ספ בלאטר: "הפלסטינים יודעים שלא מתאים להשעות אף מדינה"
נשיא פיפ"א הגיע ארצה בעקבות נסיונו של יו"ר ההתאחדות הפלסטינית ג'יבריל רג'וב לדרוש את השעיית ישראל ואמר במסיבת עיתונאים: "ההצעה תעלה לדיון מכיוון שלכל חברה בארגון יש זכות להעלות נושאים לדיון". עופר עיני: "לא יכול להיות שפיפ"א תהפוך לזירת התגוששות פוליטית"
"הבקשה להשעיית ישראל תעלה לדיון מכיוון שלמדינות החברות בפיפ"א יש את הזכות להעלות נושאים לדיון ואנחנו לא יכולים למנוע זאת מאף אחת מהן. אני לא מתכוון ללחוץ על מישהו לשנות את עמדתו, אבל אנחנו פועלים למען עתיד טוב יותר בו אנשים יוכלו לחיות ביחד". כך אמר היום נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, במסיבת עיתונאים במלון קינג דייויד בירושלים.
בלאטר הוסיף: "אני מקווה שנוכל להימנע ממצב של השעיית ישראל והפלסטינים יודעים שזה לא מתאים להשעות מדינה כלשהי". מוקדם יותר נפגש בלאטר עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו. הרקע לפגישה הוא נסיונו של יו"ר ההתאחדות הפלסטינאית, ג'יבריל רג'וב, לדרוש את השעיית ישראל מפעילות בפיפ"א.
דרישה זו תובא לדיון והצבעה בקונגרס של הארגון ב־29 במאי. בלאטר ביקש לשמוע מראש הממשלה בצורה מפורשת שלא יהיו הגבלות בתנועת הספורטאים הפלסטינאים מרצועת עזה לגדה ובחזרה, זאת במטרה לטרפד את הניסיון של רג'וב. מחר ייפגש בלאטר עם רג'וב ובכירי הרשות הפלסטינית.
בפתח הפגישה אמר ראש הממשלה נתניהו: "מר בלאטר, אני מבקש לברך אותך שוב בבואך לישראל ולשבח אותך על התנגדותך לפוליטיזציה של הספורט. ספורט הוא כלי לקידום רצון טוב בין מדינות. מה שעלול להרוס את התאחדות הכדורגל הוא פוליטיזציה. ברגע שאתה עושה פוליטיזציה פעם אחת ביחס לישראל, אתה עושה פוליטיזציה ביחס לכולם, וזה יגרום להתדרדרותו של מוסד מפואר. אני יודע שאתה מבין זאת. אני רוצה גם שתדע שאנו מסייעים לכדורגל הפלסטיני, בין היתר בעקבות נושאים שהעלית איתנו, ובכוונתנו לדון עמך במספר צעדים שלדעתנו יוכלו לסייע למצב. שוב, אני מבקש לקבל אותך בברכה ברוח של רצון טוב, ברוח של ספורט בלתי פוליטי. ברוך הבא לישראל".
בלאטר השיב: "תודה לך, ראש הממשלה. אני שמח מאוד לחזור לכאן. הכדורגל הוא מוסד מאוד חזק היום, ואנו ניקח אותו למקום של שלום ולא למקום של מאבקים. הכדורגל צריך לאחד אנשים ולא להפריד ביניהם. אני שמח מאוד על הדברים שאמרת. הכדורגל אכן חזק יותר מכל הבעיות שישנן ואני משוכנע שנמצא פתרון".
"הביקור שלי בישראל נועד לנסות למצוא פיתרון לבעיה", הצהיר בלאטר בפתח דבריו במסיבת העיתונאים. "ההתאחדות הפלסטינית דרשה להשעות את החברות של ישראל וזה דבר בלתי רגיל ומאוד רציני. ברצוני להיפגש לא רק עם נשיאי ההתאחדויות, אלא גם עם השליטים בשתי המדינות. היה לי לכבוד להתקבל על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת הספורט החדשה. לא אספר את כל מה שנאמר בהצעות ובדיונים, מכיוון שזה יציב אותי במצב לא נוח. אפגש לא רק עם ג'יבריל רג'וב, אלא גם עם מחמוד עבאס (אבו מאזן). הכדורגל מהווה כוח בהצבעות, כי 300 מיליון איש נוטלים בו חלק והוא כולל חברה גדולה מאוד, יותר מאשר כל אוכלוסיית סין.
