שתף קטע נבחר

 
צילום: גיל יוחנן, חיים צח

"החבר", "המרוקאי", ו"הסעודה האחרונה": העדויות בפרשת רונאל פישר

שמות קוד, מעטפות סודיות ושיבוש חקירה: העדויות שמתפרסמות הבוקר ב"ידיעות אחרונות" חושפות את השיטה שבה פעלו המעורבים בפרשה. רות דוד תדרכה את עדת המדינה: "תיכנסי לחדר החקירות ותתמוטטי". האחים נחמיאס: "הוא עקץ אותנו, אמר שסוף העולם מגיע"

פישר בבית המשפט בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
פישר בבית המשפט בירושלים(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

שמות קוד, מעטפות סודיות ושיבוש חקירה: תמלולי העדויות של המעורבים בפרשת רונאל פישר המסועפת, המתפרסמים הבוקר (יום ג') ב"ידיעות אחרונות", חושפים לכאורה התנהלות מטרידה מצד אלה שהיו אמורים להיות אמונים על שמירת החוק. העברת מעטפות חשאיות מיד ליד והנחיות כיצד לשבש חקירה או להתחמק ממנה הן רק חלק ממערך ההסתאבות שעולה מן העדויות של הגורמים הרבים בפרשה.

 

בשבוע שעבר הוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים כתב אישום חמור נגד עו"ד רונאל פישר, נגד שותפתו, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר עו"ד רות דוד, ונגד קצין החקירות לשעבר, רב-פקד ערן מלכה. מכתב האישום עולה כי מלכה ופישר חברו יחד כדי לסחוט כספים מנחקרים: מלכה העביר לפישר מידע מסווג על חקירות משטרה גלויות וסמויות ועל בקשות למעצרים, ופישר הדליף את המידע לנחקרים תמורת תשלום שאותו חלק אחר כך עם מלכה. על פי כתב האישום, פישר נהג להזמין את הנחקרים למשרדו, להרשים אותם בבקיאותו בחקירות ולגייס אותם כלקוחות, תוך שהוא יוצר מצג כאילו הוא יכול להשפיע על החקירה. היום ידון בית המשפט בבקשת הפרקליטות להאריך את מעצרם של פישר ומלכה עד תום ההליכים.

 

משרד המשפטים עדכן ביום הגשת כתב האישום כי בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, התקיימה ישיבה בלשכת פרקליט המדינה עם ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה ועם הנהלת המחלקה לחקירות שוטרים, ובה הוחלט כי המשטרה תקיים בדיקה לגבי טענות הנוגעות להתנהגות פסולה של עו"ד דוד בעת כהונתה כפרקליטת מחוז תל אביב.

 

ערן מלכה, רות דוד ורונאל פישר (צילום: גיל יוחנן, אוהד צויגנברג) (צילום: גיל יוחנן, אוהד צויגנברג)
ערן מלכה, רות דוד ורונאל פישר(צילום: גיל יוחנן, אוהד צויגנברג)

 

"צריך להכין אותך לחקירה"

ע', עובדת במשרדם של פישר ודוד, שהייתה מעורבת בהעברת המידע והכספים, הסכימה לשמש עדת מדינה בפרשה. "רותי (דוד) אמרה לערן (מלכה) בטלפון שהיא מנחה את רונאל מה לומר בחקירה", אמרה בחקירתה. "היא אמרה לו ככה: 'המצב של ע' ושל רונאל שונה בגלל שרונאל קיבל כבר זימון לשימוע, ולכן ההתנהגות שלה בחקירה צריכה להיות שונה'. היא אמרה לערן שאותי יכינו לחקירה ושרונאל צריך לשתוק בחקירה בעצת עורך דינו. כשבאתי למחרת למשרד רותי זרקה לי, 'צריך להכין אותך לחקירה'. בשיחת מסדרון אמרתי לה שאני מאוד לחוצה, והיא הרגיעה אותי ואמרה שיכינו אותי. במהלך הפגישה דיברנו כל הזמן על הפלאפונים ועל זה שלא מחקתי הודעות. רותי ידעה שיש לי 'בעיות בפלאפון', שיש שם חומרים בעייתיים ושאם פותחים אני בבעיה.

