שתף קטע נבחר
 

הבוס מתעלל? בקרוב הוא ישלם על זה

הצעת חוק חדשה קוראת לחייב המעסיקים לטפל בתופעות של התעמרות כלפי עובדיהם מצד מנהלים, קולגות ואף לקוחות, בין השאר באמצעות מסלולי דיווח מסודרים. על פי נתוני משרד הכלכלה, כל עובד שני סובל מהתעמרות בעבודה

סוף לתופעת ההתעמרות בעבודה? הצעת חוק חדשה שיזמה ח"כ מרב מיכאלי והונחה היום (ב') בכנסת, קוראת לשים סוף להתעמרות שחווים עובדים מצד מנהלים, קולגות ואף לקוחות, זאת באמצעות חיוב המעסיקים לטפל בנושא במסגרת סביבת העבודה.

 

 

בהצעה מפורט, כי התעמרות במסגרת עבודה היא התנהגות חוזרת ונשנית במספר אירועים נפרדים כלפי אדם, שיש בה כדי ליצור סביבה עוינת במסגרת עבודה.

 

בין היתר מפורט כי התעמרות כוללת התייחסות מבזה או משפילה או מזיקה באמצעות צעקות, קללות, האשמות שווא, או הפצת שמועות מזיקות; שיבוש יכולתו של אדם לבצע את תפקידו, לרבות באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או יצירת תנאים בלתי סבירים לביצוע; הטלת משימות על האדם שאינן נוגעות לתחומי תפקידו; וכן הכפפתו של אדם לאווירה של פחד ואיומים.

 

ח"כ מיכאלי. "המוטיבציה הראשונה היא רווחתם של העובדת והעובד" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ מיכאלי. "המוטיבציה הראשונה היא רווחתם של העובדת והעובד"(צילום: מוטי קמחי)

 

בהצעה נקבע, כי המעסיקים יהיו מחויבים לייצר סביבת עבודה המקשה על התעמרות, זאת באמצעות יצירת מסלולי דיווח מסודרים למקרים של התעמרות, טיפול יעיל ומהיר בכל תלונה, וכן דאגה למניעת הישנות של תלונות כאלו. עוד מוצע, כי מעסיק המעסיק יותר מ-25 עובדים יפרסם בקרב העובדים תקנון שבו יובאו עיקרי הוראות החוק בדבר התעמרות בעבודה ויפורטו בו דרכי הגשת התלונות.

 

על פי ההצעה, מעסיקים שעובדיהם יהיו נתונים להתמערות ושלא ימלאו אחר הוראות החוק יהיו חשופים לתביעת נזיקין, שבהימ"ש עשוי לפסוקעליה פיצוי של עד 120 אלף שקל - גם במידה שהמתעמר אינו עובד הכפוף להם. על פי ההצעה, החוק יחול גם על מזמיני שירות של חברות כוח אדם.

 

אחד מכל שניים סובל מהתעמרות

ההצעה זוכה לתמיכה של 38 ח"כים מכל סיעות הכנסת, בהם איתן כבל, איציק שמולי ושלי יחימוביץ' (עבודה), ז'קי לוי (הליכוד), יעקב פרי (יש עתיד), סופה לנדבר (ישראל ביתנו) דב חנין (חד"ש), משה גפני (יהדות התורה) וחנין זועבי (בל"ד).

 

על פי נתוני משרד הכלכלה מינואר 2013, שיעור העובדים שנפגעו מהצקות בעבודה ב-2012 מגיע ל-55.4%,שהם  1.464 מיליון שכירים. המשמעות: אחד מכל שני אנשים העובדים כשכירים במדינת ישראל סבל מהתופעה). נזקי התופעה מתבטאים בין היתר בהעדרויות ותחלופת עובדים גבוהה, תפקוד לא יעיל, פגיעה בתקשורת ובעבודת הצוות ואווירה לא טובה. בשונה ממדינות ה-OECD, דיני העבודה בישראל, אינם מתמודדים באופן ישיר עם התופעה של התעמרות והמחקר בתחום נמצאא בתחילתו.

 

"העבודה היא המקום בו אנחנו נמצאות ונמצאים חלק גדול – אם לא רוב – שעות הערות שלנו", מסרה מיכאלי. "אנחנו לא רק תלויות בה לפרנסתנו. מבחירה או שלא מבחירה, העבודה היא חלק ממה שמגדיר אותנו. מה שקורה לנו בעבודה משליך על חיינו בדרכים שונות, ולכן חשוב לנו כל כך להתמודד עם תופעת ההתעמרות בעבודה.

 

"ההצדקה להתמודדות עם תופעות כאלה בעולם היא בגלל נזק כלכלי לעסק ולמשק. אבל מבחינתי, המוטיבציה הראשונה היא רווחתם של העובדת והעובד, כבוד האדם והשאיפה לשוויון ולמיגור האלימות. שהעבודה תהיה מקום של העצמה ולא של ניצול, של רווחה ולא של מצוקה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים