שתף קטע נבחר

מהגימנסיה והרכבת התחתית ועד לאנטנות והשריפה: מגדל שלום חוגג יומולדת 50

האייקון התל אביבי וגורד השחקים הראשון של ישראל כבר בן 50. למה הוא לא נבנה עם הפנים לים, מדוע תחנת הרכבת מעולם לא פעלה, לעומת הרכבת של ה"מאירלנד" שדווקא נסעה לצד מוזיאון השעווה, מה מכרו בכלבו שלום ומה גרם לשריפה המפורסמת? בואו לחגוג עם הסמל הלבן של העיר הלבנה

 
המגדל המפורסם ביותר בתל אביב, ואולי בישראל כולה עד שלהי שנות ה-80, היה ללא ספק מגדל שלום. מפלצת הבטון הלבנה המתנשאת לגובה 34 קומות בסמוך לחוף הים, היתה גורד השחקים הראשון בישראל, ובימיו הראשונים של המגדל היה הגבוה ביותר במזרח התיכון.

 

מגדל שלום נחנך ב-1965 והשנה הוא חוגג 50 להיווסדו. לרגל החגיגה חזרנו לכמה נקודות בולטות בהיסטוריה שלו. הקליקו על המגדל כדי לחשוף את הרגעים והמתחמים החשובים בתולדותיו, וכדי ללמוד קצת על ההיסטוריה המפוארת שלו.

 

לצד האיור המיוחד, אספנו עבורכם כמה תמונות מעניינות מרגעים גדולים (וקצת נאיביים) בהיסטוריה של המגדל, מרביתן מארכיון לשכת העיתונות הממשלתית שתיעדה את הפלא הגדול של תל אביב בעיקר בימיו הראשונים.

תמונה נדירה זו מ-1964 מציגה את שיטת הבנייה המיוחדת של המגדל. ראשית נבנו שני צריחים בשני צידיו, ובהמשך נבנה החלק המרכזי כמעין גשרים, שכמובן נשענו על עמודים תומכים (צילום: כהן פריץ, לע"מ)
תמונה נדירה זו מ-1964 מציגה את שיטת הבנייה המיוחדת של המגדל. ראשית נבנו שני צריחים בשני צידיו, ובהמשך נבנה החלק המרכזי כמעין גשרים, שכמובן נשענו על עמודים תומכים(צילום: כהן פריץ, לע"מ)

כפי שקראתם באיור שלנו, ב"כלבו שלום" נהגו לערוך תכופות שבועות מיוחדים שהוקדשו למדינות העולם. בתמונה זו, מראשית ימי הכלבו, "שבוע ערב" שבמסגרתו אירחו גמלים ונמכרו מוצרים ערביים לקהל הישראלי - שקיבל את זה באהבה באותם ימים (צילום: אילן ברונר, לע"מ)
כפי שקראתם באיור שלנו, ב"כלבו שלום" נהגו לערוך תכופות שבועות מיוחדים שהוקדשו למדינות העולם. בתמונה זו, מראשית ימי הכלבו, "שבוע ערב" שבמסגרתו אירחו גמלים ונמכרו מוצרים ערביים לקהל הישראלי - שקיבל את זה באהבה באותם ימים(צילום: אילן ברונר, לע"מ)

ומה עם שבוע אמריקה? גם הוא היה, כמובן, הרי הכלבו היה החלום הכי אמריקאי שיכול להיות - כאן בישראל. בתמונה הלקוחה מתוך הכלבו, ניתן לראות את השלט "W.42 STR" המסמל את רחוב 42 הניו יורקי  (צילום: אילן ברונר, לע"מ)
ומה עם שבוע אמריקה? גם הוא היה, כמובן, הרי הכלבו היה החלום הכי אמריקאי שיכול להיות - כאן בישראל. בתמונה הלקוחה מתוך הכלבו, ניתן לראות את השלט "W.42 STR" המסמל את רחוב 42 הניו יורקי (צילום: אילן ברונר, לע"מ)

וכאן אנחנו כבר בשבוע רומניה מ-1968. בחזית המגדל נתלה השלט המבשר על השבוע המיוחד - בעברית ובאנגלית  (צילום: משה מילנר, לע"מ)
וכאן אנחנו כבר בשבוע רומניה מ-1968. בחזית המגדל נתלה השלט המבשר על השבוע המיוחד - בעברית ובאנגלית (צילום: משה מילנר, לע"מ)

הכלבו המפואר של תל אביב בירך ב-1967 את חיילינו האמיצים על "הניצחון המזהיר" במלחמת ששת הימים. לרגל המאורע הציע הקניון חבילות שי ב-10 לירות ודגלים בגדלים שונים. בתחתית המודעה הלקוחה מהעיתונות הישראלית - הודעה על הגעתו של משלוח אורז!
הכלבו המפואר של תל אביב בירך ב-1967 את חיילינו האמיצים על "הניצחון המזהיר" במלחמת ששת הימים. לרגל המאורע הציע הקניון חבילות שי ב-10 לירות ודגלים בגדלים שונים. בתחתית המודעה הלקוחה מהעיתונות הישראלית - הודעה על הגעתו של משלוח אורז!

המגדל בימי בנייתו, בתמונה מ-1965, מבט ממערב (צילום: כהן פריץ, לע"מ)
המגדל בימי בנייתו, בתמונה מ-1965, מבט ממערב(צילום: כהן פריץ, לע"מ)

בדד: קצת יותר מ-25 שנה לאחר מכן, תצלום אווירי של אזור המגדל, עוד לפני תקופת הבנייה לגובה של דרום-מרכז תל אביב, עומד המגדל לבדו בשטח ב-1990. בתחתית התמונה: הדולפינריום בימים קצת יותר יפים (צילום: משה מילנר, לע"מ)
בדד: קצת יותר מ-25 שנה לאחר מכן, תצלום אווירי של אזור המגדל, עוד לפני תקופת הבנייה לגובה של דרום-מרכז תל אביב, עומד המגדל לבדו בשטח ב-1990. בתחתית התמונה: הדולפינריום בימים קצת יותר יפים(צילום: משה מילנר, לע"מ)

ואיך אפשר בלי מוזיאון השעווה? בתמונה זו עיצוב דמותו של חיים יבין, מר טלוויזיה שכיכב מעל לגרם המדרגות הנעות בכניסה למוזיאון  (צילום: יוסי רוט, לע"מ)
ואיך אפשר בלי מוזיאון השעווה? בתמונה זו עיצוב דמותו של חיים יבין, מר טלוויזיה שכיכב מעל לגרם המדרגות הנעות בכניסה למוזיאון (צילום: יוסי רוט, לע"מ)

השריפה המפורסמת במגדל שלום לפני כ-4 שנים (צילום: שחר פרידמן) (צילום: שחר פרידמן)
השריפה המפורסמת במגדל שלום לפני כ-4 שנים(צילום: שחר פרידמן)

ובחזרה להווה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ובחזרה להווה(צילום: ירון ברנר)

אם לא מספיק לכם מה שגיליתם על המגדל באמצעות האיור שלנו, תוכלו לעשות זאת במרכז להכרת תל אביב הנמצא בתוך המגדל עצמו ומקיים סיורים באמצעות צוות מדריכים מקצועי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שוליק קוטלר
מגדל שלום
צילום: שוליק קוטלר
מומלצים