 

"רותי אמרה לי, 'את תתנהגי בחקירה כמו שאת יודעת, הקו שלך זה להיכנס לחדר חקירות ולהתמוטט'. הרעיון היה לבזבז את הזמן כדי לא להיעצר. אמרתי שאני נוסעת לחו"ל ואז רותי אמרה לי בחצי צחוק 'את תתמוטטי או משהו כזה ותגמרי את זה'. היא עשתה הכול כדי להרגיע אותי. היא לא עודדה אותי לנסוע לחו"ל, בשלב הזה כבר הייתי אחרי חצי בקבוק וויסקי, הייתי מסודרת בראש".

 

בתשובה לשאלה אם דוד ופישר נסעו לחו"ל להדריך שם את הקבלן יאיר ביטון, השיבה: "רותי הייתה תמיד מקור מאזן עבור רונאל. הוא סמך עליה. אני יכולה לומר במאה אחוז שרותי ידעה על החומר שערן מלכה העביר לגבי החקירה של יאיר ביטון. היא ידעה שהחומר הוא חומר משטרתי ושהוא מגיע מערן. היא הכירה את ערן, היא לא טיפשה.

 

רות דוד (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
רות דוד(צילום: אוהד צויגנברג )
 

"היו מילות קוד: ערן ואני קראנו ליאיר ביטון 'המרוקאי'. שם הקוד של ערן היה 'החבר'. כשאני ורונאל היינו עם עוד אנשים בחדר והוא רצה לומר לי לדבר עם ערן הוא היה אומר לי 'דברי עם החבר'. גם רותי ידעה שאני קוראת לערן 'החבר'. רותי הייתה המבוגר האחראי בפרשה הזאת. בכינוי 'השמן' כונו גם עופר נמרודי וגם אלון חסן.

 

"קברתי את המעטפה בחצר" 

"המעטפה שהכילה חומרים משטרתיים הייתה במקום מחבוא במשרד של רותי בקומה 10 לפני שהיא עברה למשרד של רונאל. היו פעם או פעמיים שהמעטפה הייתה אצל רותי לבד במשרד. אני העליתי את המעטפה לרותי והחזרתי אותה מרותי. המעטפה הזאת כל הזמן הסתובבה בין רונאל, לרותי למקום המחבוא. אני הייתי אחראית על המעטפה כשהיא הייתה אצל רונאל. כשהיא הייתה אצל רותי, היא הייתה אחראית עליה. במעטפה היו חקירות סגורות, שאלות ותשובות, צילומים של צ'קים וטבלאות סליקה בקשר לחקירה של יאיר ביטון.

 

"בפעם הראשונה שערן הגיע למשרד הוא הביא דיסק-און-קי והדפסנו את החומר בחדר של רונאל. ערן הסביר לנו על הפרשה שיאיר נתן הלוואות לאברג'יל. אחר כך יאיר הגיע למשרד ודיברנו. אחרי חצי שנה רותי נכנסה לעניינים והם נסעו לפגוש את ביטון בחו"ל. אחרי כמה ימים הם חזרו ורונאל אמר לי שהמעטפה אצל רותי. בהוראה של רונאל לקחתי מרותי את המעטפה והבאתי אותה לבית שלי כדי שהיא לא תהיה במשרד. קברתי את המעטפה בתוך שקית בחצר במושב. אחרי זה ביקשו ממני להביא את המעטפה כשיאיר הגיע מחו"ל וזומן לחקירה, ואז רותי, רונאל ויאיר ישבו במשרד על המעטפה".

 (צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג) (צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג)
(צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי, אוהד צוינגברג)
 

"אחרי התפוצצות הפרשה בפעם הראשונה, בעקבות אלון חסן, כולנו הלכנו לפסיכיאטרים. ערן מלכה היה במצב קשה. רונאל היה במצב נפשי לא טוב וגם אני. כולנו השתגענו. הבנתי שלערן יש קומבינה באברבנאל. הוא רצה לקבל חוות דעת שתביא לו פנסיה רפואית. אני הלכתי לפסיכיאטר פרטי".

 

"פריצה למכשירים - נזק של חמש עד שבע שנים"

הפסיכיאטר פרופסור יורם ברק נחקר כחשוד בשיבוש מהלכי משפט בפרשה. בחקירתו אמר ברק כי הוא זכר את עו"ד רות דוד אומרת בפגישה בחצר ביתו של פישר, "אם הפלאפונים ייפרצו יהיה רע וחמור". מהחקירה עולה כי היא התכוונה למכשיר של פישר. ברק נשאל אם דוד נראתה מודאגת עקב כך שהפלאפונים נפרצו, וברק השיב, "כן. כאשר דיברו על כך שהפלאפונים נפרצו רות נראתה חוששת ומודאגת מאוד. זה לא היה נראה כאילו נפלתי לערב של ישיבת עבודה. זה היה ערב עם יין ואוכל ודיברו על עוד נושאים, פוליטיקה והתבדחויות".

