האיום הגדול על בולט: הקאמבק של גטלין
למרות שריצה שתי הרחקות ממושכות והציל את הקריירה שלו רק אחרי שנעתר להפליל את מאמנו, איכשהו בגיל 33, ג'סטין גטלין מצא את עצמו בכושר הטוב בקריירה. פתאום יש לו סיכוי אמיתי להראות לבולט את הגב באולימפיאדת ריו. אבינעם פורת מנסה להבין האם הוא שוב עובד על כולנו?
מה קרה? יהיו שישאלו. הוא הפסיד פעם בתחרות משמעותית? ימשיכו אחרים לתהות. נכון, למעט כשנפסל בזינוק בגמר ה-100 מ' באליפות העולם בדאגו 2011, בולט מעולם לא הפסיד בתחרות גדולה, אבל תמיד יש פעם ראשונה, והפעם יש לו יריב אמיתי שיאתגר אותו: ג'סטין גטלין.
אם להיות הוגנים, גם לפני אולימפיאדת לונדון 2012 היו שתהו אם בולט יחזיק מעמד מול הכישרון הפנטסטי של שותפו לאימונים ולרביעיית השליחים בנבחרת ג'מייקה, יוהאן בלייק. אלא שמאז המצב השתנה. בולט היה אז בן 26 ונטול פציעות משמעותיות בתקופה שלקראת האולימפיאדה. במסלול בלונדון מול האיום של בלייק ושיער הראסטות המפורסם שלו, סחט בולט שוב את מאגרי הפוטנציאל ודהר ל-9.63 ש', התוצאה השנייה בכל הזמנים. בלייק שקבע תוצאה נהדרת בעצמו, 9.75, איחר ב-12 מאיות.
הפעם לא בטוח שבולט, אחרי שנה רבת היעדרויות ופציעות, יוכל לבצע טיסה אנושית. גטלין, כבר בן 33, אבל משפר זמנים כל הזמן. לפני שלוש שנים כשרץ לארד בלונדון ב-9.79, הייתה זו התוצאה הטובה ביותר של רץ כלשהו בן 30 ומעלה. ומה תגידו שב-2015, בגיל 33, המריא בדוחא, קטאר, ל-9.74 ש', שיא אישי והתוצאה החמישית בכל הזמנים אחרי בולט, בלייק וטייסון גיי (בעלי שיאים אישיים של 9.69) ואספה פאוול עם ה-9.72 ב-2008.
הפליל את המאמן והציל את עצמו
בימינו, אתלטים רבים נתפסים על שימוש בחומרים אסורים. רשות הסמים של הוועד האולימפי משמשת ככוח המשטרתי שתפקידו לעצור את התופעה, והמדענים ממשיכים לייצר תוספים גאוניים (זו הגדרתם, עד לתפיסה הבאה). ובכן, בניגוד לבולט שנמצא נקי בכל בדיקותיו, גטלין נושא בתיק האישי שתי הרחקות ממושכות.האחת, ב-2001 לשנתיים, בגלל שימוש באמפטמינים, תרופות שקיבל לטענתו בתקופת הילדות שלו, עוד בטרם פתח בקריירה כאתלט. הבעיה שלו מול רשות הסמים הייתה בעיקרית טכנית: הוא לא מילא טפסים רצופים באישורים מרופאים כפי שדורש התקנון. גטלין קיבל הקלה והוחזר לפני שסיים את תקופת ההרחקה המלאה.
ההשעיה השנייה ב-2006, הייתה ארוכה בהרבה ועמדה על 8 (!) שנים. כשהוא בשיא כושרו, שנתיים אחרי שהוכתר באתונה 2004 לאדם המהיר בעולם. האלוף האולימפי ב-100 מ', נתפס נוטל טסטוסטרון, חומר הממריץ בניית ההורמון הזכרי. לכאורה, גטלין היה צריך לסיים מזמן את הקריירה מכיוון שאי אפשר לחזור לצמרת אחרי 8 שנות השעיה.
אלא שגטלין, בצעד של ייאוש, הסכים לשתף פעולה עם הרשויות החוקרות, התייצב לשיחה עם מאמנו דאז טרבור גרהאם מצויד במכשיר הקלטה חבוי בבגדיו והצליח להביא להפללתו. גטלין קיבל את הפיצוי בקיצור השעייתו במחצית, ל-4 שנים, המאמן שילם את המחיר וסיים את תפקידו.
