונים והתלמידים נגד הנהלים החדשים של משרד החינוך למלחמה בהדלפת השאלונים של בחינות הבגרות: עשרות מנהלים, מורים ותלמידים מבתי הספר עירוני ד', עירוני ט', עירוני י"א, עירוני י"ד, תיכון חדש, עירוני א' וביאליק רוגוזין הפגינו בצהריים מחוץ לתיכון עירוני ד'. הם הביעו את התנגדותם לתוכנית המחייבת את התלמידים להמתין בכיתות 45 דקות לפני הבחינה, ואת המנהלים להדפיס, לארגן ולחלק מאות שאלונים בפרק הזמן הקצר הזה.
בשעה זו אמור היה להתקיים בבתי הספר ניסוי של משרד החינוך בנהלים החדשים. לפיכך נשארו בבתי הספר אנשים שייכנסו למערכת הפנימית של משרד החינוך, כדי לבדוק אם היא קורסת בזמן שתיכונים מכל הארץ מורידים בו זמנית את טופסי השאלונים.
מנהלת תיכון בגין בראש העין, זהבית גולדמן, ערכה את הניסוי בבית ספרה. "עלינו על כמה באגים והעברנו את הרשמים למשרד החינוך", אמרה. "אנחנו נמצאים בשעת משבר. אין לנו כרגע פיתרון אחר והתפקיד שלי זה להרגיע את התלמידים ולתת להם את תחושת הביטחון. אני לא יכולה לפגוע להם בבגרויות. הם חייבים להיבחן במועד. הם לומדים לשם כך 12 שנה. ברור לי שגם ביום הבחינה יהיו תקלות, ואנחנו נצטרך לתת את המענה. הפיתרון לא טוב, אבל כרגע אין אלטרנטיבה אחרת".
ההפגנה בתל אביב היא חלק ממחאה כלל-ארצית של מנהלים נגד הנהלים. התלמידים הניפו שלטים שעליהם נכתב "זה הזמן להקשיב לתלמידים ולמורים", "כאן לא עושים ניסויים בתלמידים", ו"בית ספר זה לא בית כלא". הם קראו "רוצים תנאים הוגנים, לא להיות כלואים". במקביל מנסה משרד החינוך להגיע להסכמות מול המחאה המתגברת, ומנכ"לית משרד החינוך קבעה לשעות הצהריים פגישות עם יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל-יסודיים מנשה לוי ועם יו"ר מועצת התלמידים הארצית גל יוסף.
"פנינו בצינורות המקובלים למשרד החינוך ולא נענינו", אמרה ל-ynet גלית והבה שאשו, מנהלת עירוני א' לאומנויות בתל אביב. "אנחנו המנהלים לא רוצים הדלפות, אבל האמצעי הזה עלול לפגוע באופן נואש בתלמידים שלנו. אנחנו דורשים שיח ברור ומשמעותי עם הממונים, כולל שר החינוך הנכנס נפתלי בנט. איך אפשר להשאיר תלמידים בלחץ אדיר במשך 45 דקות בכיתה? המשרד צריך לחשוב איתנו על פתרון הולם וראוי".
מנהלת תיכון חדש, לימור מרקינזון, הוסיפה: "מחר יש בגרות בשפות, ביום רביעי יש בגרות במתמטיקה. אנחנו חוששים מכשל טכני. בבגרות באנגלית, כשנשלחו לנו שאלונים חדשים במקום אלה שהודלפו, היה פשוט בלגן מטורף. האתר קרס, לקח להם זמן להעביר לנו את הטפסים. אנחנו חוששים מכישלון. ראינו שזה לא עובד".
חן איפרגן, תלמידת י"א מעירוני ט', השתתפה בהפגנה ואמרה: "אני חושבת שהענישה הקולקטיבית שבה בחר המשרד פשוט לא הגיונית. זה לא שפוי. גם ככה אנחנו נמצאים בלחץ עצום ביום הזה. בשנייה אחת הפכנו כולנו לאשמים, לחשודים".
תומר בסט, תלמיד כיתה י' מעירוני ד', ייגש ביום רביעי לשני שאלונים במתמטיקה: 806 ו-807. "יש לי חצי שעה הפסקה בין שני השאלונים, אז משרד החינוך אומר לי עכשיו 'לא רק שאין לך הפסקה, גם תצא מוקדם יותר מהשאלון הראשון'. זה הגיוני? באנו לפה להשמיע את קולנו כי בסופו של דבר אנחנו נפגעים. אף אחד לא חשב, לא שאל, לא בדק מה המצב בשטח ואם אפשר בכלל להכיל את הנהלים האלה".
לא נספיק לשכפל
גם במגזר הערבי הודיעו מורים ומנהלים שלדעתם השיטה החדשה לפיקוח על הבגרויות עומדת להיכשל. לטענתם, הפתרון היחיד הוא הגברה והידוק האבטחה על השאלונים ומניעת הדלפות.
מירי חאג' יחיא, מזכירה מתיכון עתיד טייבה, לקחה חלק בניסוי היום. לדבריה, היא החלה להוריד את קובצי השאלונים ב-12:00, והשכפול של ארבעה עמודים לקח לה 19 דקות. "אבל במבחן במתמטיקה יש שאלונים שמורכבים מ-15 עמודים", היא אומרת. "לשכפל אותם ייקח המון זמן. 45 דקות לא יספיקו לנו. נצטרך עוד זמן וכוח אדם".
לאחר מכן הוסיפה: "השיטה החדשה לא תעבוד. היא לא הגיונית ובעייתית. הם לא לקחו בחשבון מה יקרה אם החשמל יתנתק, או אם הגלישה באתר משרד החינוך תואט בגלל העומס. אני מאמינה בעצמי אבל יש לי פחד פנימי כלפי התלמידים. העניין מלחיץ את כולם. הכול פתוח עם סימני שאלה".
מנהל בית ספר מאזור הצפון הוסיף: "היום עשינו את הניסוי ללא התלמידים ונתקלנו בבעיות. ביום הבחינה לא נצליח לשכפל את המבחנים בזמן. באותו יום נהיה עסוקים בהרבה דברים. על משרד החינוך למצוא פתרון מקצועי. השיטה החדשה חשופה להדלפות יותר מהקודמת. שיטה כזאת הורסת אותנו".