שתף קטע נבחר
 

מה עושים כשביטוח לאומי טועה לרעתך

במשך שנים שילמתם את דמי הביטוח הלאומי כשכירים, ובמקביל עבדתם כעצמאים ותיאמתם מה שצריך. יום אחד גיליתם כי תיאומי התשלומים לא נקלטו במערכת - אבל ההחזר נעשה עד שבע שנים אחורה בלבד. למה? כי זה החוק. אז מה עושים? מדריך

נורית (שם בדוי) עבדה שנים רבות כשכירה. שכיצאה לגמלאות התברר לה שנפלה טעות בחישוב שנות עבודתה ועקב כך התברר כי הביטוח הלאומי שילם לה בפועל פחות, הרבה פחות, ממה שמגיע לה. תביעתה נגד המוסד הביאה לכך שהמוסד שילם לה בחזרה עבור שבע שנים מתוך סך כל השנים בהם נעשתה הטעות. נורית הפסידה הרבה כסף. כסף שאמור היה לאפשר לה להתקיים בשלהי חייה (89) בכבוד וברווחה.

 

כתבות נוספות במדור מחכים לביטוח לאומי:

 

הסיפור של דור (שם בדוי) אינו שונה בהרבה. במשך שנים הוא שילם את דמי הביטוח הלאומי כשכיר ובמקביל ,כיוון שעבד גם כגרפיקאי עצמאי תיאם את תשלומי הביטוח הלאומי. יום אחד, כשבדק את תשלומי הביטוח הנגבים מהפנסיה שלו התברר לו כי הם גבוהים מידי. בדיקה מהירה הוכיחה לו כי מסיבה זו או אחרת, תאומי התשלומים שעשה במשך שנים מול הביטוח הלאומי כלל לא נקלטו במערכת והוא משלם סכומים כפולים כמעט. גם דור הגיש, כמקובל, בקשה להחזר כספים. גם במקרה שלו ההחזר נעשה עד שבע שנים אחורה בלבד. למה? כי זה החוק.

 

החזר דמי ביטוח - מתי?

הפתרון נראה, על פניו, פשוט ביותר. לתקן את החוק כך שיאפשר תשלום רטרואקטיבי של דמי ביטוח לאומי שנגבו שלא כדין. אך האם זו התמונה כולה? מה קורה לחובות של אזרחים לביטוח הלאומי? האם גם אותם ניתן לגבות יותר משבע שנים אחורה? האם לגביהם לא צריכה להיות הגבלה כדי לא לגרום לנזק עתידי ומתמשך לאזרח שיתכן שכל פשעו היה ששכח לשלם בזמן?

 

ובכן, לפעמים דברים מתרחשים גם לטובת האזרח, ובסופו של יום מביאים לאיזון מסויים. מתיקון בחוק הביטוח הלאומי מחודש אוגוסט 2014 עולה כי גם הביטוח הלאומי אינו יכול להמשיך ולגבות חובות אם עברו שבע שנים מאז נוצרו, ואם המוסד לא פעל כדי לגבות אותם.

 

אבל איפה זה משאיר את נורית ואת דור? לצערנו, המושג "מידתי" הוא המתאים ביותר - הצורך לאזן בין זכויותיהם של המקבלים לבין אלו המשלמים. גם עלינו כאזרחים מוטלת חובה. החובה לבדוק ולוודא. החובה להקפיד על זכויותינו.

 

אם נרצה להרחיב את מספר השנים המזכות בהחזרים מהביטוח הלאומי, ידרוש המוסד, ובצדק מסוים, להרחיב את מספר השנים המאפשרות לו לגבות חובות מהאזרחים שלא שילמו או שלא שילמו מספיק. ומה יקרה אז? האם באמת התשובה היא בשינוי החוק הקיים? מי ייפגע יותר?

 

הפתרון פשוט: לבדוק, להתייעץ ולשמור את המסמכים. לא לחכות לטלפון מ"אריאלה" מהביטוח הלאומי, שמבשרת לכם כי המוסד גילה שהוא חייב לכם כסף. ואיך עושים את זה? להלן ההסבר הפשוט מאתר "כל זכות".

ממתינים בתור ל"אריאלה" מהביטוח הלאומי, סניף רמת גן. אפשר לחסוך את החוויה הזו (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ממתינים בתור ל"אריאלה" מהביטוח הלאומי, סניף רמת גן. אפשר לחסוך את החוויה הזו(צילום: עידו ארז)
 

במקרים בהם מנוכים דמי ביטוח גבוהים מדי, זכאי העובד לבקש החזר דמי ביטוח. אלא שיש לכך תנאים. כל אחד מהאנשים הבאים זכאי לבקש החזר דמי ביטוח לאומי:

 

א. שכיר המועסק בשני מקומות עבודה או יותר,

ב. מי שמקבל פנסיה מוקדמת וגם עובד כשכיר במקום עבודה אחד או יותר,

ג. מי שמקבל פנסיה מוקדמת משני מקורות או יותר.

 

למשתכרים עד 60% מהשכר הממוצע

להלן שלבי ההליך לשכירים או מקבלי פנסיה שגובה הכנסתם העיקרית הוא עד 60% מהשכר הממוצע:

 

• החל מחודש מרס 2011 השכיר או מקבל הפנסיה מבצע בעצמו, באופן מקוון, את חישוב ההחזר ואת הבקשה לקבלת ההחזר.

 

• יש להיכנס לאתר המוסד לביטוח לאומי; ולטופס המקוון - תיאום דמי ביטוח ובקשת החזר .

 

• ממלאים את פרטי המבוטח, פרטי חשבון הבנק ופרטי המעסיקים.

 

• חישוב ההחזר נעשה במערכת על פי נתוני השכר והניכויים של העובד, כפי שדווחו על ידי המעסיקים בטופס 126 (המוגש על ידי המעסיקים בכל שנה עבור השנה הקודמת, וכולל את פרטי השכר והניכויים של העובד). את ההחזר יכול לבצע רק מי שכל המעסיקים שלו המציאו את טפסי 126.

 

• אפשר להזמין חישוב החזר עד 7 שנים רטרואקטיבית, למעט עבור שנה נוכחית או שנה קודמת שעדיין לא התקבל עבורה טופס 126 מאת המעסיקים או משלמי הפנסיה.

 

• המערכת תחשב מיידית את גובה ההחזר ותציג את התוצאה. הודעה תישלח אל כתובת הדוא"ל או אל מספר הטלפון שנרשמו בטופס.

 

למשתכרים מעל ההכנסה המרבית

להלן שלבי ההליך לשכירים או מקבלי פנסיה שגובה הכנסתם היא מעל ההכנסה המירבית:

 

• יש למלא טופס בקשה להחזר דמי ביטוח לבעלי הכנסות גבוהות מההכנסה המירבית.

 

• אל הטופס מצרפים טופס 100 של התקופה המבוקשת לביצוע ההחזר (זהו טופס מהמעסיק או משלם הפנסיה המפרט את שכרו של העובד והניכויים בכל חודש במהלך השנה).

 

• בנוסף, יש לצרף המחאה מבוטלת או אישור מהבנק עם פרטי החשבון אליו יועבר ההחזר.

 

• את המסמכים שולחים אל "תחום גבייה ממעסיקים" בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים - לאיתור הסניף הקרוב.

 

• הודעה על חישוב ההחזר תישלח לכתובת המגורים של המבקש.

 

חשוב לדעת: כדי למנוע בעתיד את ניכוי היתר של דמי הביטוח ואת הצורך לביצוע החזר הכספים, על השכיר או מקבל הפנסיה לבצע תיאום ניכויי ביטוח לאומי לשכירים.

 

הכותב הוא סמנכ"ל עמותת "ידיד" - מרכזי זכויות בקהילה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי בלומנטל
צילום: איתי בלומנטל
צילום: עופר עמרם
רן מלמד
צילום: עופר עמרם
מומלצים