שתף קטע נבחר
 

"להפוך את בעלי הדירות לעושקים זו הסתה"

יוזמת האוצר לנסות להסדיר את שוק השכירות לא מותירה את השוכרים אדישים, וגם לא את בעלי הדירות. בוועד שוכרי הדירות בישראל טוענים שהשוק בטירוף: "בעלי הדירות הם תאבי בצע - מעלים את שכר הדירה בצורה שערורייתית". אך בעלי בדירות מאשימים את המדינה: "במקום לטפל במצוקת הדיור, מסיתים שוכרים נגדנו והופכים אותנו לטייקונים". צפו בדיון באולפן ynet

האם תוכנית הדיור של שר האוצר משה כחלון , הכוללת התייחסות לחוק שכירות הוגנת , תסייע לשוכרים בישראל - או תקפיץ מחירים? תלוי את מי שואלים. שוחחנו באולפן ynet עם לילך רובין, יו"ר ועד שוכרי הדירות בישראל (יוזמה חברתית-שיתופית של כמה אלפי שוכרי דירות), ועם בני כהן המשכיר דירה בתל-אביב, על הפרסומים האחרונים בנושא - לפיהם מקודם מהלך להקפאת שכר הדירה למספר שנים. הדעות חלוקות: רובין סבורה כי מדובר ביוזמה חיובית, אך חוששת מעליות מחירים; כהן טוען שיוזמה להקפאת שכר הדירה תהפוך את שוק השכירות לשוק של "קומבינות". צפו בדיון.

 

צילום: ירון שרון ניצן דרור אבי חי

צילום: ירון שרון ניצן דרור אבי חי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חוק שכירות הוגנת - עוד כתבות בערוץ הנדל"ן :

 

"מצד אחד זו בשורה מצוינת עבורנו, מצד שני כל הצהרה של שר האוצר גוררת את השוק לעליות מחירים - בעלי הדירות חוששים ומגיבים לכך. לכן אם הוא יוצא בהצהרה כזו - הוא חייב לעמוד מאחוריה", אומרת רובין. "כרגע השוק צועק שחייבים להסדיר את שוק השכירות. בעלי דירות מעלים שכר דירה בצורה שערורייתית".

 

לדבריה, באשקלון, לדוגמא, שכר הדירה השנה עלה ב-20%. "כשיש טירוף צריך להסדיר אותו. לבעלי הדירות אין גבולות וכך מטפלים בתאוות בצע - זו הדרך. עד שיבנו דירות להשכרה באזורי ביקוש, צריך ליצור תגובה להתעמרות של בעלי הדירות בשוכרי דירות".

 

"להציב אנשים כמוני שחסכו כסף לפנסיה על ידי דירה כמתעמרים בשוכרים זה פשוט אדיוטי", הגיב כהן על הדברים, "בתל-אביב שכר הדירה לא עלה ב-20%, הוא בכלל לא עלה לאחרונה. להעמיד חלק אחד מהעם מול חלק שני מהעם כאשר הבעיה האמיתית היא שמדינת ישראל לא פותרת מזה 10 שנים את מצוקת הדיור זו הסתה".

 

"אף אחד לא שומע על הדייר שברח ולא שילם", הוסיף כהן, "באה המדינה, לוקחת את הפנסיה שלי, במקום שהיא תפתור אותה. היא רוצה לקחת מהאזרח, ובמקביל הופכת אותו לטייקון. זו פשוט חוצפה". לדבריו, "לקחת את בעלי הדירות ולהפוך אותם לעושקים גדולים זו פשוט דמגוגיה. חוק הגנת הדייר לא עבד במדינה הזו, זה רק מקום לקומבינות כדי לפתור מהר את הבעיה. אני מניח שהמחירים יעלו, אבל יקרה עוד דבר - תהיה מלאכת קומבינות מטורפת".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ענף הנדל"ן: הרוב מתנגדים להקפאת שכר דירה

תוכנית הדיור של מפלגת כולנו, בראשות שר האוצר הנכנס משה כחלון, כוללת, בין היתר, התייחסות לחוק שכירות הוגנת. מדובר ביוזמה שקידם שר האוצר היוצא, יאיר לפיד, יחד עם שרת המשפטים היוצאת, ציפי לבני, כגון הצמדת שיעור ייקור שכר הדירה למדד המחירים לצרכן לתקופה של כ-3 שנים; חיוב בעלי הדירות להציג מפרט לדירה ראויה למגורים; ועוד. חשוב לציין שבשלב זה מדובר בבדיקות בלבד של מהלכים אלה, וטרם התקבלו החלטות בנושא.

 

בוועד שוכרי הדירות בישראל ביקשו להוסיף על הדברים כי "הגיע הזמן שחוק שכירות הוגנת לא רק יהיה על סדר היום או ייאמר הצהרתית, אלא גם יעבור באמת. יש לנו דרישות שכתובות באופן מפורט באמנת שוכרי הדירות, והשר כחלון חתם עליה במהלך הריצה שלו בבחירות. כדי שיחוקק חוק שכירות הוגנת שבאמת יענה על הצרכים ועל הקשיים של שוכרי הדירות, השר יהיה חייב לתת מענה לדרישות השוכרים כפי שהם נוסחו על ידי 10,000 מהם באמנת שוכרי הדירות".

 

דפני ליף, החברה בוועד, ציינה כי "חשוב לנו עד מאוד שהחוק יהיה חוק טוב, מאחר שחוק אשר אינו עונה על הצרכים האמיתיים של שוכרי הדירות עלול לעשות גם נזק. אנחנו בקשר עם גורמים מקצועיים האמונים על הצעת החוק הנוכחית, ונעשה כל שביכולתנו על מנת לוודא שהקול של שוכרי הדירות יישמע במסדרונות הכנסת בתקופה קריטית זו בה דוחפים לחקיקה בנושא".

 

גם בענף הנדל"ן הגיבו על היוזמה, ולא בחיוב. "זה צעד חריג שיעזור לציבור השוכרים, אך לא יפתור דבר בשוק הדיור המבעבע", אמר ראול סרוגו, יו"ר ארגון בוני הארץ והקבלנים בראשון לציון ובעלי חברת בנייה, "זוהי התערבות ממשלתית אגרסיבית ולא רצויה בשוק".

 

שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין ציינה כי "חשוב לטפל בשוק השכירות בישראל, אך לא בצורה של התערבות ופגיעה בזכות הקניין. כל עוד המדינה לא מציעה דיור להשכרה ביוזמתה ובניהולה, זהו שוק חופשי וההתערבות בו, גם אם מציעה פתרון לשוכרים לטווח של שנה-שנתיים, עלולה להזניק את מחירי השכירות ולקצר את אורך החוזים".

 

עדינה חכם מנכ"לית רשת התיווך אנגלו סכסון, טענה כי "שוק השכירות פועל בהתאם לעקרונות של כלכלה חופשית, היצע וביקוש, ולכן אין אפשרות ממשית להקפיא מחירים. זה נכון ששוכר דירה ייהנה, בפרק זמן מסוים, משכר דירה קבוע; אולם ברגע שתסתיים תקופת השכירות - בעל הדירה יפצה את עצמו על התקופה בה המחיר לא עלה, ויעלה את שכר הדירה בהתאם, דבר שיוביל לעליית מחירים".

 

נדב בריח, סמנכ"ל חברת שיווק הנדל"ן נווה העיר, חיזק את הדברים. "זה נכון וראוי להפוך את יחסי המשכיר-שוכר להוגנים יותר, אך לא בדרך של התערבות הממשלה בשוק השכירות הפרטי ודחיקת המשקיעים - אלא על ידי הצעת אלטרנטיבה מפוקחת מצד המדינה. היוזמה הזו מורידה אחריות מהממשלה לטפל בשוק השכירות, ומפילה את האחריות על משכירי הדירות; במקום לדאוג לפתרונות בנושא ההיצע, הן בתחום הדיור הציבורי והקמת פרויקטים להשכרה והן בתחום הדיור בכלל, שכן עם הגדלת ההיצע - המחירים יתאזנו בהדרגה".

 

שרוליק חנוך ודן ליברמן, מנכ"לים משותפים בחברת SDB המשכירה מאות דירות בישראל ובארה"ב, דווקא בירכו על היוזמה. "בניגוד למה שמקובל לחשוב, פיקוח על שכר הדירה והצמדתו למדד יסייע גם לבעלי הדירות - הם ירוויחו שוכרים נאמנים שיישארו בדירות למשך תקופות ארוכות יותר, בידיעה כי מחיר השכירות קבוע לתקופה של 3-5 שנים. מבחינת בעלי הדירות, הם יוכלו להתמקד בשיפור תחזוקת הדירה במקום להשקיע מאמצים רבים באיתור של שוכרים חדשים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים