שתף קטע נבחר

 

למה גברים קיימים? עכשיו יש תשובה

לזכרים תפקיד אחד בלבד ברבייה. אז למה תהליך האבולוציה התיר להם (ולנו) לשרוד? הנה ההסבר המדעי

שאלתן את עצמכן פעם מי צריך גברים? עכשיו יש למדענים תשובה עבורכן, וגם עבורכם. עקב העובדה שבהרבה מינים וזנים, הזרע הוא התרומה היחידה של הזכרים - בהם הגברים - לתהליך הרבייה, ביולוגים תהו לא פעם מדוע תהליך האבולוציה, שידוע ביעילות חסרת הרחמים שלו, התיר להם לשרוד. כעת יש למדענים בריטים הסבר לכך. לפי המדענים, זכרים דרושים לתהליך שמכונה "הברירה הזוויגית" (Sexual selection), תהליך שמסייע למינים ולזנים להדוף מחלות ולמנוע הכחדה.

הוא נשאר כאן בגלל הברירה הזוויגית (shutterstock) (shutterstock)
הוא נשאר כאן בגלל הברירה הזוויגית(shutterstock)

המדענים אמרו כי מערכת שבה כל הצאצאים נולדים ללא הזדווגות, כמו באוכלוסיות כל-נקביות, תהיה יעילה בהרבה בהולדת מספר רב יותר של צאצאים. אבל במחקר שפורסם אתמול (ב') במגזין המדעי "Nature" הם הסבירו כי הברירה הזוויגית, שבה מתחרים זכרים זה מול זה כדי שייבחרו על ידי הנקבות לצורך רבייה, משפרת את מאגר הגנים ואת בריאות האוכלוסייה הכללית - ומסבירה בכך את חשיבותם של הזכרים (והגברים) בעולם.

 

עוד בחדשות

אובמה פתח טוויטר: "הרשו לי אחרי 6 שנים"

הבייס ג'אמפר שצנח עם כלבתו נהרג בקליפורניה  

 

מחסור בתהליך הסלקציה, כאשר אין יחסי מין או שאין צורך להתמודד עליהם, מותיר אוכלוסיות שלמות חלשות יותר מבחינה גנטית, ומעלה את הסיכויים להכחדתן בסופו של דבר. "תחרות בין זכרים על הרבייה מעניקה תרומה חשובה מאוד - היא משפרת את הבריאות הגנטית של האוכלוסייה", אמר פרופסור מט גייג', שהוביל את המחקר באוניברסיטה הבריטית איסט אנגליה.

 

"הברירה הזוויגית משיגה זאת בכך שהיא משמשת כפילטר להורדת מוטציות גנטיות מזיקות, מסייעת לאוכלוסיות לשגשג ומונעת הכחדה בטווח הארוך", הוסיף המדען הבריטי. כמעט כל המינים והזנים הרב-תאיים מתרבים באמצעות מין, אבל לדברי גייג' לא קל להסביר את קיומו מבחינה ביולוגית. הוא ציין כי למין חסרונות רבים, ובהם העובדה שרק מחצית מהצאצאים, הבנות, יוכלו להביא בעצמן צאצאים לעולם.

 

במחקר, צוותו של גייג' גידל חרקי טריבוליום במשך עשר שנים בתנאי מעבדה, וההבדל היחיד בין האוכלוסיות היה האינטנסיביות של הבחירה הזוויגית בכל שלב ברבייה. חוזק הברירה הזוויגית נע בין תחרות קשה - 90 זכרים מתמודדים בינם לבין עצמם אל מול עשר נקבות בלבד - לבין מחסור מוחלט של בחירה זוויגית. במקרה האחרון לנקבות אין בחירה, ולזכרים אין תחרות.

 

אחרי שבע שנים של רבייה, המייצגים כ-50 דורות, המדענים גילו כי האוכלוסיות שבהן היה תהליך ברירה זוויגית חזק התמודדו טוב בהרבה במקרה של זיווג של זכר ונקבה בעלי קרבה משפחתית. לעומתן, באוכלוסיות שבהן הברירה הזוויגית הייתה חלשה עד לא קיימת, חלה ירידה חדה בבריאות בעקבות זיווגים של קרובי משפחה, והן נכחדו לחלוטין תוך כעשרה דורות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מי צריך אותו בכלל?
צילום: Shutterstock
מומלצים