"כדורגל הוא יותר מאשר משחק, יש לו את הכוח לחבר בין אנשים ולבנות גשרים. באתי לפה ואסע לשכנים שלכם במטרה לבנות גשרים ולהבטיח שהכדורגל לא יפלג, אלא יאחד בין הצדדים. זה עמד בבסיס של הדיונים שלנו. הכדורגל הוא סוכן של שלום ויכול ליצור אווירה של שלום. אני בשליחות של שלום בין התאחדות אחת לשנייה, אבל אתם יודעים יותר טוב ממני מה המצב הפוליטי, ובשל כך אנחנו זקוקים לתמיכה של הממשלות בשני הצדדים".
בלאטר הבהיר למה הוא מצפה: "הכדורגל הישראלי צריך לעזור לפלסטיני וראש הממשלה מוכן לארגן משחק של שלום בין קבוצות מישראל ופלסטין. אני מקווה שאחרי הדיונים שקיימנו היום יש לי מסר מראש הממשלה, אותו אוכל להעביר לצד השני. הנושא יעלה לדיון, כי למדינות החברות יש את הזכות להעלות נושאים לדיון ואנחנו לא יכולים למנוע זאת מהן. אני לא מתכוון ללחוץ על מישהו לשנות את עמדתו, אבל אנחנו פועלים למען עתיד טוב יותר, בו אנשים יוכלו לחיות ביחד. אני מקווה שנוכל להימנע ממצב של השעיית ישראל והפלסטינים יודעים שזה לא מתאים להשעות מדינה כלשהי".
יו"ר ההתאחדות לכדורגל, עופר עיני: "אני רוצה להודות לעמיתי ספ בלאטר על המאמץ הכנה והאמיתי שעשה ועל המנהיגות שהוא מגלה. הוא הגיע אלינו ולפלסטין
במטרה לפתור את הבעיה. אני מסכים שכדורגל צריך להיות דבר מאחד ומלכד וגשר לשלום. הייתה ישיבה מאוד עניינית, עם ניסיון אמיתי לייצר פתרונות. אני חושב שההתאחדות לכל אורך השנים לא עברה אפילו פעם אחת על חוקי פיפ"א, ההפך. תמיד ניסינו לסייע לפלסטינים ונמשיך לסייע להם. גם עכשיו אנחנו מושיטים להם יד. אם הכדורגל צריך להיות הדבר המלכד - אני מחבק אותם, כי כמו שאני רוצה שהכדורגל יפרח פה, אני רוצה שיפרח גם שם".
עיני לא הסתיר את אכזבתו מהצעד של רג'וב: "לצערי, עצם הבקשה היא מנימוקים פוליטיים וחייבים לעשות את ההפרדה בין פוליטיקה לבין כדורגל. אסור שפיפ"א, שהוא ארגון של 209 מדינות ונותן את הדברים הכי חיוביים, שמיליוני אנשים בעולם אוהבים – יהפוך לזירת התגוששות פוליטית. אנחנו רוצים לשתף פעולה עם הפלסטינים באופן מלא ולתמוך בהם. אני מקווה שעצם העובדה שהושטתי יד היום - אקבל יד חזרה. כל הזמן יש סכסוכים בין מדינות. יש היום סכסוך בין רוסיה לאוקראינה, האם יעלה על הדעת שאחת מהן תציע להרחיק את השנייה? איפה זה ייעצר?
"נשיא פיפ"א הצהיר שכדורגל צריך להיות גשר לשלום ושהוא מציע לקיים משחק בין ישראל לפלסטין בציריך. אני מברך על כך ונשמח להשתתף במשחק כזה. ראש הממשלה בירך על המהלך, אמר שהוא מוכן להיות שותף לכך ושאם יזמינו אותו הוא יהיה מוכן להשתתף במשחק הזה. דרך הכדורגל אולי נתחיל בתהליך שיקרב בין שני העמים וייצור את הדרייב הראשוני בדרך לשלום. אני שלם ובטוח שנשיא פיפ"א עושה את המקסימום כדי לפתור את הבעיה ומקווה שגם בצד השני יבינו שצריך להפריד בין פוליטיקה לספורט. אני אופטימי, אבל עד שזה לא נגמר זה לא נגמר. נעשה הכול כדי שהדבר הזה לא יקרה ואני מקווה שהחרב תוסר עוד לפני ה-29 במאי. ג'יבריל רג'וב מצפה שפיפ"א תחליט למי שייך שטח זה או אחר וזה לא תפקיד הארגון, אלא צריך להתנהל במגרש הפוליטי. ספ בלאטר יודע את זה".