 

פרופ' ברק. "לא נפלתי לישיבת עבודה" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
פרופ' ברק. "לא נפלתי לישיבת עבודה"(צילום: עידו ארז)

הוא הוסיף כי פישר "היה מאוד עצוב ומדוכא, כמעט לא דיבר, מה שלא אופייני לו. הוא אמר שהוא מבין שאם יוצג חומר מהפלאפונים, זה יעשה נזק מאוד משמעותי. הוא היה שתקן, מכונס, כמעט על גבול הבכי". עוד הוסיף כי דוד ופישר הגדירו את הנזק שהפריצה למכשירים תגרום כ"אסון. חמש עד שבע שנים. אלה היו האמירות. היה ברור שרונאל וגם רות משדרים אחד לשני את אותו מסר שלפיו הולך להיות נורא". 

 

הקבלן יאיר ביטון: "חיסיון עו"ד-לקוח"

לאורך כל חקירתו של יאיר ביטון ניסה הקבלן להכחיש את כל הטענות שהועלו נגדו, לרבות על כך שקיבל לידיו מפישר עותק של השאלות שהוא עמד להישאל בחקירתו. ביטון סירב בעקביות לענות לשאלות שעסקו בעורכי הדין שלו: "צר לי מאוד על מה שאני שומע על עורכי הדין שלי בחקירות. לי באופן אישי אין יד בדבר. בהמלצת עורכי הדין שלי אני לא יכול להתייחס לשאלות על משרד פישר ועל עורכי הדין שלו, כי מדובר בחיסיון עו"ד-לקוח".

 

הקבלן יאיר ביטון: "צר לי על עורכי הדין שלי" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הקבלן יאיר ביטון: "צר לי על עורכי הדין שלי"(צילום: ירון ברנר)
 

על היכרותו עם מלכה השיב: "אני חושב שראיתי מישהו עם פרצוף דומה אצל רונאל, אבל אינני זוכר מי בא ומי הלך אצלו. באותו מקרה היה פורום גדול של אנשים, אולי היה על האש אצלו בבית, ואת הפרצוף הזה נראה לי שראיתי, אולי. אני הייתי המנגליסט, ונכנסו אנשים 'שלום שלום' שאת חלקם אני בכלל לא מכיר".

 

דוד: "התעלפתי כי לא עמדתי בשקרים"

דוד, מצדה, הכחישה בחקירתה היכרות מוקדמת עם מלכה, זאת בניגוד לעדות עדת המדינה: "סיפרתי לכם כל מה שאני זוכרת ואין לי כוונה להסתיר. רק אחרי המעצר הראשון של אלון חסן, ביולי 2014, הבנתי לכאורה מה הקשר וידעתי מיהו באופן משמעותי. לפני כן אני לא זוכרת אם היה לי קשר כלשהו עמו וגם אם היה - הוא היה חסר משמעות עבורי".

 

דוד גם נחקרה ארוכות על הצעת העבודה שהעבירה לעו"ד נסים מרום בפרקליטות מחוז תל אביב, בזמן שהיה ממונה על חקירה סמויה נגד החבר הקרוב של דוד ולקוחו של רונאל פישר, יאיר ביטון, בדבר קשרים עם משפחת הפשע אברג'יל. דוד הציעה למרום, שעבד בעבר תחתיה בפרקליטות ונחשב למקורב אליה, לעזוב את הפרקליטות ולגשת למכרז לתפקיד יועץ משפטי של מע"צ. היא הדגישה בפני מרום כי שמעה על התפקיד המתפנה מפיו של פישר, השותף שלה, המייצג גם את מנכ"ל החברה.

 

דוד, לאחר התעלפותה בבית המשפט (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות) (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
דוד, לאחר התעלפותה בבית המשפט(צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
 

כאשר נשאלה על הקשר שלה ליאיר ביטון, דבקה בכך שהיא לא זוכרת את פרטי שיחותיהם. "אני לא שוחחתי איתו על חקירה שטרם נולדה. אני רק ידעתי שהוא נחקר בעבר במס הכנסה, גם לגבי העברת כספים לאברג'יל, והוא ראה שם את הפרקליט שלי לשעבר נסים מרום. לא ידעתי על מועד המעצר, לא ידעתי שיש חקירה שעומדת בפתח".

