שתף קטע נבחר
 

"מחירי הדירות בת"א זינקו ב-10% בשנה"

השמאי הממשלתי מספר על קיפאון במחירי הדירות בת"א - אך מבדיקת אתר מדלן עולה כי בשטח חלה התייקרות. על העובדה שרבע מיליון ישראלים בעלי יותר מדירה אחת אומר ניר ואקנין, תושב שדרות: "המחירים הגבוהים במרכז מצחיקים - אבל גם כאן אני לא יכול לקנות דירה". צפו בדיון באולפן ynet

מחירי הדירות, כך נראה, במגמה של עלייה מתמדת: שיעור העלייה הארצי ברבעון הראשון של השנה עומד על כ-4% לעומת השנה שעברה, כך לפי נתוני השמאי הממשלתי הראשי שפורסמו אתמול; אולם מהנתונים גם עולה כי במחירי הדירות בתל-אביב לא חל כל שינוי. אלא שבאולפן ynet טוען רוה איתן, סמנכ"ל המחקר באתר מדלן המספק כלי מידע לרוכשי הדירות, בעיר ללא הפסקה חלה עלייה של לא פחות מ-10% במחירים במהלך השנה החולפת. צפו בדיון.

 

צלמים:רועי עידן אורי דוידוביץ' יוגב אטיאס

צלמים:רועי עידן אורי דוידוביץ' יוגב אטיאס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
לדברי איתן, "מדד המחירים של השמאי הממשלתי מתבסס על דירות 4 חדרים בלבד, ללא הבחנה בין שכונות שונות ופרמטרים אחרים. בלי להתייחס לשוני בין תתי-השווקים השונים בתל-אביב, עלולים להגיע למסקנה שגויה". כך, מדגים רוה, ברבעון הראשון של 2015 בוצעו 40 עסקאות נדל"ן בשכונת עזרא בדרום תל-אביב, לעומת עסקה בודדת ברבעון הראשון של 2014.
 
"ריבוי העסקאות בשכונה זו, בה מחיר הדירות נמוך מהממוצע העירוני, מביא לירידה בממוצע המחירים של דירות 4 חדרים בעיר - ולכאורה משקף ירידה או קיפאון במחירים; בו בזמן שדירת 4 חדרים חדשה בתוך השכונה התייקרה באופן משמעותי - עם מחיר ממוצע של 1.615 מיליון שקלים במחצית הראשונה של 2014, לעומת 1.767 מיליון שקלים ברבעון הראשון של 2015. מדובר בעלייה של 9.4%".
 
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
 
רוה מסביר כי בדיקת משרד מבקר המדינה העלתה שמשרדי הממשלה מפרסמים נתונים שונים, ולעתים סותרים, בנוגע לשינויים במחירי הדירות. לדבריו, "בשנת 2012 מדד מחירי הדירות של הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) עלה ב-8.5% לעומת עלייה של 2% לפי נתוני משרד הבינוי ושל 5% לפי חישובי השמאי הממשלתי. ב-2008 עלה מדד מחירי הדירות של הלמ"ס ב-10.6% לעומת עלייה של 2.8% בלבד במחיר החציוני של דירה חדשה לפי נתוני מינהל הכנסות המדינה ומשרד הבינוי".
 
רוה אף התייחס לנתוני רשות המסים שפורסמו אתמול, לפיהם כרבע מיליון ישראלים מחזיקים ביותר משתי דירות, כלומר בבעלותם דירה אחת למגורים ולפחות דירה אחת להשקעה. לדבריו, מדובר בזינוק של פי 5 במשקל המשקיעים בישראל מאז שנת 2007 - שעמד אז על 50 אלף איש שהחזיקו ביותר מדירה אחת, ל-250 אלף איש נכון לסוף חודש אפריל.
 
בעקבות נתונים אלה שוחחנו עם ניר ואקנין, תושב שדרות המתקשה לרכוש דירה מזה כמה שנים. "אני שומע את המחירים הגבוהים שמשלמים על דירות באזור המרכז ואלה מחירים מצחיקים", הוא אומר, "בשדרות אנחנו משלמים על דירה כ-800 אלף שקל". אבל, הוא מדגיש, המשכורת שלו אינה מספיקה כדי לרכוש נכס למגורים בעיר. על כניסתו של שר האוצר הטרי, משה כחלון, לתפקיד מציין ואקנין כי "אני תולה בו הרבה תקוות, אבל אני חושב שהניסיונות להוריד את המחירים יבואו דווקא לטובת הכיס של הקבלנים - וצריך לדאוג לאזרח הקטן".
שדרות. המחירים הגבוהים במרכז "מצחיקים" ()
שדרות. המחירים הגבוהים במרכז "מצחיקים"
 

