שתף קטע נבחר
 

"חוסכים הרבה מאוד כסף, על גבם של המוחלשים"

תקדים של ביהמ"ש העליון עלול לפגוע באלפי ילדים עם מוגבלויות, בהחלטה שמשנה את מועדי ההתיישנות להגשת תביעות של הוריהם. אז למה המדינה לא מיידעת אותם ומשאירה את העבודה לעמותות ומתנדבים? מנכ"לית עמותת "קול הזכויות" בטור אישי

שלושה מיליארד שקל. (3000 x מיליון שקל) זה הסכום המצטבר שאמורים לקבל אלפי הורים לילדים שנולדו עם מומים קשים במיוחד לפי נתונים שהוגשו ע"י חברות הביטוח לוועדה ציבורית שדנה במושג "הולדה בעוולה". 

 

קראו עוד

גוזרים את דינם של ילדים עם מוגבלויות קשות

"הולדה בעוולה": למי כדאי לתבוע? מדריך

כנסו לעמוד הפייסבוק של עמותת "קול הזכויות"

 

במרבית המקרים, לו ההורים היו יודעים את שנודע להם, רק ימים ספורים לאחר הלידה, הם היו מפסיקים את ההיריון מבעוד מועד. זאת ועוד, במרבית המקרים דווקא הצוותים הרפואיים, אלו שתפקידם ליידע את ההורים - הם אלו שכשלו. וכאילו שלא די בכך, הרי שעוד מספר חודשים ספורים, אותם הורים ואותם ילדים לא יוכלו לקבל את הפיצוי המגיע להם.

כיצד ידעו הורי הילדים שבתוך זמן קצר הסיכוי של ילדם לקבלת תמיכה משמעותית לחיים כפיצוי על ההתרשלות שהביאה להולדתו עם מחלה או פגיעה עומד להיפגע? (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia) (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)
כיצד ידעו הורי הילדים שבתוך זמן קצר הסיכוי של ילדם לקבלת תמיכה משמעותית לחיים כפיצוי על ההתרשלות שהביאה להולדתו עם מחלה או פגיעה עומד להיפגע?(באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)

כשרופא מתעלם מתחושת בטן

מניסיונם של הורים רבים, רבים הם הפעמים שבהן תסמונות גנטיות אשר היו יכולות להיות מאובחנות בבדיקות גנטיות, או

מומים קשים שניתן היה לגלות בסריקות מערכות אינם נצפים. הסיבות רבות: או כי אחד הרופאים המטפלים לא קיים את הנהלים הרפואיים עד למיצוי - ולא קיים בדיקה נוספת. התעלם או לא ראה ממחסור בשעות שינה ואולי הסיבה היא סתם קוצר זמן.

 

לפעמים זו יכולה להיות התעלמות מתחושת בטן רעה של הורה למום שניתן היה לראות, ומתוך המובנות ההיררכית שבמפגש שבין הרופא להורה, שלא פעם בדיעבד מדווחת על ידי ההורים בחוויית התנשאות או יוהרה, לא נשלחה האם לבדיקת המשך.

 

מי דואג למוחלשים בחברה?

כעת, נשאלות שתי שאלות מרכזיות: הראשונה, מדוע לא יוכלו הורים נוספים לפחות לקבל את הזכות להיאבק על פיצוי במקרים דומים לאלה שפירטתי? והשניה, כיצד ידעו הורי הילדים שבתוך זמן קצר הסיכוי של ילדם לקבלת תמיכה משמעותית לחיים כפיצוי על ההתרשלות שהביאה להולדתו עם מחלה או פגיעה עומד להיפגע.

אחת מהמחלות הקשות ביותר של מערכת המשפט הישראלית - הנגישות (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia) (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)
אחת מהמחלות הקשות ביותר של מערכת המשפט הישראלית - הנגישות(באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)

התשובה לשאלה הראשונה פשוטה יחסית. למה? ככה! באוגוסט 2014 קבע בית המשפט העליון כי המועד האחרון להגשת תביעה במקרים בהם אי ידיעת מצבו של התינוק לפני לידתו (המכונה בשפה המשפטית: "הולדה בעוולה") יהיה שנה מאוחר יותר, כלומר אוגוסט 2015.