האם באמת הוא שינה את עורו?
רק אדם נאיבי שאינו מכיר את חוקי המשחק, היה מאמין כי גטלין שנעדר מפעילות בין הגילאים 24 ל-28, שיא הפריחה בקריירה של ספורטאי קונבנציונלי, יחזור כמו חדש. בלי סימני חלודה טבעיים.להיפך, כמו מכונית שקיבלה שיפוץ מקצועי ונצבעה בצורה שהסירה כל כתם, הוא שב טוב יותר. מי לא רוצה להאמין לו? מי לא רוצה לצעוק: התגברת על כל המחסומים, עשית זאת!? מי לא יסכים לשחרר רגשות עבור הכישרון המדהים שהציל את הקריירה שלו אחרי שכמעט איבד אותה?
אלא שמצד שני, במחשבה קרה, שוב עולה השאלה: אם הוא נתפס פעמיים, מי יערוב שהפעם שינה את עורו. נכון, הוא לא נתפס מאז. ונכון, מי שחווה שתי הרחקות חותכות כל-כך, יחשוב 100 פעם לפני שהוא מבצע את העבירה השלישית שתהיה עבורו, אחת ולתמיד, פרידה בטוחה מהמסלול האהוב. הכול נכון.
ומצד שני, אם יש לך ידע סביר בהיסטוריה של האתלטיקה, בוודאי תיזכר במקרים מפתיעים-מדי אחרים. כמו, למשל, של פלורנס גריפית'-ג'וינר (פלו ג'ו המנוחה), שאחרי קריירה בינונית יחסית, הדהימה בגיל 29, בתוצאות רחוקות מכל טווח השגה עבור מישהי אחרת. שיאיה (10.49 שניות ב-100 מ' ו-21.34 שניות ב-200 מ') הינם בלתי שבירים. אף אחת לא התקרבה אליה ב-27 השנים שחלפו מאז 1988 שלה.
גם אם המקרה של גטלין לא מתקרב לזה של פלו-ג'ו המנוחה, הרי קשה להבין את הדינאמיקה שלו. אדם שכאילו התחיל את הקריירה בגיל 28, משתדרג בצורה מרשימה משנה לשנה אחרי שחצה מזמן את גיל ה-30. הספרינט הוא המקצוע שחובה להיות בו חד בכל 100 האחוזים.
עכשיו בואו נניח לרגע לספקות ונדבר על הפלא ששמו גטלין. נתחיל דווקא בפרנסה שמחוץ למסלול. לא מזמן, ענקית הביגוד "נייקי" חתמה איתו על חוזה חדש והפכה לספונסרית שלו. שלא כמו בסיפור המפורסם בין חברת פומה הגרמנית לבולט שזכה לכותרות גדולות, "נייקי מצאה עצמה מותקפת על-ידי רבים מכיוון שאימצה ספורטאי עם שתי הרשעות סימום. המבקרת הגדולה ביותר היתה פאולה רדקליף, שיאנית העולם הבריטית במרתון לנשים שהטיחה ביקורת קשה בחברה. לא עזר ל"נייקי" חסד העבר כשניתקה את הקשרים עם לאנס ארמסטרונג, גורמים החותרים לספורט טהור גינו בלשון חריפה את החתמת גטלין.
בולט צריך לדאוג
גטלין, יליד ברוקלין בניו-יורק, התגלה בגיל 18 כאתלט מחונן והובא למכללת טנסי המייצרת אלופים דווקא בריצת 110 מ' משוכות. תפיסתו ב-2001 כשהיה בן 19, התקבלה כתקר של חוסר ניסיון ואכן חיש מהר השתלט על הספרינטים. ב-2004 זכה באולימפיאדת אתונה במדליית הזהב ב-100 מ', 9.85, כשהוא מקדים במאית את פרנסיס אוביקוולו הניגרי שרץ עבור פורטוגל (וקבע בכך שיא אירופי השריר עד עכשיו) ומוריס גרין שסיים ב-9.87. שנה אחר-כך באליפות העולם בהלסינקי 2005, הוא עלה על הפודיום ב-100 ו-200 מ'. ואז הגיעה פרשת הטסטוסטרון.אף פעם לא היה אתלט שחזר בגדול כל-כך מהשעיה ממושכת כל-כך. התחרויות הגדולות ראו בו כמוקצה וסירבו לזמנו, וגטלין התחיל את הקאמבק שלו בתחרויות קיקיוניות באסטוניה. רק לאחר שתוצאותיו השתפרו הוא חזר להשתתף במפגשים הגדולים.