בענף הנדל"ן לא מופתעים מעליות המחירים

בעקבות הנתונים שפרסם אתמול השמאי הממשלתי על עליות המחירים ברבעון הראשון של השנה, התגובות מענף הנדל"ן לא איחרו להגיע. חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן, טען כי מדובר בנתונים צפויים. "אפשר לאנוס את השוק באמצעות מסים, היטלים והצהרות - אבל צריך לזכור שזה תקף לתקופות קצרות בלבד. בסופו של דבר, חסרות כ-150 אלף דירות בישראל ולכן, עם כל הצער, לא ניתן לעצור את עליית מחירי הדירות עד שהמדינה תטפל בהיצע".

 

אוהד סבן, סמנכ"ל בחברת דונה, הוסיף כי "עליות המחירים מוכיחות איך החלום של זוגות צעירים לקנות דירה ממשיך להתרחק. כשהמחיר בערים כמו אשקלון, מודיעין ואשדוד עולה בשיעור של 6%-7%, מבינים שגם האלטרנטיבה למרכז הארץ הופכת לקשה במיוחד. עד היום התוכניות הממשלתיות לא הובילו לשינוי אמיתי בשוק הדיור, ועדיין לא ברור כיצד הממשלה החדשה מתכוונת לפעול. הדבר היחיד שברור כרגע הוא שמחירי הדיור ימשיכו לעלות, כל עוד הממשלה החדשה לא תביא בשורת אמת".

 

שמחה גרידינגר, יו"ר ובעלי חברת נתיב פיתוח, חיזק את הדברים: "לא היינו צריכים את דו"ח השמאי הממשלתי כדי לומר שמחירי הדירות עולים. מאז נגנזה תוכנית מע"מ אפס, זוגות צעירים התייאשו מהבטחות הממשלה ורוכשים בקושי רב את דירת החלומות שלהם. אני גם לא רואה כרגע אפשרות שהמחירים יירדו, בטח כשבכל יום הממשלה החדשה זורקת תוכניות לאוויר כדי לראות מה יתפוס. כל עוד הממשלה לא תיישם תוכנית רוחבית, מקיפה וכוללת לפתרון משבר הדיור, נראה את מחירי הדירות עולים".

 

לדברי אבי זיתוני, מנכ"ל ובעלי חברת א.זיתוני, "עד לפני 5 שנים כפר סבא נהנתה מהיצע דירות גדול בזכות השכונות הירוקות. אך כעת רוב השכונות מאוכלסות, היצע הדירות בעיר אפסי, הביקושים קשיחים והמחירים עולים. כפר סבא הולכת בדרכה של רעננה. כלומר במשך שנים רבות לא נבנו דירות בעיר והמחירים זינקו במאות אחוזים. כך יקרה גם בכפר סבא במידה ולא יופשרו עתודות קרקע נוספות".

 

ד"ר אלדד פרי, יו"ר קבוצת אלדד פרי, הוסיף כי "אין פלא שאנחנו מגיעים לרבעון נוסף של עליות במחירי הדיור. הפתרונות שהוצעו בשנים האחרונות על ידי הממשלה, בין אם הקודמת ובין אם זו הנכנסת, נגעו בעיקר לצד הביקושים בענף הנדל"ן, והן מתעלמות מצד ההיצע החשוב יותר במקרה זה. ללא שחרור יחידות דיור נוספות לשוק, והסרה משמעותית של חסמים בירוקרטיים שיובילו להוזלת מחירי הקרקעות, לא נראה שמגמת עליות המחירים תסתיים בטווח הנראה לעין".

 

ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, יצא בביקורת קשה עוד יותר. "זהו מצב חמור מאין כמותו שאינני זוכר מעולם", אמר. "מחירי הדיור, כולל בערי הפריפריה, הגיעו לרמות בלתי סבירות לחלוטין שציבור הרוכשים ולוקחי המשכנתאות לא יוכל לעמוד בו. קיימת סכנה ממשית של קיטון בעסקאות ברמות מחירים גבוהות ביותר, מה שעלול להיות שילוב מסוכן של היעדר יכולת הציבור לרכוש דירות ולעמוד בהחזר המשכנתאות, עם קושי גובר והולך של הקבלנים למכור דירות ברמות המחירים הללו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תל-אביב. קיפאון או עליית מחירים?
צילום: ירון ברנר
מומלצים