 

דוד נשאלה אם ניתן לקבל מידע מחקירה סמויה באופן חוקי, והשיבה: "לא שאני מכירה".

החוקר תהה: "את מאשרת שקיבלת מרונאל מידע שהושג לא כדין?". דוד: "קיבלתי ממנו מידע על חקירה סמויה". בהמשך נשברה דוד, התייעצה עם עורך דינה, שבה לחקירה ואמרה: "לגבי יאיר ביטון - לא סיפרתי הכול".

 

על התעלפותה בבית המשפט בפתח הדיון על הארכת מעצרה לפני שבוע וחצי אמרה: "מה שהעיק עליי מאוד זה ששיקרתי ולא סיפרתי את האמת בחקירה, וזה הטריף אותי, וזו הסיבה שפשוט קרסתי. אני לא יכולה לעמוד בזה יותר ואני מספרת לכם כל דבר שאני יודעת. אני חושבת שפעם אחת רונאל אמר לי משהו כמו 'אם יאיר היה משלם כל החקירה הזו הייתה עפה'".

 

"יאללה, לכי תהיי עדת מדינה"

רעייתו של פישר, מיכל, סיפרה בעדותה על הפגישה שנערכה בחצר ביתם ב-27 באפריל, מיד אחרי שהגיע לידיהם המסמך שנשלח בטעות מהמשטרה ובו אישור למחלקה לחקירות שוטרים לעיין בחומרים שנמצאו בפלאפונים של פישר ושל ע'. בפגישה נכחו פישר, דוד, ע' ועוד כמה עורכי דין מהמשרד, והיא זכתה לכינוי "הסעודה האחרונה".

 

"המזכירה ראתה את המסמך ומאוד חששה מהחקירה שהעריכו שתגיע במהרה", סיפרה מיכל. "היא שתתה וצחקה, שלפה דרכון והציגה אותו כדי להראות שהיא רצינית בכוונתה להיעלם לחו"ל. במהלך המפגש מישהו זרק לה בצחוק 'יאללה, לכי תהיי עדת מדינה', והיא אמרה לרונאל שהיא נעלבה מזה. מאוחר יותר הבנתי שהיא באמת חתמה על הסכם עד מדינה".

 

אחד מעורכי הדין שהשתתפו בפגישה סיפר כי הם דנו בשאלה אם מדובר בפקס תמים שנשלח למשרד בטעות או שזה תרגיל חקירה: "רות הייתה מאוד נינוחה. היא טענה שאין אפשרות להוציא תוכן מפלאפונים והעריכה שזה תרגיל חקירה. אחרים חלקו על דעתה והעריכו שמח"ש הצליחו לדלות חומרי חקירה מהפלאפונים. מישהו אמר שכל מה שהושג - הושג בדרך לא חוקית ולכן לא קביל בבית משפט, כי המדיניות של אפל היא לא לפרוץ לפלאפונים". לדברי עורך הדין, כל הנוכחים היו נינוחים והאמינו ש"אם היה משהו דרמטי כבר היו מעצרים". לדבריו, רק המזכירה שראתה את המסמך "הייתה סהרורית, כל הזמן דיברה בטלפון, נכנסה לבית ויצאה".

 

דוד נשאלה בחקירתה על מסמך שהגיע לטלפון שלה, שניתן בדלתיים סגורות במעמד צד אחד. "האם יכולת להחזיק מסמך כזה בצורה חוקית בטלפון שלך?"

דוד: "לא נתתי דעתי בכלל לנושא הזה, בכלל לא חשבתי על ההיבט הזה. עכשיו כשאתה מדבר עליו אני חושבת שאתה צודק ויש עם זה בעיה. באמת לא חשבתי על זה. מסמך שניתן בדלתיים סגורות לא היה צריך להגיע אליי".

 

היא נשאלה גם לגבי תוכן הפגישה, בדבר דיון סביב החלטת בית המשפט לגבי פריצת המכשירים. דוד הסבירה: "העניין היה לנסות להבין את ההחלטה. לא הייתה כוונה ל'כיצד נערכים עכשיו'. זה ממש לא היה על השולחן. לא דובר על ראיה מסבכת או לא, אלא אם החומרים נפרצו ואם ניתן לעשות בהם שימוש מבחינה משפטית. היו בפגישה עוד עורכי דין".