עם זאת, מרגע שגטלין נכנס לעניינים נראה היה כאילו הוא מעולם לא יצא מתמונת הצמרת. באולימפיאדת לונדון הוא אמנם נאלץ להסתפק בארד, אבל לאחר פציעתו של בלייק שגם הושעה לזמן קצר, מצא עצמו כיריב האולטימטיבי של המלך בולט בכבודו ובעצמו. בתחרות ליגת היהלום ברומא ב-2013, גטלין ניצח לראשונה את המלך, אבל היה זה יותר בגלל בולט מאשר בזכות האמריקאי - 9.94 לעומת 9.95. במפגש המשמעותי האחרון ביניהם, באליפות העולם במוסקבה 2013, בולט זכה בזהב עם 9.77 לעומת 9.85 של גטלין.
מאז, בולט מיעט להתחרות בגלל פציעה והרצון לקחת מנוחה לקראת ההכנה לאולימפיאדת ריו. גטלין, לעומתו, הפגין יכולת נהדרת. יותר ויותר נתן להבין כי שום דבר אצלו אינו מקרי.
האם בולט ישוב השנה בצורה שתשאיר את גטלין מאחור? לטעמי, זה לא יקרה. בכל מקרה, לא בקלילות האופיינית משנות הזוהר. אחרי שהתפכח מהצהרותיו כי ישבור את שיא העולם שלו 9.58 (להערכתי אחד השיאים הפנומנאליים הקיימים בספורט), הוא החל לקלוט שיצטרך לעבוד קשה כדי להסתגל למצב החדש. הסיבה שבולט צריך לחשוש מאיבוד כתרו היא היציבות של גטלין. אשתקד, בגיל 32, 7 מתוך 10 התוצאות הטובות ביותר של 2014 היו שייכות לגטלין.
מקובל שאצן בגיל שלושים-פלוס מאבד משהו מהחדות, כבר הזכרנו את זה. גטלין, 1.79 על 83 ק"ג, נתן את התשובה כשניצח בריצת 60 מ' באליפות העולם באולמות באיסטנבול 2012. הפגין שם זינוק מצוין בדרך לכיבוש התואר. בולט לעומתו, יודע שעם ה-1.94 שלו קשה לו באולמות, וגם הזינוק שאינו תמיד מושלם עלול להפריע. בזינוק, גטלין באנקר.
המלצת השבוע
Israel Jump - התחרות השנתית של אלכס אברבוך (הדר יוסף, שבת, החל מ-14:00)
אלכס אברבוך למד משהו מממורו ורבו סרגיי בובקה הענק: לארגן תחרות שנתית הנושאת את שמו. בובקה עשיר מאברבוך ולכן הוא מביא לדונייצק את בכירי קופצי המוט בעולם. אברבוך
נאלץ להתפשר על ישראלים, אבל בתחרות שלו יש מגוון מקצועות.
אולגה לנסקי אמנם פרשה מהתחרות בגלל פציעה קלה והרצון להצליח בשבוע הבא בתחרות בדובריצ'ה, סלובקיה, שם תרוץ 100 ו-200 מ'. כל השאר אמורים להיות. ביניהם חנה קנייזבה-מיננקו שתנסה לשפר את תוצאת השנה (14.48 שנקבעה באולם בפראג).
דגש מיוחד יושם על הקפיצה במוט בה בני נוער רבים צנסים לבנות עצמם לקראת קריירה "במקצוע של אברבוך". ביחד עם השתפרותו של איתמר באסטקר, 20, שעוד לפני שבועיים היה תקוע על 4.90 מ' וכבר שיפר ב-3 תחרויות ברצף ל-5.10 מ', כדאי לעקוב אחרי מקסים גולבובסקי, ילד בן 14 שכבר קפץ השבוע ל-4.00 מ' ואינו מתכוון לעצור.
מבצע מיוחד ייערך לצופים, מי שיהמר על המנצחת והמנצח בקפיצה משולשת יקבל שעון. מגיע לאברבוך, מגדולי הספורטאים שהיו כאן, שהקהל ייתן לנו את הכבוד ויבוא לצפות בתחרות.