 

בעבר, במקרים של הולדה בעוולה יכלו ההורים לתבוע עד שהילד יגיע לגיל 25, החל מאוגוסט 2015, ההתיישנות על תביעות אלו תחול אחרי שהילד יגיע לגיל 7. המשמעות הכספית של החלטה זו להורים ולילדיהם הינה מרחיקת לכת.

התשובה לשאלה השנייה, מורכבת בהרבה ומקפלת בתוכה את אחת מהמחלות הקשות ביותר של מערכת המשפט הישראלית - הנגישות.

 

ישנם מקרים שהם נדירים, הורים בגלל קרבתם לעולם הרפואה והמשפט, מבינים מהר את שקרה ונכנסים לתהליכי התביעה במהירות והם מקבלים את זכויותיהם. אבל מי יעשה זאת עבור המוחלשים, אלו הגרים בפריפריה - שלא מכירים את השפה, התרבות והשיח המשפטי- רפואי?

 

לכן אנחנו כאן. אחת המשימות החשובות ביותר של העמותה אשר אני עומדת בראשה, הינה ליידע את אותן אוכלוסיות בזכויות הנוגעות לילדיהם עם הצרכים המיוחדים. מתנדבי העמותה ואני פעילים בפריפרייה של מדינת ישראל, במקומות שתקדימים משפטיים והחלטות של בית המשפט העליון לא מגיעים אליהם סתם כך. במצב בו אף גורם רשמי אינו פועל כדי ליידע את אותם אלפי הורים שבקרוב הם עלולים לאבד את הזכות להעניק לילדיהם איכות חיים מיטבית בתוך מוגבלותם הקשה שנגרמה כתוצאה מרשלנות.

 

איני יכולה להשתחרר מהתחושה שמישהו עומד לחסוך הרבה מאוד כסף, על גבם של המוחלשים מכל, מבלי לפצותם באמת.

 

לפני 35 שנים (1980), נשא שופט בית המשפט העליון חיים כהן נאום ברכה בפני עורכי דין צעירים: "...היכל המשפט אינו אלא זירת מלחמה - מלחמת הצדק. אין לכם במלחמות טהורה וקדושה ונשגבה מזו: עילתה היא הזכות, נשקה הוא החוק ותוצאתה היא דין צדק...אתם כלוחמי מלחמות הצדק... תיפתחו את לבכם לרווחה לכל העשוקים והנדכאים, הנרדפים והמוכים, הנחשלים והמופלים לרעה. איש המשפט הער לאחריותו ולשליחותו המיוחדת לעולם לא יאמר: לא עלי המלאכה לגמור ולמה לי טורחם ומשאם וריבם של אלה - ומה גם שאין ידם משגת על פי רוב לשלם שכר..."

 

למול התקדים שנקבע, חד משמעית, מסר זה נותר רק כמילים יפות ללא שום משמעות ויישום בפועל.

 

הכותבת היא מנכ"לית עמותת "קול הזכויות" העוסקת במימוש זכויות של ילדים עם צרכים מיוחדים


עמותת "קול הזכויות"  מקיימת כנס חירום והסברה למשפחות נפגעות "הולדה בעוולה" ומזמינה אתכם ליטול בו חלק. הכנס יתקיים ביום ג', 2.6.15 בין השעות: 09:30 – 13:00, במרכז "נא לגעת" בנמל יפו. בכנס ניתן לקבל את כל המידע וההסבר ממיטב המומחים בתחום. בנוסף לכך תתקיים ההצגה המרגשת "החיוך של אלון".

 

ההשתתפות חינם. נדרשת הרשמה מראש (הקליקו כאן ). למידע ופרטים 072-2239922

 

המאמר בשיתוף עמותת קול הזכויות




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia
אילוסטרציה
באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia
באדיבות עמותת "קול הזכויות"
מנכ"לית עמותת "קול הזכויות" יוליה בן משה
באדיבות עמותת "קול הזכויות"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים