עסקת ענק: ארה"ב ממלאת את מחסני צה"ל בפצצות חודרות בונקר ובחימוש מדויק
750 פצצות חודרות בונקרים ומנהרות, 3,000 טילי הלפייר למסוקים ועוד אלפי פצצות מונחות GPS ולייזר. הקונגרס האמריקני קיבל לאישורו עסקה כמעט חסרת תקדים שבמסגרתה תעביר נשק מתוחכם מסוג שכבר נמצא בידי ישראל: "ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל"
ארצות הברית עומדת לאשר לישראל עסקת ענק של פצצות וטילים בהיקף חריג ביותר ששוויו 1.879 מיליארד דולר (כשני שלישים מהסיוע הצבאי השנתי לישראל). העסקה הכמעט חסרת תקדים הזו כוללת פצצות חודרות בונקרים ומנהרות והיא מגיעה על רקע ההסכם עם איראן. ייתכן שמדובר באחד הניסיונות למתן את חששותיה של ישראל מההסכם עם איראן.
במערכת הביטחון הדגישו כי מדובר בהזמנה שהיא חלק מתוכנית רב-שנתית, שגם עודכנה אחרי מבצע 'צוק איתן'. כעת מדובר בתהליך שגרתי של אישור בקונגרס אחרי אישור בפנטגון. מקור ביטחוני בכיר אמר כי חשוב להדגיש שלעסקה הזו אין שום קשר להסכם עם איראן או למה שמדינות המפרץ מקבלות.
המקור הביטחוני הוסיף כי "העסקה הזו היא עדות נוספת ליחסים העמוקים וההדוקים בין מערכות המדינות של ארצות הברית וישראל. מדובר בחימושים איכותיים מאוד, שכוללים גם חודרי בונקרים וגם חימוש מדויק מאוד".
ההערכות הן שהעסקה הענקית הזו אמורה למנוע התנגדות קולנית בישראל ובקרב ידידי ישראל לנוכח עסקות הנשק שלהן התחייב הנשיא אובמה לנציגי מדינות המפרץ בקמפ דיוויד. בממשל אובמה חוששים שידידי ישראל הרפובליקנים יתנגדו להיקף עסקות הנשק עם מדינות המפרץ, ולכן העסקה החדשה עם ישראל נועדה לסכל התנגדות לחימוש בהיקף גדול של מדינות ערב. הסיוע בהתחמשות הוא מתוך הסיוע הביטחוני השנתי בסך 3.1 מיליארד דולר.
המשלוח הנוכחי כולל בין היתר 3,000 טילי הלפייר למסוקים. במהלך מבצע "צוק איתן" השעתה ארצות הברית את העברת טילי ההלפייר למסוקים בגלל מורת רוח מהאופן שבו תקפה ישראל בעזה. עסקת הנשק הזו מגדילה באופן משמעותי את היקף החימוש המדויק של חיל האוויר. מדובר בין היתר בפצצות מונחות GPS ולייזר.
במסגרת העסקה שהועברה השבוע לאישור הקונגרס תקבל ישראל 50 פצצות חודרות בונקר מדגם BLU-113 ו-700 פצצות חודרות בונקר מדגם BLU-109. "ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל וחיוני לאינטרסים הלאומיים לסייע לישראל לפתח ולתחזק יכולת הגנה עצמית חזקה ומוכנה", אמרו במחלקת המדינה האמריקנית. עוד אומרים בוושינגטון כי הנשק מהסוג הזה כבר נמצא בידי ישראל ולכן לא תהיה לצה"ל בעיה לקלוט את החימוש הנוסף. הם גם מציינים כי עסקת הנשק לא תפר את האיזון הצבאי במזרח התיכון. בהודעת מחלקת המדינה צוין כי "ארצות הברית מחויבת לביטחונה של ישראל ותסייע לישראל לפתח ולשמר יכולת הגנה עצמית חזקה. מכירה זו עולה בקנה אחד עם מטרות אלה".
במערכת הביטחון בישראל מרוצים מפני שהעסקה לא רק תגדיל את מלאי צה"ל, אלא גם תקפיץ בעשרות אחוזים את מוכנותו למלחמה בזירה הצפונית ותאפשר במקביל פגיעה בהרבה מאוד משגרי רקטות וטילים המכוונים לעורף הישראלי. בנוסף יש כאן גבור כמותי בכושר של חיל האוויר הישראלי לפגוע באתרי הגרעין והטילים באיראן.
יעלון: עלינו להיות ערוכים ומוכנים
במקביל, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר הערב במהלך טקס התייחדות עם חללי חטיבת הנח"ל כי "מדינת ישראל אינה מתערבת בסכסוכים במזרח התיכון ובמדינות השכנות לה, אך עלינו להיות ערוכים ומוכנים ליום שבו ינסה מישהו להפנות את נשקו אלינו. מוטב לכל מי שמתכנן זאת לדעת באופן ברור, כי לא נסבול כל ניסיון לפגוע באזרחינו ולאיים על ביטחוננו".
יעלון אמר עוד כי "צה"ל הוא צבא בעל עוצמות יוצאות דופן ויכולת להגיע למקומות קרובים ורחוקים, והוא יידע להכות בעוצמה ובנחישות חסרת פשרות, לאורך הגבולות ואף הרחק מהם, את כל מי שינסה לאתגר אותנו. לא נאפשר פתיחה של חזית כזו או אחרת נגד ישראל, ונניח ידנו על מי שיתכנן או ינסה לפעול נגדנו, נפגע בבסיסיו ונשמיד את חימושו".
באפריל האחרון ערכו שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף והנציגה האירופית פדריקה מוגריני מסיבת עיתונאים שבה עדכנו על ההבנות שיהוו בסיס להסכם כולל על תוכנית הגרעין. מוגריני וזריף הודיעו כי הסנקציות יוסרו בהתאם ליישום ההסכם, העשרת האורניום תפוקח ותוגבל ומתקן פורדו יהפוך למכון מחקר.
בעיקרי ההבנות בין הצדדים צוין כי ההסכמה היא הבסיס להסכם עתידי שייחתם ב-30 ביוני. האיחוד האירופי וארה"ב יפעלו לביטול הסנקציות הכלכליות על איראן - אם התחייבותיה יאוששו. אם איראן לא תעמוד בהתחייבויותיה, ארה"ב והאיחוד יפעילו "במהירות" שוב את הסנקציות.
במקביל, בתחילת החודש דווח כי מדינות המפרץ חוששות מההשלכות של הסכם הגרעין עם איראן ומחפשות מענה בארצות הברית. הן דורשות מהאמריקנים לספק להן רשת הגנה בדמות מערכות צבאיות מתקדמות, מטוסי קרב והתערבות צבאית במקרה הצורך. בוושינגטון, כך נאמר אז, בוחנים איך להרגיע אותן מבלי להעניק לצבאותיהן יתרון על ישראל.