הזדמנות או מלכודת? Plus500 קורסת ב48%
בימים האחרונים צנחה מניית Plus500 בעקבות הקפאת 55% מחשבונות המשקיעים בבריטניה מחשש להלבנת הון. מי זאת החברה, והאם מדובר בכסף שחור שנכנס להימורים הפיננסים או בסך הכול בטעויות רישום?
חברת Plus500 היא פלא של ממש. פחות מ-100 עובדים מייצרים הכנסות בקצב שנתי של מעל 300 מיליון דולר ורווחים בקצב מוערך של כ-150 מיליון דולר.
קראו עוד
רוצים רווח 70% בשעה? ההפסד כולו שלכם
החברה נסחרת בבורסת המשנה בלונדון – AIM, בשווי של קרוב ל-1.5 מיליארד דולר. אבל השבוע נפל דבר, חברת הבת בבריטניה - החברה המרכזית בקבוצה, החליטה להקפיא את חשבונות של כ-55% מהלקוחות הפעילים בבריטניה בעקבות חשד להלבנות הון. בתגובה צללה מניית החברה בשלושה ימים בכ-48% ושוויה ירד לכ-700 מיליון דולר. האם זו הזדמנות או מלכודת? אין נביאים! מה שברור שכגודל הסיכון כך גודל הסיכוי.
מי זאת בכלל Plus500?
Plus500 היא חברה שמתמחה במסחר מקוון על חוזי הפרשים. (CFD Contracts for Difference). היא מציעה ללקוחות/ משקיעים/ סוחרים כמעט כל מה שזז בשווקים הפיננסים חוזה על מניות, חוזה על מט"ח, חוזה על סחורות. ה-CFD הוא בעצם דרך להשקיע בנכסי בסיס על פני כל היום ובמינוף מאוד גבוה. המינוף הזה מאפשר למשקיעים/ סוחרים להרוויח המון, אבל מנגד גם להפסיד המון.
הרווח של Plus500 הוא מההפרש בין מחירי הקנייה ומחיר המכירה, ולכן ככל שיש לה יותר לקוחות ויותר עסקאות היא מרוויחה יותר. בפועל, בשנים האחרונות היא לא מפסיקה לגייס לקוחות, ולא מפסיקה לגדול. אבל, עכשיו יש צל כבד על הצמיחה שלה. הקפאת חשבונות של 55% מלקוחות בריטניה זה כמעט 30% מהלקוחות בכלל.
ההקפאה לטענת החברה הוא על רקע מחסור במסמכים, מסמכים פגומים/ מקומטים, מסמכים לא בתוקף וכו', של חלק מהלקוחות נגדם עולים חשדות, על רקע מלחמת הרשויות בהון השחור והפעולות שננקטות כדי למנוע הלבנות הון.
החשש של הרשויות שדרך חברות מסוג זה (חברות שמתמחות בפורקס, CFD, אופציות בינאריות וכו') משקיעים ילבינו הון, ולכן גופי הרגולציה דורשים מסמכים שיאפשרו להם לעקוב ולחקור על המשקיע/ סוחר. היבט נוסף הוא הלבנת הרווחים מהמסחר בחברות האלו עצמן - אם הרשויות לא יכולות לזהות מי קנה ומי מכר, אז ניתן גם לחמוק מתשלום מס.
ומכאן נראה כי לא מדובר בעניין פעוט - אם יתברר ש-Plus500 שימשה סוג של מכבסת מס/ הלבנת הון, הדבר עלול להעיד למשקיעים רבים שחלק גדול מהמודל העסקי שלה התבסס על רווחים לא אמיתיים. כי ברגע שיידרשו מסמכים מלאים ומפורטים, המשקיעים האלו עלולים שלא להגיע. מנגד, אם יתברר שאכן זה עניין טכני של מסמכים מקומטים, צילומים משובשים וכו', אז ככל הנראה שהחברה תחזור במהירות למסלול עסקים כרגיל.
אין סכנה ליציבות החברה - אבל תוך כמה זמן היא תתאושש?
רוני יונסיאן מלאומי שוקי הון טוען כי למרות הצניחה אין סכנה ליציבות החברה. "ל-Plus500 יש בקופה 88 מיליון דולר. ההתחייבות שנוצרת מידי יום לחברה ללקוחותיה מוחזקת בחשבונות נאמנות נפרדים בבנקים זרים. ברגע שלקוח מרוויח, Plus500 מעבירה לחשבון הנאמנות באופן מיידי את הכסף, כך שאותם 88 מיליון דולר בקופה הם כסף נטו של החברה, עודף שנועד לשרת תרחיש קיצון בו החברה מפסידה בבת אחת פי 2-3 ממה שכבר חייבת ללקוחות". לדבריו, התחייבויות החברה (שמולאו) באותם חשבונות נאמנות עמדו נכון לסוף 2014 על 34,730 מיליון דולר.
יש לציין כי התקרית הבעייתית ב-Plus500 יכולה להשליך על התחום כולו. Plus500 היא מהגדולות בתחום, שבו אגב יש שחקניות לא מעטות בשליטת יזמים ישראלים. התחום הזה, נאמר זו בלשון עדינה - הוא סוג של קזינו. במשחקים האלו בפורקס, באופציות בינאריות בחוזי הפרשים, הבית הוא זה שמרוויח תמיד, ואיכשהו המשקיעים מפסידים. אורך החיים של משקיע הוא סדר גודל של 8 חודשים, פשוט אחרי 8 חודשים נגמר לו הכסף, או שהוא הבין שאי אפשר לנצח. עם זאת, יש גם כאלו שהתמחו בתחום ומצליחים להרוויח לאורך זמן.
יונסיאן מוסיף כי לא מדובר במכה בכנף, אך יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שהמותג של החברה נפגע והנעלם הגדול, הוא כמה זמן ייקח לשקם אותו. "תחום הפעילות - מסחר קצר טווח בשוק ההון ואופי פעילות לקוחות החברה שמתחלפים כל 7- 8 חודשים תומכים בטענה שהחברה תוכל להשתקם זאת בזכות העובדה כי "דם חדש" זורם כל הזמן למערכת".
ואם נחבר את הדברים, ייתכן (חשדות בלבד) שכסף שחור נכנס להימורים הפיננסים האלו ושם הוא פשוט מתאייד. במילים אחרות, בהנחה שאכן מדובר על כסף שחור, אזי במקום לשלם למס הכנסה משלמים הסוחרים ל- Plus500.