 

"פישר עשה 'טררם' ואמר שנגמרו לי החיים"

הקבלנים האחים יוסי ואביב נחמיאס נעצרו בחשד כי העבירו מאות אלפי שקלים לפישר כדי שיעביר להם מידע מחקירות. "אנחנו היינו בלחץ, מעולם לא התמודדנו מול מערכת משטרתית או משפטית, יכול להיות שזה העוקץ שעשה לנו", אמר הנחקר אביב נחמיאס, שמעיד כי שילם 150 אלף שקלים לאחר פגישה ראשונה עם פישר. נחמיאס נחקר בחשד למתן שוחד ושיבוש הליכי חקירה. הוא נחקר בתחילה בהקשר לפרשיות מע"מ, וכך הגיע לפישר. "מהדבר הזה רונאל עשה 'טררם'", סיפר. "קיבלתי זימון לחקירה ודיברתי עם רונאל. הוא אמר לי שזה חמור ודרש סכום גבוה". הוא ממשיך לספר כי אחרי הפגישה הראשונה פישר דרש 100 אלף שקלים נוספים.

 

"בפעם הראשונה שהוא דיבר איתנו על כסף גדול זה היה כשאמרנו לו שיש לנו בעיה ושאנחנו נחשדים ב'יהלום' במע"מ. אני חושב שהוא ביקש שני צ'קים". על פי הנחקר, כבר בפגישה הראשונה ביקש פישר 150 אלף שקלים - וקיבל אותם. האחים, כל אחד בחקירתו, טענו כי הם נעקצו על ידי פישר. יוסי נחמיאס אמר בחקירתו: "הוא עקץ אותי בזה שהפחיד אותי במשמעויות של החקירה. הוא סיפר לי סיפורי הפחדות שסוף העולם מגיע. בסיטואציה שהייתי בה, כל קנה קש רעוע שהוא היה זורק - אז אמרתי שהוא עורך דין גדול". האחים הכחישו בכל תוקף כי שילמו שוחד לפישר בתמורה למידע שמסר להם.

 

יוסי נחמיאס (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יוסי נחמיאס(צילום: גיל יוחנן)
 

אביב נחמיאס: "זה סכום גדול מאוד, אבל כשאנחנו דיברנו איתו הוא תיאר איך תיראה החקירה, הוא הסביר שהמצב חמור מאוד. במקרה של טיפול משפטי לא נכון התוצאות יהיו חמורות, ולכן הוא מבקש שכר טרחה גבוה. יכול להיות שזה חלק מהעוקץ שהוא עשה לנו, אומר 'תראו יהיה לכם ככה וככה', והיה לנו את הפרויקט של הרכבת ועוד פרויקטים אחרים, אז 150 אלף נראה הרבה כסף אבל זה משהו שיכולנו לעמוד בו. אני אסביר את השיטה של רונאל פישר - בנאדם עם קסם מפה ועד אינסוף. יכולת ורבלית מדהימה למרות הגמגום. אולי אפילו מנצל את הגמגום כמשהו תמים ויפה, יכולת משחק. יושב אצלו מישהו, אני, ויש לנו אינטרסים משותפים. אני בא אליו עם הזימון של 'יהלום', והוא מצייר לי שנגמרו לי החיים".

 

מלבד פישר, דוד, מלכה, האחים נחמיאס וביטון נאשמים בפרשה גם אישים נוספים, בהם מנכ"ל מע"צ לשעבר שי ברס, החשוד ששילם עבור מידע מחקירה בעניינו. לדברי ברס, לפני שנה פנה אליו פישר וסיפר לו שמתנהלת חקירה בעניינו. "פישר אמר לי שהוא מכיר את כל המערך המשטרתי, מהמפכ"ל ועד נציבי המשנה", סיפר ברס בחקירתו. "הוא לא רצה כסף על המידע אלא על הפעולה שתעלים את החקירה". בתשובה לשאלה בנוגע לסכום שדרש פישר עבור התהליך השיב: "אני לא זוכר. נדמה לי 70-50 אלף דולר. משהו סכום כזה דמיוני".

 

כאמור, היום ידון בית המשפט בבקשת הפרקליטות להאריך את מעצרם של פישר ומלכה עד תום ההליכים. את הנאשמים הנזכרים בכתב האישום מייצגים, בין היתר, עורכי הדין יאיר גולן, עופר ברטל, רון שפירא, עדי כרמלי, יעקב וינרוט, ליה פלוס, איתן פלג ודב גלעד כהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מלכה ופישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים