מלחמת עולם מהכלא. מי הוא יצחק אברג'יל?
החשדות בפרשת 512 הם פרק נוסף בביוגרפיה הפלילית של מי שגדל לעמוד בראש ארגון הפשע הגדול בישראל. אף שהוא מרצה מאסר, אברג'יל מנהל מרחוק מלחמות עבריינים, מסתבך בפרשות כלכליות ועומד מול כתבי אישום
את הרצח הראשון שלו הוא ביצע בגיל 17, ומאז גדל לעמוד בראש ארגון הפשע הגדול בישראל - דבר שהפך אותו מבוקש במדינות שונות בעולם: יצחק אברג'יל (46) הוא הבכיר מבין 44 החשודים שנעצרו אתמול (ב') במסגרת פרשה 512 שעשויה לשנות את פניו של העולם התחתון בישראל. הבוקר הוארך מעצרו ב-15 יום.
על פי המשטרה, החשודים אחראים לשורה ארוכה של מעשי רצח, ניסיונות רצח, עבירות אמל"ח וסמים. שניים מהמרכזיים בהם הם ניסיונות החיסול של זאב רוזנשטיין ב-2003. אברג'יל, שמרצה בשנים האחרונות מאסר בגין עבירות הלבנת הון וסחר בסמים - בתחילה בארצות הברית ולאחר מכן בישראל - נחשב לדמות מפתח בפשע בארץ, והארגון שלו מנהל סכסוכי דמים עם כמה וכמה ארגונים אחרים (ראו להלן).
אברג'יל נשפט ל-17 שנות מאסר כבר כשהיה בן 17, לאחר שהורשע ברצח יעקב כהן מלוד. עד המדינה נגדו היה חברו הטוב שמעון שטרית. בראיון לתוכנית "עובדה" בערוץ 2 ב-1996 אמר מהכלא: "בלוד חינכו אותי: כשפוגעים בך, תפגע. אם אתה לא יכול לפגוע בידיים תפגע עם קרש. אם לא עם קרש, תפגע עם סכין, ואם לא עם סכין, עם אקדח. אם לא תפגע, תבוא הביתה ותיפגע... אתה לא יכול שלא לפגוע, אין דרך חזרה. אתה לא מבין שאתה פושע. ילד קניבל יכול לא לאכול בשר אדם?".
גונדר משנה שלמה טהרני, סגן קצין מודיעין ראשי בשב"ס, סיפר ב-2005 על תקופת המאסר של אברג'יל כנער. לדבריו הוא תפס מקום של כבוד בכלא על רקע הפרופיל הפלילי הגבוה של אחיו - מאיר, יעיש ויעקב. הוא הוסיף שכבר כנער היתה לו כריזמה טבעית, ובהוראה שלו פתחו אגפים שלמים בשביתת רעב. במבט אחד היה אברג'יל מעודד אסירים אחרים לזרוק חפצים וליצור מהומות המוניות. "הוא היה מוביל מגעים מול הנהלת הכלא בעוצמות שלא היו כדוגמתן לפניו", אמר.
גונדר (בדימוס) שלמה טוויזר, לשעבר מפקד כלא באר שבע וראש מטה שירות בתי הסוהר, סיפר שאברג'יל אמר לו בכלא ש"'הוא קורא עיתון וכותב שירים'. הוא קורא ניטשה. מה לאסיר כזה ולניטשה?".
הוא שוחרר בגיל 28 והציג עצמו כאסיר משוקם, אך מיד חזר לחיי הפשע, והפעם כמוביל. בשנים הבאות הוא פתח חזיתות מול ארגונים עברייניים אחרים כגון אלה ש משפחת ג'ארושי, אבוטבול, אלרפרון ודומראני. לאחר שאחיו הגדול יעקב נרצח לעיני ילדיו ביוני 2002, דבק ביצחק אברג'יל תואר ראש משפחת הפשע.
הסכסוך העיקרי שניהל אז היה נגד ארגונו של רוזנשטיין, בעיקר סביב תחום החלפנים והשוק האפור בתל אביב, בת ים וראשון לציון. במסגרת סכסוך זה, חושדים במשטרה, ניסה ארגונו של אברג'יל לחסל את רוזנשטיין בכמה מקרים, שכאמור נודעו כ"פיגועים הפליליים" ברחוב יהודה הלוי ובגני התערוכה ב-2003.
עסקיו של אברג'יל פרחו בשנות ה-2000 סביב רשת הברחת אקסטזי שחצתה מדינות ויבשות. אבל בשלב מסוים הוא נתפס, וב-2011 הוסגר מישראל לארה"ב בגלל עבירות הלבנת הון, סחר בסמים והשתייכות לארגון פשע. הוא נידון לשמונה שנות מאסר וחצי, ולאחר שלוש שנים הועבר לרצות את שארית עונשו בארץ. אלא שהוא לא הפסיק להסתבך גם בכלא, ולפני חודשיים הוחלט שהוא יואשם בכפוף לשימוע במסגרת פרשת "ב. יאיר".
כאמור, גם כשהוא מאחורי סורג ובריח ממשיך ארגונו להילחם על מקומו באזור המרכז. הסכסוך המדמם ביותר בשנים האחרונות – 14 נרצחים מ-2011 ועד היום – מתקיים מול הארגון של משפחת מוסלי במשולש הערים חולון-בת ים-ראשון לציון, על רקע מאבקי שליטה על בתי הקזינו וחנויות המרת הכספים, "הצ'יינג'ים". הסגרתו של יצחק אברג'יל לארצות הברית הביאה לעלייה בכוחה של משפחת מוסלי, שנכנסה מהר מאוד לוואקום שנוצר. באמצעות הכסף הגדול הצליח הארגון לשלוט על נתח גדול מאוד משוק ההימורים והכסף האפור.
את מקומו של יוסי מוסלי, ראש הארגון שהוכנס לכלא, תפס בשטח האח הצעיר שי, שהפעיל כוורת נאמנה של חיילים שידעה לעשות כסף ובמקביל את העבודה השחורה של חיסול מתנגדים. מצד שני, גם בארגון אברג'יל לא שקטו על השמרים, ומי שעל כתפיו הוטל לשקם את האימפריה בהיעדרו של הבוס הוא העבריין מוטי חסין.
במקביל נמצא ארגונו של אברג'יל בעימות מול משפחת אלפרון בשל עימות רב שנים על פעילות מִחזור הבקבוקים באזור רמת גן. אצל האלפרונים היה זה האח אריה שהיה אחראי על שוק הבקבוקים באזור שכונת התקווה ובני ברק. בארגון אברג'יל היה זה מוטי חסין שפתח קו דומה, וההתנגשות הייתה בלתי נמנעת.
לשיא הסכסוך הגיעו הצדדים בתחילת 2007, כשסמוך למגדלי אביב ברמת גן נפגשו האלפרונים עם אברג'יל ואנשיו. מהר מאוד הפך המפגש לאירוע אלים שבו ספג אברג'יל חבטות. מצלמות אבטחה שהיו במקום תיעדו את האירוע, כמו גם את המרדף שערכו אלפרון ואנשיו אחרי חסין, שהוכה באירוע הזה תוך שהוא נמלט לעבר אחת החנויות באזור.
לכולם היה ברור שאברג'יל לא יישב בשקט, וסכסוך גדול נפתח מאז. פחות מחצי שנה חלפה עד שחוליה של שלושה מתנקשים ארבה לנסים אלפרון ברחוב רוקח ברמת גן וניסתה לחסל אותו. בזכות מידע מדויק של המשטרה נמנע חיסול זה, ובקרב שהתפתח בשטח נהרג אחד החשודים אמיר בלקר.